Michaela Türk, manager planificare și dezvoltare proiecte în cadrul Fundației Mihai Eminescu Trust, a susținut o prezentare cu ocazia Conferinței cu titlul „Patrimoniul european: experiențe comune, particularități regionale”, desfășurată la Sighișoara în perioada 11-13 aprilie 2019. Conferința a fost organizată de Ministerul Culturii și Identității Naționale, împreună cu Institutul Național al Patrimoniului.

La acest eveniment s-au reunit zeci de experți europeni în patrimoniu pentru a dezbate subiectul calității în practicile patrimoniului cultural. Printre participanții la conferință s-au numărat reprezentanți ai instituțiilor europene, instituțiilor de specialitate din domeniul patrimoniului cultural, ai mediului academic, ai sectorului non-guvernamental și ai celui profesional. Lor li s-au alăturat reprezentați ai comunităților, dar și cetățeni activ interesați de patrimoniul cultural.

Evenimentul a cuprins conferințe plenare și sesiuni de dezbateri, dar și vizite de studiu în Apoș, Alțâna și Alma Vii, ultima dintre ele la Centrul de Interpretare a Culturii Tradiționale din incinta bisericii fortificate reabilitate de Fundația noastră.

Ziua a doua a conferinței a însemnat prezența Fundației noastre în cadrul sesiunii de dezbatere „O perspectivă mai largă”, moderată de domnul Pete Kercher, Design for All Europe. Alături de Michaela Türk au participat la această dezbatere domnul Terje Nypan, (Directoratul pentru Patrimoniul Cultural al Norvegiei), domnul Șerban Țigănuș (Uniunea Internațională a Arhitecților), domnul Barry Gamble (expert internațional în patrimoniu) și domnul Glafkos Constantinides (IPS Planning).

Dezbaterea a fost găzduită în Sala de Festivități a Primăriei Municipiului Sighișoara și a debutat cu prezentările vorbitorilor, acestea fiind urmate de 60 de minute de discuții libere pornind de la întrebările adresate de participanții din sală.

Prezentarea colegei noastre, intitutale „Construind un viitor sustenabil bazându-ne pe trecut”, a cuprins, pe lângă descrierea generală a Fundației, a viziunii sale și a proiectelor implementate până în prezent, detalii despre conceptul Satului de Sine Stătător. Scopul proiectelor în care acest concept este inegrat urmărește revitalizarea și dezvoltarea comunităților locale în mod sustenabil, prin protejarea și valorificarea patrimoniului cultural și natural, dar și susținerea acestor comunități în demersul lor de a deveni auto-sustenabile.

Au fost amintite domeniile de intervenție ale Fundației: reabilitarea și revitalizarea patrimoniului cultural, agricultura, protejarea mediului și dezvoltarea sustenabilă a comunitatilor locale, susținerea fermierilor și a meșteșugarilor, alături de promovarea produselor locale și de dezvoltarea turismului responsabil cultural.

Finalul prezentării a cuprins rezultatele concrete ale proiectelor implementate de Fundația Mihai Eminescu Trust: 400 de beneficiari din comunitățile rurale ale programelor de formare în diferite domenii, 100 de fermieri și meșteșugari susținuți în înființarea de mici afaceri, 7 asociații comunitare înființare și susținute permanent, 5 ediții ale taberei de vară de creație și meșteșuguri, peste 8.000 de voluntari implicați în proiectele dedicate patrimoniului cultural și natural, peste 2.340.000 de puieți plantați, 700 de clădiri istorice reabilitate, 10 comunități în care a fost implementat conceptul „Satului de Sine Stătător”.

Discuțiile care au urmat prezentărilor au atins subiecte precum: diferențele de abordare în domeniile patrimoniului tangibil și intangibil, alegerea termenului de „beneficiu” în loc de „profit”, modul de interacțiune al patrimoniului cultural cu lumea afacerilor, găsirea unei căi de dialog de către profesioniștii din domeniul patrimoniului potrivite pentru abordarea tuturor actorilor implicați.

Concluzia generală a conferinței este aceea că societatea civilă, a cărei dezvoltare și consolidare trebuie susținută ferm, reprezintă cel mai de baza partener al sistemului public de protecție a patrimoniului. Prezența Fundației noastre în cadrul acestui eveniment a însemnat o recunoaștere merituoasă a valorii rezultatelor proiectelor desfășurate până în prezent, acestea câștigând cu ocazia conferinței o importantă vizibilitate la nivel european. 

 

Fotografii: Institutul Național al Patrimoniului