Oaspete în Criț

  Satul vecin cu Viscri, la 31 km de Sighișoara, Criț a fost atestat documentar pentru prima dată în 1322. Biserica, situată pe un deal în partea vestică a satului, a fost fortificată în sec XV cu un zid de apărare și 5 turnuri. În sec XVI, în partea nordică a cetății a fost construită o închisoare. În 1810 biserica veche a fost dărâmată și reconstruită în stil neogotic, fiind reparată în 1908. Elemente din vechea biserică au fost păstrate - de exemplu, grinzi cu inscriptia 1666. Între anii 1920-1950 au fost dărâmate 2 dintre cele 5 turnuri. Timp de mai multe secole, turnurile au folosit la depozitarea slăninii și ca refugiu pentru locuitorii satului. Fiecare stradă din Criț a fost organizată într-o așa numită vecinătate care avea la dispozitie unul dintre turnurile cetății.
Orga bisericii a fost construită în Râșnov în anul 1822. Biserica și cetatea au fost restaurate în cadrul programului finanțat de UE în 2012/2013. După finalizarea lucrărilor de restaurare, a fost amenajată în partea sudică a zidului de fortificare o expoziție cu unelte de lucru și alte obiecte adunate din sat. Expoziția este ilustrată cu imagini vechi și picturi. În Criț, la familia Adi și Elena Suciu, se pot mânca pe alese specialități din lapte de capră: telemea, caș, urdă, smântână, cremă de unt, unt, brânză maturată cu busuioc și ardei sau chimeni, piper, nucă, negrilică etc, dar și preparate din carne de capră. La “Rozi” (Rozalia Anghel), oaspeții pot găsi produse naturale din fructe și legume: gemuri tradiționale din fructe de pădure, murături din legume și fructe, ceaiuri din plante și fructe uscate. Apicultorul Emil Pandrea își așteaptă oaspeții interesați de povești despre apicultură dar și de produse sănătoase apicole.
Criț   Lacurile cu pești ale lui Gheorghe Patea dinspre Meșendorf reprezintă o atracție pentru pescarii sportivi, dar este și locul potrivit pentru un picnic într-un loc de vis. Bocșa este casa unui meșteșug tradițional, vechi de secole, care reprezintă procesul de obținere a cărbunilor prin arderea lentă a lemnului găsit în pământ. Cărbunarii lucrează deasupra satului către pădure și pot fi vizitati la o plimbare placută. Și ca experiența să fie deplină, recomandăm “krotch”, preparatul tradițional săsesc cu varză și carne de porc afumată, foi de dafin, cimbru și mărar. Se sevește cu ardei iute și un păhărel de țuică.

Unde poți sta
  În Casa de oaspeți  Criț 217 - Rezervă aici! În Casa de oaspeți  Criț 218 - Rezervă aici!