Începând din luna mai, tinerii și copiii din satul Alma Vii, comuna Moșna, acolo unde desfășurăm proiectul REVEAL Alma Vii, vor avea parte de antrenamente de fotbal alături de un antrenor profesionist, timp de trei luni. Așa cum ne-au solicitat ei.

„REVEAL Alma Vii – Redescoperiți Alma Vii” este un proiect complex integrat de restaurare și reconversie funcțională a bisericii fortificate din satul Alma Vii, comuna Moșna, județul Sibiu. Finanțarea în valoare de 500.000 de dolari a fost câştigată de Fundația Mihai Eminescu Trust în urma unui concurs de proiecte desfășurat anual la nivel mondial prin Fondul Ambasadorial pentru Conservarea Obiectivelor Culturale (AFCP) al Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii.

Pe lângă lucrările de restaurare, membrii echipei Mihai Eminescu Trust responsabili de implementarea acestui proiect se ocupă intens și lucrează în comunitate, pentru comunitate și alături de comunitate. Spre exemplu, copiii și tinerii din Alma Vii participă alături de noi constant la ateliere și școli de vară, ultimele dintre acestea fiind organizate, desigur, în cadrul proiectului.

După o școală de storytelling digital și ateliere tematice diverse organizate începând cu anul 2019, am aflat că cei mai mici reprezentați ai comunității, dar și că tinerii din sat își doresc cel mai mult să socializeze și să petreacă timp împreună, desfășurând activități sportive pe mini-terenul de fotbal din sat.

Având dorința lor în minte, am pus la cale un program de antrenamente de fotbal, alături de un antrenor profesionist din Sighișoara. Acesta va sosi în sat, special pentru ei, pentru șase sesiuni de antrenamente, totul fiind posibil datorită proiectului REVEAL Alma Vii. Cele două grupe de vârstă vor urma indicațiile antrenorului în fiecare vineri după-amiaza. La grupa de vârstă de 7-10 ani vor participa atât băieții, cât și fetele, la solicitarea lor.

Dincolo de benefica activitate fizică, copiii și tinerii comunității vor fi încurajați să se ghideze cu ocazia acestor antrenamente după concepte precum fair-play, camaraderie, punctualitate, toleranță, prietenie, disciplină, muncă în echipă, încurajare, susținere, reguli, responsabilitate. Scopul acestor antrenamente este sudarea legăturii între membrii comunității din Alma Vii, între aceștia și echipa Fundației noastre și transmiterea de concepte benefice, sănătoase pentru dezvoltarea lor personală.

La finalul sesiunilor de antrenamente, în luna iulie, Fundația va organiza în cadrul proiectului un eveniment festiv de încheiere a antrenamentelor. Cu această ocazie, vor fi organizate două meciuri amicale. Unul dintre ele va fi desfășurat între echipa tinerilor din sat și o echipă formată din membrii și voluntarii Fundației, iar cel de-al doilea meci amical va fi de această dată împotriva unei echipe profesioniste de tineret din Sighișoara.

Au fost achiziționate prin intermediul proiectului mingi de fotbal, jaloane specifice antrenamentelor, echipamente distinctive pentru jocul de fotbal. Primăria comunei Moșna susține această serie de antrenamente pe care Fundația o va organiza în cadrul proiectului, prin acordarea accesului pe terenul de fotbal din sat și prin asigurarea iluminației de nocturnă atunci când acest lucru va fi necesar.

Prima sesiune de antrenamente va fi organizată pe 7 mai 2021, începând cu ora 18:00.

***

Proiectul „REVEAL Alma Vii” este un proiect co-finanțat prin Fondul Ambasadorial pentru Conservarea Obiectivelor Culturale al Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii. Proiectul continuă eforturile Fundației de reintegrare armonioasă a monumentului în viața comunității. Scopul proiectului „REVEAL Alma Vii – Redescoperiți Alma Vii” este acela de a crește sentimentul de coeziune socială și de a-i motiva pe locuitori să lucreze la îmbunătățirea standardului de viață actual, păstrându-și totuși stilul de viață tradițional.
Proiectul „REVEAL Alma Vii” include, pe lângă restaurarea bisericii evanghelice, acţiuni ce au ca scop redarea ei comunităţii şi folosirea ei în scopuri culturale, educative şi turistice. Acest proiect face parte din conceptul „Satul de Sine Stătător”, dezvoltat de Mihai Eminescu Trust; scopul acestuia este de a revitaliza comunităţile locale şi de a îmbunătăţi calitatea vieţii localnicilor prin valorizarea responsabilă a patrimoniului cultural şi natural. „Satul de Sine Stătător” urmăreşte implicarea oamenilor din comunitate, precum şi folosirea de cunoştinţe, unelte şi tehnici tradiţionale.

Antrenamente de fotbal pentru copiii și tinerii din Alma Vii