Iarnă 2020-2021. Cadru cu incinta fortificată surprins de unul dintre tinerii implicați în proiect

REVEAL Alma Vii, proiectul MET de restaurare și refuncționalizare a bisercii fortificate din Alma Vii a început în septembrie 2019 și se încheie anul acesta, în luna decembrie. În perioada ianuarie-martie 2021 lucrările sunt sistate. Care au fost însă ultimele acțiuni din proiect?

Scopul proiectului este salvarea unui monument de importanță internațională, construit la începutul secolului al XIV-lea de comunitate și pus acum în pericol din cauza schimbărilor în structura comunității.

În același timp, proiectul își propune să transforme Alma Vii într-un model internațional de bune practici de dezvoltare locală și regională autentică, durabilă, prin integrarea conservării și valorificării durabile a patrimoniului cultural.

Obiectivele pe care le urmărim sunt împărțite în trei mari categorii:

1. Intervenția structurală și realizarea unui nou sistem de drenaj pentru securizarea clădirii istorice a bisericii fortificate din Alma Vii.

2. Implicarea comunității în gestionarea responsabilă a patrimoniului, în speranța dezvoltăreii durabile a satului, dar și a zonei înconjurătoare.

3. Creșterea gradului de conștientizare pentru publicul larg pentru a pune în valoare și a proteja patrimoniul cultural ca un bun public care va fi accesibil generațiilor viitoare.

În ultimele trei luni ale anului 2020, lucrările de restaurare ale clădirii bisericii au cuprins două serii de săpături arheologice – între 5 și 11 octombrie și, mai apoi, între 20 – 23 octombrie. Cei doi specialiști arheologi prezenți pe șantier au realizat săpături în exteriorul clădirii, care au scos la iveală numeroase rămășițe umane, în jurul bisericii existând în trecut un cimitir. Cea de-a doua serie de săpături a urmărit realizarea unei cercetări amănunțite în interiorul sacristiei – aici specialiștii au găsit straturi de cereale conservate surprinzător de bine, indiciu care ne duce cu gândul că sacristia a fost folosită la un moment dat pentru depozitarea grânelor.

La finalul anului trecut au început totodată și lucrările de subzidire. Pentru acestea, s-au folosit exclusiv materiale naturale precum piatră și mortar de var, iar structura a fost întărită cu bare de fier. Firma selectată pentru restaurare a realizat 35% din lucrările de subzidire, restul urmând să fie finalizate în primăvara acestui an.

S-au continuat și lucăririle de reparații la acoperiș, mai precis în porțiunea de deasupra altarului, ceva mai dificilă și complexă decât alte porțiuni de acoperiș. Cu această ocazie, fiecare bucată de țiglă a fost controlată manual, selectată, curățată și apoi refolosită. Țiglele refolosite au fost tratate cu săruri de amoniu împotriva depunerilor biologice. 30% din țiglele vechi au fost înlocuite cu altele noi, având aceleași dimensiuni cu cele originale, lucrate manual sau recuperate din alte construcții.

Lucrările au fost supravegheate săptămânal de cei doi coordonatori de proiect ai fundației noastre, arhitectul, inginerul structuralist, dirigintele de șantier și reprezentantul firmei constructoare. La unele întâlniri a fost prezent și un specialist în lemn pentru evaluarea elementelor de structură de acest tip.

Lucrările au fost oprite pe 18 decembrie 2020 și ele se vor relua pe 1 martie, anul acesta. În cazul în care condițiile meteo vor fi favorabile, firma constructoare va reîncepe lucrările mai repede.
***
„REVEAL Alma Vii” este un proiect co-finanțat prin Fondul Ambasadorial pentru Conservarea Obiectivelor Culturale al Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii.