Sighișoara, 24 Mai 2017

Plant for the future

Fundația Mihai Eminescu Trust (MET) anunță atingerea numărului de 2.000.000 de copaci plantați în cadrul proiectului ”Plantăm Pentru Viitor”. Pentru a marca importanța acestui moment, Excelența Sa Domnul Klaus Werner Iohannis, Președintele României, a plantat alături de Fundația MET puietul cu numărul 2.000.000. Plantarea a avut loc luni, 22 mai, puțin după ora 17:00, în parcul din fața Facultății de Silvicultură din Brașov. Odată ajuns la fața locului, Președintele a discutat despre proiect cu doamna Caroline Fernolend, Vicepreședintă MET, cu echipa Fundației, și de asemenea cu reprezentanți ai grupului hotelier AccorHotels -ORBIS, finanțatorul proiectului, și ai Facultății de Silvicultură. Evenimentul a avut loc în prezența presei, precum și a invitaților MET și ai facultății. Au fost prezenți de asemenea și studenți ai facultății și voluntari participanți la acțiunile de plantare din proiectul ”Plantăm Pentru Viitor”.

Plantarea copacului cu numărul 2.000.000 a marcat o fază importantă în amplul proiect de reîmpădurire implementat de către Fundația MET și grupul hotelier AccorHotels – ORBIS. Președintele României a participat la acțiunea de plantare pentru a saluta în mod oficial eforturile de reîmpădurire derulate de către Fundație în ultimii 7 ani. Cu această ocazie, Președintele a atras atenția asupra importanței creșterii gradului de conștientizare a efectelor defrișărilor precum și asupra importanței protejării mediului. În continuare, a explicat Domnia Sa, pentru atingerea acestui deziderat prin implicarea și responsabilizarea cetățenilor este esențială educația ecologică. Aceasta este o componentă importantă a proiectului ”Plantăm Pentru Viitor”.

”Acest mic stejar care va fi plantat aici nu va face diferența. Dar el este un simbol, este extrem de important să fim conștienți de faptul că replantarea este vitală. Vă rog să înțelegeți că faptul că am venit astăzi aici reprezintă o recunoaștere a implicării fundației MET, a voluntarilor și a tuturor celor care înțeleg nevoia replantărilor, și aici vorbesc și de finanțator și de administrațiile locale. Împreună putem să facem o mare, mare diferență și dacă astfel de acțiuni vor avea succes, vom avea păduri multe și bogate pentru generațiile care vin după noi. Sper ca această acțiune să găsească un ecou pozitiv la toți cei care s-ar putea implica”, a declarat Președintele României.

”Plantăm Pentru Viitor este unul dintre proiectele la care ținem cel mai mult. Lucrăm de aproape 8 ani și l-am văzut crescând frumos și firesc, ca o pădure tânără. Avem amintiri plăcute legate de el, am colaborat bine cu școli și cu autoritățile locale și rezultatele sunt mai mult decât încurajatoare. Este unul dintre proiectele care vin cu o mare satisfacție a lucrului bine făcut”, declară Caroline Fernolend, Fundația MET.

Programul ”Plant for the Planet”, în cadrul căruia se derulează în România proiectul ”Plantăm Pentru Viitor”, a fost început în anul 2009 de către grupul hotelier AccorHotels – Orbis în 25 de țări din întreaga lume. Obiectivul proiectului este plantarea a 10 milioane de copaci până în anul 2021. În România, proiectul a funcționat în două direcții. În primul rând, cu ajutorul a 8100 de elevi și 1500 de voluntari, au fost reîmpădurite 445 de hectare din județele Bihor, Bistrița Năsăud, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș, Satu Mare și Sibiu. În paralel, au fost replantate și 4 livezi școlare din Transilvania. Până în acest moment, sunt implicate în proiect 104 școli, 28 de ocoale silvice, 60 de composesorate, 23 de primării, și 7 episcopii și parohii. Elevii și profesorii au lucrat împreună de la planificare până la plantarea propriu-zisă. Astfel, ”Plantăm Pentru Viitor” a crescut și gradul de conștientizare a populației în legătură cu problemele ecologice din zonă. Fiecare școală participantă a fost dotată cu un laborator mobil de ecologie, lucru ce va spori aplicabilitatea cunoștințelor dobândite de către elevi în proiect.

În septembrie 2015, puietul cu numărul 1.500.000 a fost plantat împreună cu domnii Gilles Clavie, Președinte și CEO al Grupului Hotelier Orbis, și Laurent Picheral, Membru al Comitetului Executiv al AccorHotels. Copacul cu numărul 1.000.000 a fost plantat la Archita, județul Mureș, în mai 2013, de către Alteța Sa Regală, Prințul de Wales, în prezența comunității locale.

Rezultatele proiectului ”Plantăm Pentru Viitor” a fost recompensate cu Premiul I la secțiunile Mediu și Impact ale Galei Societății Civile în anul 2014 și Premiul III la secțiunea Mediu în 2010.