Taberele de vară pentru copii Mihai Eminescu Trust

2015. Primul an în care Maria din Mălâncrav participă la o tabără de vară pentru copii organizată de MET. După cinci ani de tabere consecutive, dintr-un copil timid și foarte tăcut, s-a transformat într-o persoană responsabilă, omul nostru de bază atunci când punem la cale activități la ea în sat, fiind coordonatorul nostru voluntar acolo.
A învățat să coasă și să facă papuci din lână, în prima tabără, anul următor a pictat modele de fațade de case și a meșterit case din forme de lut. În 2018, la Mălâncrav, chiar la ea în sat, a fost fata babei în piesa de teatru „Fata babei și fata moșneagului”. A urcat pe scenă și și-a jucat bine rolul. Piesa a călătorit prin patru sate, copiii aflându-se practic într-un mini-turneu. Anul trecut, din participant, Maria a devenit coordonator al activităților. Tabăra a fost despre arhitectură, iar copiii au construit macheta satului lor ideal de peste 50 de ani. Maria a organizat jocuri pentru cei mici și i-a supravegheat permanent. Taberele au însemnat pentru ea mai multă încredere în sine și nenumărate experiențe care mai de care mai inedite. La fel ca ea, au crescut și alți tineri din satele în care activăm.


***
Trebuie să știți că din 2014 și până anul trecut, membrii echipei MET au organizat 7 tabere de vară în satele Alma Vii, Archita, Nou Săsesc și Mălâncrav. În total, au participat peste 180 de copii, adică peste 180 de povești diferite. De fiecare dată s-a constituit un grup de copii din mai multe sate. Pentru mulți dintre ei, a fost ocazia cu care au plecat pentru prima dată singuri, departe de familia lor.

Prima tabără de vară a fost de finanțată de Fundația Horizon, următoarele fiind organizate prin alte finanțări, cum sunt cele venite din partea AFCN sau a Ordinului Arhitecților din România. Pe lângă tabere, în cadrul acestor proiecte, fundația a organizat sesiuni de informare, pentru a atrage copiii și tinerii în activitățile proiectului, iar ele au fost urmate de ateliere practice și creative, cei mai activi copii fiind selectați să participe la tabără. Rezultatele activităților creative au fost promovate în cadrul unui eveniment public, prin amenajarea unor expoziții.

Satele incluse în proiecte au fost Alma Vii, Archita, Mălâncrav, Viscri, sate care dispun de un patrimoniu cultural bogat inclus în Lista Monumentelor Istorice, categoria A, Viscri fiind pe lista monumentelor UNESCO. Fundația Mihai Eminescu Trust lucrează împreună cu aceste comunități încă din anul 2000, Archita și Mălâncrav fiind cele mai noi comunități, unde am început să desfășurăm proiecte din anul 2008. Aceste comunităţi sunt unice datorită patrimoniului lor multietnic şi multicultural, care, pe termen lung, este amenințat de slaba implicare a generațiilor tinere în viața comunității. Deși există o bază construită, aceste comunități au nevoie de o motivare și implicare constantă în activități de protejare și promovare a patrimoniului cultural local, iar generațiilor tinere trebuie acordată o atenție specială.

Taberele de vară sunt parte din cele 24 de proiecte educaționale desfășurate de MET din anul 2000 până în prezent, având costuri totale de 217.970 de euro.

Florile Transilvaniei

În 2014, MET a desfășurat proiectul Florile Transilvaniei – proiect de promovare a tradițiilor de restaurare și pictură pe lemn. Ne-am dorit ca, prin acest proiect, să educăm publicul prin activitatile copiilor cu privire la valoarea și la modul de conservare a obiectelor de patrimoniu din lemn. De aceea am organizat atunci ateliere despre istoricul mobilei pictate și semnificația motivelor florale în Transilvania, iar obiectele de lemn pictat în satele din comunele Bunești și Laslea au fost inventariate. Cei 30 de elevi implicați în proiect au participat la o vizită la Muzeul Astra din Sibiu unde i-au văzut pe specialiștii restauratori în acțiune. În final, fiecare participant a pictat diverse obiecte de lemn în miniatură cu motive florale specifice zonei care au fost expuse.

Micul arhitect

În 2015, timp de un semestru, 25 de elevi din clasa a II-a din cadrul Liceului Joseph Haltrich, Sighișoara, s-au jucat de-a micii arhitecți, alături de Noemi Simo, Arhitect Colaborator al Fundației noastre. Ea a fost cea care, săptămână de săptămână, i-a transformat pe cei mici în „detectivi urbani” și i-a inițiat în tainele arhitecturii: micuții au vizitat orașul, au aflat cum lucrează un arhitect, ce înseamnă un plan sau o schiță şi ce materiale sunt folosite în construcții. Orientarea în spațiu, concepte legate de monumente și patrimoniu, lumină, umbre, culori, utilizarea memoriei vizuale, noul și vechiul oraș au fost alte teme explicate participanților. În acest proiect au crezut cei de la Fundația Horizon, care au oferit și o finanțare pentru realizarea lui. Ce proiect grozav!

CIVIC-ACT

Călin este un licean în Sighișoara, implicat, curios și dornic să se participe la toate activitățile propuse de noi. Întreabă, propune, ia cuvântul. Împreună cu alți 39 de elevi de liceu din oraşul lui, Viscri și Mălâncrav, a avut ocazia, în toamna anului trecut, să ia parte la un proiect interesant finanțat prin Ministerului Tineretului și Sportului. A ajuns la ședința consiliului satului din Viscri, a mers apoi la Consiliul Județean Brașov, unde a asistat la o ședință a acestuia. Grupul cu tineri a călătorit în final la București, la Palatul Parlamentului, unde au aflat despre rolul Parlamentului și camerelor acestuia.

Toate aceste activități au avut ca scop creșterea nivelului de conștientizare a tinerilor privind importanța cetățeniei active, contribuind la educarea unei generații de tineri implicați și responsabili pentru susținerea democrației și apărarea valorilor fundamentale.

Proiectul a durat 3 luni și a cuprins, pe lângă vizitele deja amintite, ateliere de educație civică, realizarea unei analize sociologice pe subiectul implicării în comunitate, la care au răspuns peste 750 de tineri, dar și simularea unei dezbateri publice în Sighișoara cu titlul „Ce își doresc tinerii pentru comunitățile din care fac parte?” Atunci Călin și ceilalți participanți au propus reprezentanților primăriei mai multe măsuri, printre care și eliberarea elevilor de abonamente gratuite pentru transportul în comun. Câteva luni mai târziu, tinerii au aflat bucuroși vestea aprobării proiectului de hotărâre privind acordarea acestei gratuități.

Creștem generația ARC

Știți bine că noi, aici, la MET, încurajăm antreprenoriatul local, încă de la vârste tinere, pentru că niciodată nu e prea devreme când e vorba de educația în acest domeniu. Antreprenoriatul local este unul dintre pilonii conceptului nostru-umbrelă, „Satul de sine stătător.”
Ne amintim cu drag de proiectul „Creștem Generația ARC”. Despre ce a fost vorba?
Fundaţia noastră, în parteneriat cu Consiliul Local al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii Sighişoara, a implementat în august-octombrie 2017 proiectul de tineret „Creştem Generaţia ARC – Educaţie pentru Antreprenori Rurali în Cultură”, finanţat de Ministerul Tineretului şi Sportului.
Proiectul a abordat în mod inovativ educaţia antreprenorială în domeniul culturii, vizând tineri cu oportunităţi reduse din judeţele Braşov, Mureş şi Sibiu și a contribuit la stimularea implicării tinerilor în viaţa socio-economică a comunităţii din care provin. Astfel, un grup de 30 de tineri din municipiul Sighişoara şi satele Alma Vii, Archita, Malâncrav, Viscri a fost inclus într-un program de consiliere, orientare profesională şi iniţiere în antreprenoriat.
În cadrul componentei de consiliere şi orientare profesională, au avut loc sesiuni de consiliere de grup şi individuale ale tinerilor, psihologul contractat aplicând teste de auto-cunoaştere şi elaborând fişe de aptitudini, contribuind la dezvoltarea personală şi profesională a acestora.
Iniţierea în antreprenoriat s-a realizat prin intermediul partenerului proiectului, mai precis Consiliul Local al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii din Sighişoara, în cadrul unui curs de 3 zile desfăşurat la Sighişoara, în cadrul căruia s-au transmis informaţii generale despre antreprenoriat, facilitând şi o sesiune de întâlniri între tineri şi antreprenori din Sighişoara. Proiectul a mai inclus ateliere creative de valorificare a patrimoniului cultural, iar „Sărbătoarea Recoltei” din acel an a fost ocazia cu care tinerii și-au expus obiectele create și a fost o experiență practică pentru viitorii tineri antreprenori.

Centre de învățare MET

Pentru o comunitate puternică, investițiile în copii și educația lor sunt obligatorii. Tocmai de aceea, ne-am propus să deschidem în satele transilvănene în care lucrăm centre educaționale în care copiii să citească, să folosească programe educaționale pe calculator, să vizioneze filme ori să învețe limba engleza.

Acum doi ani am inaugurat Centrul de învățare MET Alma Vii, cu ajutorul prietenilor noștri voluntari din S.U.A., Amy Rogers Reid și familia ei. Copiii și tinerii din sat se bucură în prezent de activități educative și de recreere într-un spațiu plin de jocuri distractive și volume de cărți din multe domenii, whiteboard, instrumente muzicale, calculatoare și câte și mai câte. Multe dintre ateliere sunt organizate de voluntari, o parte dintre ei fiind internaționali.

Centrul de Învățare și recreere pentru copii și tineri din Viscri a prins contur cu ajutorul donațiilor din partea unor companii și persoane fizice cărora le mulțumim cu multă recunoștință în numele copiilor! Centrul se află la numărul 36, are deja o sală de proiecții de film și o bibliotecă alcătuită din volume donate de susținătorii noștri.

În prezent, căutăm sprijin și finanțări pentru amenajarea unor centre educaționale asemănătoare în satele Mălâncrav și Archita.