În luna martie 2021, Fundația Mihai Eminescu Trust a publicat în cadrul proiectului „REVEAL Alma Vii – Redescoperiți Alma Vii” un îndrumar în restauararea clădirilor tradiționale din Transilvania. Acesta cuprinde detalii despre materialele, tehnicile și principiile de restaurare pe care fundația le promovează încă de acum 20 de ani.

Nevoia de autentic este din ce în ce mai mare. Trăim vremuri nesigure, în care patrimoniul devine din ce în ce mai mult o moștenire valoroasă și care se poate transforma într-o sursă generatoare de bunăstare a comunității. De aceea, este important să păstrăm arhitectura tradițională a caselor și a anexelor acestora, să avem grijă de ele, să le renovăm, atunci când este cazul, adaptându-le nevoilor moderne și respectând specificul local arhitectural. Restaurarea caselor tradiționale pune în mișcare rotițe economice și sociale, care reprezintă baza unei dezvoltări sănătoase și responsabile.

Îndrumarul a fost publicat în 1000 de exemplare color care au fost și vor continua să fie distribuite comunității din satul Alma Vii, acolo unde se desfășoară proiectul, dar și tuturor celor interesați, în variantă online.

Publicația cuprinde 12 pagini cu sfaturi pentru cei interesați să pătreze valoarea autentică a caselor lor. Pe lângă acestea, îndrumarul cuprinde:

  • 8 principii de restaurare pe care este bine să le urmezi.
  • Declarații ale arhitecților implicați în proiectul de restaurare a bisericii fortificate.
  • 5 motive pentru a reabilita o fațadă după metode tradiționale.
  • Materiale pentru mortarele de var pe ziduri de cărămidă și piatră.
  • Pași pentru o tencuială nouă de var pe zidăriile exterioare de piatră sau de cărămidă.
  • Rețetă pentru o zugrăveală nouă.

Sfaturi cu privire la tencuiala de soclu, ornamentele și profilurile, culorile, cărămizile și țiglele tradiționale, tâmplăria, pardoselile din lemn, podelele de cărămidă și teracotă, ferestrele, acoperișurile și poarta.

Publicația cuprinde fotografii cu șuri și case tradiționale restaurate exemplar de Fundația Mihai Eminescu Trust. Acestea sunt din satele Mălâncrav, Alma Vii, Viscri și Criț.

Totodată, doritorii pot găsi în publicație o recomandare valoroasă cu privire la o lucrare de specialitate în domeniu, cea mai completă carte ce prezintă arhitectura caselor săsești și tehnici de restaurare tradiționale.

Broșura poate fi accesată și în format online.

/public_html/mihaieminescutrust.ro/wp-content/uploads/Brosura final Rev1.pdf