Swiss-Romanian Cooperation Programme

Mălâncrav, mai 2015


Fundaţia Mihai Eminescu Trust şi Fundaţia elveţiană SAVE au demarat în iunie 2013, în satul Mălâncrav, comuna Laslea, proiectul „Agricultura durabilă în zone defavorizate ale României: Conservarea şi valorificarea soiurilor de fructe” – proiect cofinanţat printr-un grant din partea Elveţiei prin intermediul Contribuţiei Elveţiene pentru Uniunea Europeană extinsă. Valoarea finanţării elveţiene este de 220.319,48 CHF, iar a cofinanţării din partea Fundaţiei MET de 30.000 CHF.

În cadrul proiectului, în anul 2013 a fost lansat un apel de inventariere a soiurilor tradiționale din zona comunei Laslea, satul Mălâncrav, județul Sibiu. Pentru inventarierea soiurilor, împreună cu partenerul elvețian a fost elaborat un chestionar de identificare a soiurilor, care a fost distribuit pe o rază de 60 de km, cuprinzând 35 de sate din 3 județe.

Chestionarul centralizează informații despre pomul fructifer – productivitate, starea de sănătate, fructele din soiul respectiv – perioada de coacere și termenul de depozitare, gustul, întrebuințarea acestora. 85 de proprietari de gospodării, în care au fost identificare soiuri de pomi fructiferi specifici zonei, au dat curs apelului de inventarierea a soiurilor și au completat un număr de 183 de chestionare.

Aceste chestionare au fost centralizate de partenerul elvețian într-un inventar al soiurilor tradiționale din zona Mălâncrav. Inventarul este disponibil în limba română și germană, urmând ca acesta să fie completat în viitor de Asociația Livezile Transilvaniei, înființată în cadrul proiectului și care va dezvolta rezultatele obținute până în prezent.

Inițiativa Fundației Mihai Eminescu Trust și a Fundației SAVE răspunde unei necesități identificate la nivel național de a identifica și conserva soiurile autohtone de pomi fructiferi, care reprezintă o parte a patrimoniului agricol românesc. Prin corelarea cu inițiative similare din zonă, Transilvania reprezintă o zonă pilot, aici existând o bază de date, care poate fi valorificată atât de autorități cu responsabilitate în domeniu, cât și de cercetători pentru studii și analize aprofundate.

Inventarul este disponibil pe pagina administrată de partenerul elveţian www.agrobiodiversity.net o platformă de informare europeană a rețelelor naționale active în domeniul conservării patrimoniului agricol și zootehnic şi va fi disponibilă şi pe pagina web a Livezii Mălâncrav.