Octombrie 2020. Toamna și-a intrat în drepturi inclusiv în satul pierdut printre dealuri, Alma Vii. În cetate însă, este forfotă mare. După cum știți, aici desfășurăm un proiect complex, de restaurare a bisericii evanghelice din sat, alături de partenerii noștri, Ambasada Statelor Unite ale Americii, cei care au finanțat proiectul prin Fondul Ambasadorial pentru Conservarea Obiectivelor Culturale al Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii.

Lucrările au continuat cu spor și în luna octombrie, șantierul extinzându-se complet de această dată de jur împrejurul bisericii. Accesul turiștilor și cel al vizitatorilor a fost oprit în complexul de fortificații începând cu data de 1 a lunii.

Până în prezent, constructorii s-au axat pe lucrări la rezistența și învelitoarea clădirii. La nivelul de apărare 2 și la șarpantă au fost înlocuite elementele degradate, au fost revizuite, recondiționate și montate piese originale din lemn la structura șarpantei.

A fost demontată învelitoarea, țigla și solzii, inclusiv coamele, și au fost sortate țiglele bune. Pentru acestea din urmă, s-a efectuat un tratament biocid cu săruri cuaternare de amoniu împotriva depunerilor biologice, prin pensulare sau pulverizare.

S-au montat șipci noi rășinoase pentru țigle. Procesul a fost urmat de montarea țiglelor ceramice de tip „solzi”, noi și vechi, și s-a executat o fixare mecanică la fiecare țiglă cu cuie, șuruburi sau sârme anticorozive. Țiglele ceramice noi de tip solzi pentru înlocuire, maxim 50%, au avut aceeași dimensiune cu cea originală – țiglă manuală sau recuperată de la alte construcții. S-au montat țigle ceramice solzi de completare cu fixare cu mortar var-nisip pe zona aticelor și frontoanelor. Coamele ceramice noi și vechi au fost montate cu prindere mecanică și fixare cu mortar var-nisip, iar coamele menținute pe poziție au fost rostuite. Piesele de învelitoare au fost fixate cu mortar de var-nisip cu adaos de trass sau praf de cărămidă.

Pe șantier au avut loc și două vizite de consultanță ale unui specialist restaurator în lemn, care a inspectat materialul lemnos, a verificat îmbinările și a oferit recomandări referitoare la partea de tratare cu biocid. Specialistul a instistat ca unele componente din lemn să fie tratate, altele nu.

În octombrie au avut loc și două serii de săpături arheologice în perimetrul și în interiorul sacristiei, solicitate în avizul primit pentru proiectul tehnic din partea Comisiei Naționale pentru Monumente Istorice.

REVEAL Alma Vii este proiectul nostru complex integrat de restaurare și reconversie funcțională a bisericii fortificate din satul Alma Vii, comuna Moșna, județul Sibiu. Finanțarea în valoare de 500.000 de dolari a fost câştigată în urma unui concurs de proiecte desfășurat anual la nivel mondial prin Fondul Ambasadorial pentru Conservarea Obiectivelor Culturale (AFCP) al Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii.