Definiția turismului responsabil o putem găsi pe internet și este foarte bună. Pentru noi, MET, turismul cultural responsabil face parte din conceptul nostru practic de implementare a SATULUI DE SINE STĂTĂTOR, care are ca scop final îmbunătățirea calității vieții membrilor comunității.

Turismul cultural responsabil inițiat și dezvoltat de noi ajută locuitorii unui sat la punerea în valoare a patrimoniului cultural, material și imaterial existent în localitatea lor.

Foarte important este ca turismul rural să nu fie singurul drum ales pentru revitalizarea unei comunități.

Noi considerăm că turismul cultural responsabil poate fi dezvoltat într-o comunitate dacă există următoarele premize:
– membrii comunității sunt conștienți de valoarea patrimoniului construit și îl pun în valoare într-un mod sustenabil – pentru noi înseamnă că păstrăm ansamblul autentic al unei localități, păstrăm echilibrul creat de sute de ani al peisajului cultural existent.
– membrii comunitatii mai au interes și posibilitatea să practice agricultura la scară mică sau, de ce, nu și la scară mare
– membrii comunității mai practică unele meștesuguri tradiționale și realizează produse tradiționale, dar și reinterpretate, adaptate noilor nevoi.
– membrii comunității păstrează mediul înconjurător: au grijă de pădurile și pajiștile din jurul satului și au grijă ca în sat și în afara lui să nu fie multe deșeuri.

Dar, cel mai important lucru, este ca fiecare membru din comunitate să contribuie, dar și să beneficieze, la dezvoltarea economiei locale din localitatea lui.

Atunci când banii care intră în localitate prin serviciile oferite prin turismul cultural responsabil rămân și circulă în localitate pe la fiecare producător, atunci contribuim cu toții la bunăstarea comunității noastre.

În concluzie, turismul cultural responsabil este un domeniu important al activității noastre, de aceea, în anul 2015, am creat un SRL, www.experiencetransylvania.ro, care să gestioneze și să promoveze acest gen de turism in satele „noastre”, cu scopul de a motiva și alte comunități.

„La casele MET iau contact cu oameni noi în fiecare zi, plus mă ocup de lucrurile pe care le fac în mod normal și la mine acasă: gătesc, spăl, calc, servesc masa, nu e deloc greu, însă trebuie să-ți placă ceea ce faci.” ne-a spus Sorina din Criț care se ocupă de casele MET din sat și care îi încântă pe oaspeți și cu lucrurile făcute manual de ea.”

„E frumos să lucrez la casele MET pentru că am ocazia să cunosc o mulțime de oameni și să comunic cu ei.” – Gabriela este administrator la casa 102 din Malancrav și este cea care face prăjituri cu gust divin.

„Este o experiență frumoasă și sunt foarte fericită când oaspeților mei le plac felurile de mâncare pe care le pregătesc și sunt mulțumiți. Este un mare avantaj că lucrez în sat și sunt aproape de familia mea. Îmi place mult ceea ce fac, ador să descopăr oameni minunați, cu povești de viață unice.” Alexandra este responsabilă de casele fundației din Alma Vii și se ocupă, din proprie inițiativă, de o mică grădină din care oaspeții ei își culeg legume proaspete pentru salată.

În fiecare sat în care activează, MET încurajează localnicii să își deschidă sau să administreze o casă de oaspeți și să pună în valoare ceea ce au deja: o casă tradițională moștenită de la bunici, o șură consolidată și închisă, foste grajduri sau chiar casa în care ei locuiesc, unde pot oferi camere de închiriat. Este o afacere pe care localnicii o pot face împreună cu familia tot timpul anului sau doar vara. Pentru mai puțin de șapte locuri de cazare / unitate și o baie la două camere nu este nevoie de autorizare ISU, iar clasificarea se obține ușor, aceasta fiind „camere de închiriat”. Mai multe informații regăsești în broșura noastră: „Poți să fii și tu mic antreprenor în turism!” http://www.mihaieminescutrust.ro/…/Po%C8%9Bi-s%C4%83-fii-%C…

Lucrările de renovare la casă, grajd ori șură trebuie făcute cu materiale tradiționale. Nu e grav dacă zidurie nu sunt perfect drepte, dacă grinzile sunt afumate sau podeaua nu e șlefuită. Pentru turiști e mai important să simtă istoria și personalitatea casei, atmosfera caldă, umană.

În câteva sate, Alma Vii, Biertan, Breb, Criț, Florești, Mălâncrav și Viscri fundația a început încă din anul 2003 să amenajeze case de oaspeți tradiționale pe care le puteți găsi aici: wwwexperiencetransylvania.ro. Prin această inițiativă doream să motiveze localnicii să aiba curaj să-și deschidă și ei o casă de oaspeți, să fie un exemplu de bună practică a standardului de calitate MET – CASĂ DE OASPEȚI. Desigur turismul responsabil initiat si dezvoltat de MET contribuie la dezvoltarea economiei circulare locale și pune în valoare patrimoniul cultural existent.

Oamenii care aleg casele de oaspeți ale Fundației MET spun că vin la noi pentru liniște, pentru natură, tradiții, autenticitatea vieții rurale și gastronomia locală, pentru stilul de viață tihnit și alte lucruri pe care nu le pot găsi la ei acasă. Toate acestea se regăsesc în modul în care localnicii primesc sau tratează oaspeții, în modul în care își primesc oaspeții, în care renovează, restaurează sau decorează casa, curtea și grădina.

MET a format în ultimii 20 de ani persoane care în prezent dețin sau administrează case de oaspeți în satele noastre. 18 doamne lucrează pentru Experience Transylvania, rețeaua de case de oaspeți a Fundației, după ce au absolvit cursuri de formare ca și lucrător în turism și bucătar.
#MET20