Vineri, pe 26 martie, a fost prima zi cu soare mult după săptămâni reci, cu nori neprietenoși și zăpadă. Cel puțin așa ne-au spus almenii, cei în al căror sat am organizat o acțiune amplă de ecologizare și plantare de pomi fructiferi la finalul lunii martie.Ne-au însoțit în acțiunea noastră chiotele copiilor, bucuroși peste măsură să se facă folositori, entuziasmul voluntarilor prezenți și implicarea primăriei Moșna. Împreună am reușit o treabă grozavă.

Acțiunea a început la ora 14:00, asta după ce am prins puteri cu o gustare sănătoasă și după ce Alex, colegul nostru, a oferit informații despre modul în care aveau să decurgă lucrurile în cadrul acțiunii. Au fost împărțite măștile sanitare necesare bunei desfășurări a activității.

Împărțiți în grupuri ne-am alocat câte o zonă a satului, iar deșeurile au dispărut repede în sacii pregătiți special pentru această ocazie. Primăria comunei a preluat responsabilitatea de a strânge sacii plini de deșeuri și de a-i transporta către firma de salubritate.

În partea a doua a acțiunii, ne-am mutat în grădina de la Centrul de învățare MET Alma Vii. Aici am plantat 30 de meri, peri și gutui de soi tradițional, în numele fiecăruia dintre voluntarii de cursă-lungă ai Fundației. Transmitem un mare „Bravo!” tututor persoane care au răspuns apelului nostru și care au participat la această acțiune de ecologizare și plantare.

În total, am avut alături de noi 50 de copii, tineri și adulți, în cea mai mare parte membri ai comunității satului, dar și 10 voluntari sosiți din diverse colțuri ale țării, dornici să petreacă o după-amiază cu folos în pitorescul sat transilvănean. Pe lângă toate acestea, cei mai mici reprezentanți ai comunității au fost invitați să ia parte la jocurile și la activitățile recreative organizate de echipa noastră.

Munca la unison, aportul atutorităților, al sătenilor și al voluntarilor deopotrivă au avut pentru noi o mare însemnătate și au demonstrat entuziasmul almenilor de a lucra împreună pentru crearea unui mediu înconjurător curat și prietenos.

Prin intermediul proiectului, Fundația a asigurat mănușile de protecție, sacii în care au fost colectate deșeurile, uneltele de colectare, puieții de măr, păr și gutui, hârleții și târnăcoapele necesare plantării, iar întreaga acțiune s-a bucurat de promovare la nivel regional și național, inclusiv Postul Național Radio România Actualități difuzând în ziua acțiunii o știre cu acest eveniment.


.***Acțiunea a fost parte a proiectului „REVEAL Alma Vii – Redescoperiți Alma Vii”, co-finanțat prin Fondul Ambasadorial pentru Conservarea Obiectivelor Culturale al Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii.