În septembrie 2020 am revenit pentru vizite pe șantier în cadrul proiectului „REVEAL Alma Vii” și ne-am întâlnit cu actorii implicați în derularea acestui proiect de restaurare. Dirigintele de șantier, arhitectul, reprezentantul firmei constructoare și inginerul proiectului au participat la discuții săptămânale cu noi, analizând stadiul proiectului și propunând soluții pentru situațiile neprevăzute întâlnite.

Alexandru Neagu – manager de proiect: „Suntem în faza de reparații a acoperișului, facem lucrări la șarpantă, înlocuim elementele deteriorate, precum lați, căpriori și țigla care nu este conformă, după care urmează să intervenim la fațadă, la structura de rezistență a bisericii și la subfundări. Nu au fost probleme majore până la momentul de față, sunt mici probleme de execuție, dar care o să remedieze în viitor.”

Mircea Liancă – diriginte de șantier: „Monitorizez ca oamenii implicați în proiectul de resaturare să respecte prevederile proiectului și ca lucrările să se facă în spiritul epocii de construire. Momentan se lucrează la șarpantă și la revitalizarea țiglei. Mai sunt lucruri de corectat, dar sperăm că, în cel mai scurt timp, o să fim acolo unde trebuie.”

Octavian Taloș – Arhitect: „Sunt multe elemente interesante în acest loc, începând de la satul foarte pitoresc, situat într-un loc izolat, foarte liniștit. Biserica în sine completează acest aspect. În prezent, ne ocupăm de partea de acoperiș, de partea de învelitoare și urmărim cât de bine se recuperează toate elementele vechi și cât de bine reușim să păstrăm atmosfera istorică, astfel încât, ceea ce adăugăm noi să se integreze cât mai bine.

Sunt provocări legate de execuție, ca de fiecare dată. Durează până se încheagă echipa: echipa de lucru, proiectant, diriginte de șantier, executant, dar cred că toate lucrurile vor merge bine.

La modul general, trebuie să păstrăm cât mai mult din materialul istoric. Proiectul este gândit în așa fel încât să intervenim cât mai puțin, doar acolo unde este necesar. Totuși va trebui să intervenim destul de mult în partea structurală, unde biserica are niște probleme, însă acest lucru nu va afecta imaginea clădirii. Cel mai important este ca, în final, să nu avem o biserică ce are un aspect nou, ca și când ar fi fost construită acum. Este foarte important să păstrăm cât punem tencuiala veche, cărămida aparentă, să păstrăm din zidăria de piatră aparentă și din țigla veche. În același timp, este vorba tot timpul de o negociere, pentru că, folosinf materiale noi și moderne, e mult mai sigur și mai tentant pentru clădire. Nu ne permitem să facem asta pentru că oamenii doresc să intre în contact cu o perioadă veche și nu ar fi încântați să vadă ceva nou.”

Michaela Türk – responsabil dezvoltare comunitară: „Am început să lucrez la acest proiect din anul 2010. Au fost foarte multe etape pe care le-am dezvoltat în decursul acestor 10 ani și sunt fericită că acum ne aflăm într-o fază finală în ceea ce privește restaurarea unui monument istoric foarte valoros pentru acest sat. În jurul acesti proiect de restaurare, Fundația Mihai Eminescu Trust încearcă să dezvolte comunitatea, acesta fiind unul din obiectivele incluse în această cerere de finanțare pe care am depus-o la Fondul Ambasadorial pentru Conservarea Obiectivelor Culturale. Ne concentrăm, pe lângă restaurarea clădirii, asupra comunității prin desfășurarea de activități educațional, dar și activități care să îi încurajeze pe localnici să se implice în acest proiect, nu doar pe parcursul desfășurării lucrărilor, ci mai ales după finalizarea lor. Scopul nostru este de a deschide această cetate pentru comunitate și pentru ca oamenii din comunitate să beneficieze financiar de pe urma ei și ca această comunitate să devină o sursă de venit pentru această comunitate mică.

Modelul pe care îl urmăm este cel pe care noi îl promovăm, conceptul Satul de sine stătător. Încercăm să dezvoltăm durabil aceste comunități prin restaurarea și valorizarea patrimoniului cultural și natural prin consolidarea comunității și dezvoltarea sustenabilă a turismului.

Am desfășurat până în prezent, mi multe ateliere cu copiii și tinerii din sat, am implicat voluntari în diverse activități de întreținerea a incintei fortificate. Din păcate, odată cu această criză sanitară a virului Covid 19, a trebuit să oprim organizarea activităților cu comunitatea. Totuși, vom relua aceste activități cu comunitatea, pentru că sunt foarte importante. Alături de copii, ne dorim să-i implicăm și pe adulți, să ne întâlnim mai des cu ei, să îi cunoaștem și să încercăm să îi apropiem de acest proiect pentru ca, în viitor, după ce vom finaliza aceste lucrări, ei să preia și o parte din responsabilitate, fie aici, la cetate, să deschidă cetatea, să își promoveze produsele pe care ei le produc în gospodăriile proprii, sau, pur și simplu, să fie ghizi locali pentru turiștii și vizitatorii care calcă pragul bisericii.”