Sighișoara, septembrie 2015


Fundația Mihai Eminescu Trust (MET) și partenerul său, Institutul Norvegian pentru Cercetarea Patrimoniului Cultural, informează asupra activităților și evenimentelor realizate în derularea proiectului ”Centrul de interpretare a culturii tradiționale Alma Vii – Reabilitarea și refuncționalizarea incintei fortificate”.

Proiectul a început în luna martie 2015 și se va desfășura până în luna aprilie 2016, cu un buget total de 7.643.499,61 lei, din care 89,58% reprezintă finanțarea nerambursabilă obținută, iar fundația MET asigură restul de 10,42% din totalul costurilor.

Inițiate la începutul verii, lucrările din satul Alma Vii sunt în plină desfășurare, iar până în acest moment munca de restaurare a zidului bisericii fortificate este terminată în proporție de 60%. Lucrările includ reparații ale zidului, refacerea mortarului și a tencuielii. Acoperișurile și fațadele celor patru turnuri ale cetății sunt deja terminate, iar în prezent se lucrează inclusiv la interiorul acestora. Instalația electrică principală a fost deja configurată și plasată sub nivelul solului, la două dintre turnuri se desfășoară lucrări de tâmplărie, iar pictura murală a turnului cu ceas este terminată. Evoluția fisurilor existente pe zidurile bisericii evanghelice este monitorizată constant cu ajutorul unui sistem de specializat (crack monitoring system).

În timpul excavărilor, au fost descoperite ruine ce constituie mărturii ale diverselor stadii de construcție a bisericii, precum și fundația mai veche a părții sudice a zidului și schelete umane din diverse perioade. Astfel, o echipă de arheologi români de la Institutul Vasile Pârvan a început să lucreze în incintă în iunie 2015; curând, acesteia i s-a alăturat încă o echipă de arheologi norvegieni, care a participat la lucrări până pe 10 iulie. În această perioadă cele două echipe au schimbat idei și au împărtășit experiențe, fiind ajutate de către 5 lucrători din sat. Cercetătorul în arheologie Regin Meyer, participant la proiect din partea partenerului norvegian, a realizat 6 studii fotogrametrice 3D. Toate descoperirile de la Alma Vii sunt atent documentate, iar arheologii români continuă munca de teren. Arheologul șef al lucrărilor din incinta bisericii evanghelice din Alma Vii, domnul Andrei Măgureanu, declară: “Investigațiile s-au desfășurat în principal în zona de la sud de biserică, scopul fiind sondarea pentru a se identifica traseul zidului primei incinte fortificate. Zidul a fost identificat la nivelul fundației in trei dintre sondaje, el fiind distrus datorită refolosirii spațiului ca cimitir. În suprafețele cercetate au fost identificate cca. 70 morminte. Toate sunt medievale și aparțin intervalului cronologic sec. XIV – sec. XVII, cronologie stabilită în special pe baza relațiilor stratigrafice. Doar 6 morminte pot fi atribuite unui cimitir anterior fortificațiilor din sec. XIV, cimitir ce poate fi atribuit unei biserici care funcționa în cursul secolului al XIII-lea, secol în care este atestată și localitatea (1289)“.

Pe lângă lucrările de restaurare a zidului bisericii fortificate din Alma Vii, fundația s-a concentrat și asupra revigorării comunității locale. Echipa MET și coordonatorul local au organizat mai multe întâlniri cu localnicii din sat, menite să trezească mândria acestora pentru patrimoniul cultural și arhitectural bine reprezentat al satului, și să-i identifice pe sătenii care sunt motivați să devină membri activi pe plan local. Pe termen lung, întâlnirile comunității locale urmăresc accentuarea coeziunii sociale locale și susțin revigorarea obiceiurilor și meseriilor tradiționale, pentru a asigura prosperitatea satului într-un mod sustenabil. Una dintre cele mai importante astfel de întâlniri a fost cea organizată pe 22 august, ocazie cu care cei 60 de localnici prezenți și mai mulți invitați au vizitat lucrările de la biserica fortificată, au aflat despre descoperirile arheologice făcute la fața locului și și-au prezentat produsele tradiționale de artizanat și gastronomie. Tot acum le-au fost prezentate localnicilor și cele patru filme deja finalizate din seria de scurtmetraje educative și de promovare despre Alma Vii, realizate tot în cadrul proiectului de către regizorul Florin Iepan. Este vorba despre un film de prezentare a satului și trei filme care se referă la arheologie medievală, diversitate culturală și restaurarea lemnului. Acestea își propun să prezinte satul celor interesați să cunoască patrimoniul cultural și turistic al acestor locuri, dar și să îi determine pe locuitori să-și privească localitatea cu alți ochi și să afle părerea pozitivă pe care o au despre Alma Vii oamenii veniți de pe alte meleaguri. Scurtmetrajele sunt accesibile publicului larg pe canalul YouTube al fundației Mihai Eminescu Trust și vor fi publicate pe site-ul fundației si pe site-ul proiectului – www.almavii.ro.

Un alt eveniment important în Alma Vii a fost organizarea pe 25 iulie a unui Transylvanian Brunch. Localnicii interesați au avut posibilitatea să-și arate măiestria în prepararea bucatelor tradiționale, să vândă obiecte de artizanat sau dulcețuri și alte produse făcute în casă după rețete moștenite din străbuni și să descopere care sunt oportunitățile pe care le poate genera turismul cultural. Cele 200 de persoane care au venit în Alma Vii special pentru acest eveniment au aflat detalii legate de proiectul desfășurat aici chiar de la vicepreședinta fundației, doamna Caroline Fernolend. “A fost o plăcere să văd curiozitatea cu care vizitatorii au descoperit satul și interesul cu care au gustat din mâncărurile tradiționale și s-au bucurat de ospitalitatea oamenilor de-aici. Exact acest tip de evenimente vrem noi să se întâmple mai des în Alma Vii și în toata regiunea, căci nu vrem să ținem aceste locuri frumoase doar pentru noi. Dorim să se bucure de ele oricine e interesat de tradiție, natură, și cultură și cum se împletesc ele armonios aici”, a explicat doamna Fernolend. Participanții la Transylvanian Brunch au vizitat satul și împrejurimile și au primit informații despre incinta bisericii evanghelice, aflată în restaurare, de la arheologul șef prezent la fața locului și de la doamna Fernolend.

Ultimul eveniment ce a avut loc la Alma Vii a fost prilejuit de sosirea domnului Leo Orellana, arhitect, director executiv SIRCHAL și expert în proiecte de dezvoltare comunitară, colaborator al MET în cadrul proiectului. Echipa fundației și expertul au lucrat împreună cu localnicii, care și-au definit și au prezentat ideile pe care doresc să le pună în practică pentru a dezvolta noi activități economice în sat. Copiii din Alma Vii au participat la un atelier în cadrul căruia, prin desene și scenete de teatru improvizate au arătat echipei MET cum se vede satul prin ochii lor.