Dumincă, 24 iunie, într-o atmosferă de sărbătoare, echipa Fundației Mihai Eminescu Trust și comunitatea din Alma Vii au inaugurat Centrul Educațional și de Recreere amenajat în vechea școală românească din sat; centrul a fost deschis la inițiativa familiei Reid din Statele Unite ale Americii, familie ce a locuit în ultimul an în sat și a fost adoptată cu drag de localnici.

Lipsa activităților de petrecere a timpului liber pentru copii și tineri a fost semnalată de mai mulți locuitori ai satului în cadrul întâlnirilor organizate pentru elaborarea Planului de Acțiune Locală, fiind câteodată și cauza vandalizării de bunuri publice sau a lipsei de interes pentru învățătură sau muncă. 

Această nevoie identificată la nivel local a stat la baza inițierii proiectului, la realizarea căruia au contribuit mai multe părți implicate: Primăria comunei Moșna, ca proprietar al clădirii, Fundația Mihai Eminescu Trust, care a și restaurat școala, comunitatea din Alma Vii ca beneficiari ai proiectului, și bineînțeles familia Reid, care a donat și strâns fonduri pentru amenajarea interioară și pentru dotarea Centrului Educațional și care a organizat în pe durata șederii lor în Alma Vii ateliere, cursuri și alte activități educaționale pentru copii și adulți. 

Fundația Mihai Eminescu Trust împreună cu familia Reid au facut un parteneriat cu Grupul Editorial ART pentru dotarea bibliotecii Centrului Educațional cu 200 de cărți cu titluri clasice și de renume din literatura pentru copii, tineri și adulți; de acum înainte, copiii mai măricei pot merge singuri la bibliotecă pentru a citi sau părinții le pot citi din ele copiilor mai mici. Au fost de asemenea cumpărate calculatoare pe care sunt instalate programe pentru învățarea de limbi străine, oferite în mod gratuit de ATi Studios, start-up din Brașov care a creat aplicația Mondly; familia Reid a achiziționat și un pian electronic și alte materiale didactice pentru desfășurarea atelierelor educaționale. Datorită implicării familiei Reid, în Centrul Educațional s-au desfășurat deja cursuri de limba engleză, cursuri de pian, ateliere creative și de citit povești, activități la care au participat peste 50 de copii din sat.

 

36187861_10155905871949139_4340925967213002752_n

 

Serbarea de inaugurare a fost organizată de către comunitate, copiii participanți la ateliere pregătind un scurt program de cântece în limba engleză și câteva melodii cântate la pian. Părinții acestora au pregătit o gustare și un desert pentru toți cei prezenți la eveniment. Caroline Fernolend, președinta Fundației Mihai Eminescu Trust, a deschis evenimentul, iar primarul comunei, dl. Eugen Roba, și directorul școlii, dl. Șotropa Ionel, au mulțumit tuturor pentru implicare și au asigurat că vor susține activ continuarea activităților în acest centru. Evenimentul s-a încheiat cu o serie de dansuri populare românești prezentate de grupul de dans din Alma Vii, coordonat de domnul Ioan Sârbu și doamna Ana Gherdea. A avut loc și un atelier interactiv, „Peștele curcubeu“, susținut de doamna Marina Frînculescu.

Centrul va funcționa 3 zile pe săptămână, între orele 10.00 și 17.00 cu o pauză de prânz. Prima parte a zilei va fi dedicată copiilor cu vârste între 4-10 ani, iar după pauza de prânz începe programul copiilor și tinerilor cu vârste între 11-18 ani. Activitățile vor fi organizate și desfășurate de către 3 voluntari, 1 reprezentant al Fundației și 2 localnici. Orice implicare voluntară este binevenită.  

Cu acest eveniment de inaugurare familia Reid și-a luat rămas bun de la sat. Ei se întorc acasă în Statele Unite ale Americii, păstrând Alma Vii în inima lor.

Mulțumim pentru implicare și susținere comunității Alma Vii, Grupului editorial Art, familiei Reid, companiei Mondly, primarului comunei, domnului director, grupului de dans Alma Vii.

 

36289730_10155905871814139_7830790029986234368_n