Fundația Mihai Eminescu Trust a organizat în 27 și 28 septembrie, în Piața Cetății din Sighișoara, evenimentul expozițional „Meșterim – Șezătoare urbană multiculturală de meșteșuguri”. Acesta a fost parte a proiectului „Meșterim – Educație interculturală prin experimentare și demonstrare”, finanțat de Departamentul pentru Relații Interetnice din cadrul Guvernului României. 

Pe durata a două zile, în intervalul orar 10:00 – 21:00, 30 de meșteșugari de etnii diferite au desfășurat demonstrații pentru vizitatori, au interacționat cu publicul și au dezvăluit tainele meșteșugurilor lor, folosind materiale sau tehnici tradiționale. 

Alți cinci meșteșugari au organizat sesiuni interactive de demonstrații cu peste 100 de elevi ai școlilor locale, micuții având șansa să învețe secretele unor meșteșuguri pe cale de dispariție: tehnica Ebru – arta picturii pe apă, împletituri de nuiele, pictură pe lemn, arta curelăriei sau meșteșugul țesutului de cojoace tradiționale săsești. 

Cele două zile ale evenimentului au inclus și un program artistic intercultural. Acesta a cuprins momente de animație teatrală tematică alături de Teatrul T.A.C.T din Sighișoara, reprezentații de dansuri populare și dansuri moderne cu trupele locale de dans Diamonds și Karisma, un recital de ukalele, concertul cvarteului Outis din București și cel al formației de jazz JamBridge din Târgul Mureș. Componenta artistică a avut ca scop atragerea unui public mai numeros, în zona atelierelor meșteșugărești demonstrative, contribuind la promovarea cântecelor și dansurilor diferitelor etnii din regiune.  

Vineri, în prima zi a evenimentului, începând cu ora 11:00, Sala Sander din Sighișoara a găzduit evenimentul Cafeaua interculturală, parte a aceluiași proiect – MEȘTERIM. Într-un cadru relaxat și informal, am indentificat împreună cu reprezentanți ai ONG-urilor locale, autorități și locuitori ai Sighișoarei posibilități de valorificare a unor spații aparținând Primăriei Municipiului Sighișoara care, în prezent, sunt nefolosite. Alături de cafea, am pregătit o expoziție cu lucrările copiilor implicați în proiectul „Micul Arhitect – Program de educație non-formală în domeniul arhitecturii”, finanțat de Ordinul Arhitecților din România și o degustare de produse tradiționale provenite de la o fermă din zonă. 

Intrarea la șezătoare și participarea la ateliere au fost gratuite. Șezătoarea a făcut parte din seria celebrării Zilelor Europene ale Patrimoniului, ediția a- XXVII-a. Finanțarea Departamentului pentru Relații Interetnice pentru acest proiect a fost de 43.494 lei.