Pe 13 decembrie 2019 copiii și tinerii din comunitatea satului Alma Vii, județul Sibiu, au participat la atelierele „În așteptarea lui Moș Crăciun”, iar 4 zile mai târziu, locuitorii satului au luat parte la un alt eveniment, „Crăciun în comunitate”, o întâlnire de suflet între membrii comunității și Fundația Mihai Eminescu Trust. Ambele acțiuni sunt parte din „REVEAL Alma Vii – Redescoperiți Alma Vii”.

Acesta este un proiect complex integrat de restaurare și reconversie funcțională a bisericii fortificate din satul Alma Vii, comuna Moșna, județul Sibiu. Co-finanțarea în valoare de 500.000 de dolari a fost câştigată în urma unui concurs de proiecte desfășurat anual la nivel mondial prin Fondul Ambasadorial pentru Conservarea Obiectivelor Culturale (AFCP) al Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii. În 2019, doar 9 proiecte din întreaga lume au fost desemnate câștigătoare, proiectul Fundației Mihai Eminescu Trust fiind cel care a câștigat cea mai mare finanţare la nivel mondial.

Proiectul „REVEAL Alma Vii – Redescoperiți Alma Vii” include, pe lângă restaurarea bisericii evanghelice, acţiuni ce au ca scop redarea ei comunităţii şi folosirea bisericii în scopuri culturale, educative şi turistice. Totodată, acest proiect face parte din conceptul „Satul de Sine Stătător” dezvoltat de Mihai Eminescu Trust; scopul acestuia este de a revitaliza comunităţile locale prin implicarea oamenilor şi de a îmbunătăţi calitatea vieţii localnicilor prin valorizarea responsabilă a patrimoniului cultural şi natural.

În recepția și bucătăria îmbietoare a cetății, am pus la cale la mijlocul lunii decembrie două ateliere pe gustul celor mici și pe care le-am denumit sugestiv: „În așteptarea lui Moș Crăciun”. Timp de mai bine de două ore, 16 copii s-au distrat de minune în cadrul atelierului de confecționat ornamente pentru bradul de Crăciun, fiecare reușind să finalizeze cel puțin 2-3 decorațiuni. Tot ei s-au distrat tare bine și la bucătărie, unde a avut loc atelierul de turtă dulce și biscuiți de Crăciun, cei mici participând la frământarea și întinderea aluatului, la tăierea formelor și la decorarea desertului. La final, toți au gustat încântați din figurinele cu gust de miere și scorțișoară. Atât ornamentele, cât și biscuiții și turta dulce au fost pregătite special pentru întâlnirea cu întreaga comunitate, care a avut loc pe 17 decembrie.

Ambasada Statelor Unite ale Americii, împreună cu Fundația noastră, a organizat pe 17 decembrie 2019 „Crăciun în comunitate”, un eveniment la care au fost invitați să participe toți locuitorii satului. Copiii și tinerii au colindat, au împodobit bradul, au primit cadouri, iar împreună cu părinții și bunicii lor am petrecut la Centrul de Învățare MET din sat o după-amiază foarte plăcută. Ne-am bucurat să-i avem alături la acest eveniment și pe domnul Eugen Roba, Primarul comunei Moșna, dar și pe domnul director al școlii comunale și reprezentanți al Asociației Alma Viitor.

Fundația a prezentat sătenilor detalii despre proiectul REVEAL Alma Vii – Redescoperiți Alma Vii, Michaela Türk, responsabil de proiect, expunând comunității conceptul proiectului, importanța implicării locuitorilor și deschiderea Fundației către noi întâlniri și acțiuni comunitare în sat cu prilejul acestui proiect.

Discuțiile purtate cu reprezentanții comunității, timpul de calitate petrecut cu aceștia, bucuria copiilor și entuziasmul tinerilor au transformat acest eveniment într-o minunată ocazie de a întări legătura de prietenie între comunitate și noul ei partener, Ambasada Statelor Unite ale Americii în România.