One Tree Planted este o organizație non-profit de caritate pentru mediu cu o misiune importantă, aceea ca reîmpădurirea globală să fie la îndemâna tuturor. 

Cu sediul în statul Vermont, SUA, One Tree Planted desfășoară acțiuni de plantare în America de Nord, America Latină, Africa și Asia. Sloganul lor este unul simplu „Tu poți face o diferență, copac după copac!” You can make a difference! One tree at a time!” 

Suntem foarte bucuroși de faptul că fundația noastră se alătură campaniilor organizației în Europa, printr-un proiect-pilot de plantare a 15.000 de puieți de pini, paltin de munte și stejar în satul Dipșa din comuna Galații Bistriței, județul Bistrița Năsăud. Acțiunea de plantare va avea loc în primăvara anului 2020, iar aceasta sperăm să fie începutul unui parteneriat de lungă durată, cu impact important asupra României.

One Tree Planted încurajează persoanele fizice din întreaga lume  să își aleagă câte un proiect care îi inspiră, dintr-o regiune la alegere și să doneze câte un dolar în schimbul plantării unui copac. Există programe speciale și pentru companii, școli, voluntari și alți parteneri. 

Misiunea organizației este aceea de a face reîmpădurirea accesibilă tuturor, indiferent de locul în care locuiesc, crearea unui mediu mai curat, protejarea biodiversității și sprijinirea eforturilor de reîmpădurire din întreaga lume, principii care se aliniază perfect cu cele ale fundației noastre.

One Tree Planted a fost înființată în 2014, numărul copacilor plantați dublându-se de la un an la altul, ei reușind în 2018 să planteze nu mai puțin de 1,3 milioane de copaci. Astăzi, ei lucrează cu parteneri importanți de împădurire din America de Nord și de Sud, Africa și Asia, care îi ajută să planteze pentru a reface pădurile afectate de incendii și de inundații, să creeze oportunități de angajare, să construiască comunități și să protejeze habitatul pentru diversitate.


Matt Hill, fondatorul ONG-ului, declară pe siteul organizației https://onetreeplanted.org/:

Când am început proiectul One Tree Planted în 2014, scopul meu a fost unul simplu: să îi fac pe oamenii să înțeleagă importanța existenței copacilor și fac ca plantarea să fie la îndemâna oricui. Am dorit să scot în evidență cât de importante sunt organizațiile care fac plantări și să facem companiile să privească plantările ca pe o modalitate de a oferi ceva înapoi.”

”Faptul că plantăm în diferite regiuni ale globului, aduce după sine beneficii, provocări și recompense specifice. Și fiecare proiect de împădurire vine cu propriul impact asupra pădurilor, comunităților, animalelor și al planetei per total.”

Mecanismul prin care One Tree Planted ne îndeamnă pe fiecare dintre noi să plantăm este unul extrem de simplu: persoanele donează, organizația adună donațiile în timp ce partenerii cresc puieții, apoi echipele de plantare se ocupă de plantări în sezonul ploios. În final, este realizată mentenanța și monitorizarea copacilor și sunt generate rapoarte despre impactul copacilor asupra terenului.


Explicațiile costurilor sunt și ele bine detaliate prin grafice accesibile tuturor: Faza 1 – Terenul este pregătit și buruienile sunt curățate cost – 0.10 dolariFaza 2 – Puieții cresc în pepiniere – cost: 0.60 dolariFaza 3 – Copacii sunt transportați și plantați individual, cu mâna, cost – 0.15 dolariFaza 4 – Copacii sunt monitorizați și sunt emise rapoarte ale impactului și ale operațiunilor – cost 0.15 dolari.

One Tree Planted și Mihai Eminescu Trust sunt parteneri într-unul dintre cele mai importante aspecte ale bunăstării generațiilor viitoare: un mediu curat și habitat natural protejat.