Fundația Mihai Eminescu Trust organizează în 27 și 28 septembrie anul curent evenimentul expozițional „Meșterim - Șezătoare urbană multiculturală de meșteșuguri”. Acesta este parte a proiectului „Meșterim - Educație interculturală prin experimentare și demonstrare”, co-finanțat de Direcția pentru Relații Interetnice din cadrul Guvernului României. 

Fundația Mihai Eminescu Trust organizează în 27 și 28 septembrie anul curent evenimentul expozițional „Meșterim – Șezătoare urbană multiculturală de meșteșuguri”. Acesta este parte a proiectului „Meșterim – Educație interculturală prin experimentare și demonstrare”, co-finanțat de Departamentul pentru Relații Interetnice din cadrul Guvernului României. 

Pe durata a două zile, în intervalul orar 10:00 – 21:00, 30 de meșteșugari din diferite colțuri ale României de etnie romă, maghiară și săsească își vor expune și promova, alături de meșteșugari români, obiectele lucrate în perimetrul Pieții Cetății din Sighișoara. Meșteșugarii invitați să participe la eveniment vor interacționa cu publicul larg și vor arăta, în cadrul atelierelor demonstrative, tainele meșteșugurilor lor, folosind materiale sau tehnici tradiționale. Timp de patru ore pe zi, cinci meșteșugari vor organiza sesiuni interactive de demonstrații cu 100 de elevi ai școlilor locale, micuții având șansa să învețe secretele unor meșteșuguri pe cale de dispariție: tehnica Ebru – arta picturii pe apă, împletituri de nuiele, pictură pe lemn, arta curelăriei sau meșteșugul țesutului de cojoace tradiționale săsești. 

Cele două zile ale evenimentului vor include un program artistic intercultural, vizitatorii fiind invitați să ia parte la momentele de animație teatrală tematică, la reprezentații de dansuri populare aparținând diferitelor etnii și la concerte. Componenta artistică are ca scop atragerea unui public mai numeros, în zona atelierelor meșteșugărești demonstrative, contribuind la promovarea cântecelor și dansurilor diferitelor etnii din regiune.  

Vineri, în prima zi a evenimentului, începând cu ora 11:00, Sala Sander din Sighișoara va găzdui lansarea „Cafelei culturale”, o platformă de dialog intercultural, ziua având o componentă dedicată instituțiilor și organizațiilor implicate în activități interculturale. Eventimentul va cuprinde prezentări de bune practici în facilitarea dialogului intercultural. Lansarea va fi urmată de o expoziție senzorială multiculturală în care invitații și participanții se vor bucura de o varietate largă de gustări tradiționale prezentate în cadrul unui brunch, dar și de o expoziție inedită cu obiecte lucrate manual de copii din Viscri, Mălâncrav, Alma Vii și Archita.

Piața Muzeului va fi animată de voluntari și artiști din zonă, ce vor implica copiii și tinerii în activități interactive, de creație, de cunoaștere reciprocă și concursuri, toate având ca scop facilitarea socializării interetnice și interculturale.

Intrarea la expoziție și participarea la ateliere sunt gratuite. Șezătoarea face parte din seria celebrării Zilelor Europene ale Patrimoniului, ediția a XXVIIa.