Sighișoara, mai 2015


Fundația Mihai Eminescu Trust (MET), cu o experiență de 14 ani în reabilitarea patrimoniului satelor din România, alături de Institutul Norvegian pentru Cercetarea Patrimoniului Cultural, au început în luna martie 2015 proiectul „Centrul de interpretare a culturii tradiționale Alma Vii – Reabilitarea și refuncționalizarea incintei fortificate”. Acesta urmărește restaurarea incintei bisericii Alma Vii, aflată într-una dintre cele mai frumoase zone din Transilvania, și reintegrarea ei atât în viața de zi cu zi a comunităților locale, cât și în circuitul turistic național și mondial.

Cele 4 turnuri și clădirea de acces ale bisericii fortificate Alma Vii vor fi restaurate și transformate într-un centru ce va include spații expoziționale și va găzdui evenimente culturale specifice pentru valorile tradiționale multietnice (românească, săsească și romă) din Transilvania. Pentru a asigura succesul și sustenabilitatea proiectului, localnicii vor fi consultați și implicați în fiecare etapă a acestuia. Ei vor fi informați cu privire la oportunitățile create, iar o parte dintre ei va fi implicată direct în oferirea de produse tradiționale locale și servicii de găzduire și ospitalitate necesare dezvoltării armonioase a proiectului. Astfel, oportunitățile de dezvoltare economică și socială a comunității locale generate de acest obiectiv vor fi valorificate pe termen lung.

Pe lângă restaurarea propriu-zisă, proiectul va include și o componentă de cercetare româno-norvegiană în arheologie medievală construită și realizarea unui film documentar de lung metraj și a alte zece scurt metraje pentru promovarea în România și în străinătate a sitului de patrimoniu. De asemenea, vor fi încheiate parteneriate cu centre de informare turistică regionale și naționale pentru a atrage cât mai mulți vizitatori în zonă și a genera venituri pentru comunitate.

Proiectul se va desfășura până în luna aprilie 2016; bugetul total este de 7.643.499,61 lei, din care 89,58% reprezintă finanţarea nerambursabilă obținută, iar restul este contribuția MET.

Descărcați comunicatul de presă aici!