În luna iulie am început lucrările de restaurare a bisericii evanghelice, în cadrul proiectului REVEAL Alma Vii – Redescoperiți Alma Vii, co-finanțat prin Fondul Ambasadorial pentru Conservarea Obiectivelor Culturale al Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii.

După întâlnirea din luna iunie, ultima înaintea începerii propriu-zise a lucrărilor, firma constructoare a avut undă verde pentru demararea șantierului. La întâlnire participaseră atunci arhitectul proiectului de restaurare, dirigintele de șantier, responsabilii de proiect din cadrul Fundației Mihai Eminescu Trust, președintele Fundației, Caroline Fernolend și reprezentanții firmei constructoare.

Vizite săptămânale pe șantier vor avea loc de acum înainte pentru monitorizarea progeresului lucrărilor. Întâlnirile părților implicate în proiect și lucrările propriu zise se vor desfășura în condiții de siguranță și distanțare fizică între participanți.

Până în prezent, firma constructoare a montat structurile de acces pentru acoperiș, acesta fiind primul segment recondiționat de firma care se ocupă de lucrările de restaurare. Porțiunea lucrărilor este delimitată corespunzător, iar accesul vizitatorilor și publicului larg va fi restricționat în această zonă.

***

REVEAL Alma Vii – Redescoperiți Alma Vii este un proiect complex integrat de restaurare și reconversie funcțională a bisericii fortificate din satul Alma Vii, comuna Moșna, județul Sibiu. Finanțarea în valoare de 500.000 de dolari a fost câştigată în urma unui concurs de proiecte desfășurat anual la nivel mondial prin Fondul Ambasadorial pentru Conservarea Obiectivelor Culturale (AFCP) al Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii. În 2019, doar 9 proiecte din întreaga lume au fost desemnate câștigătoare, proiectul Fundației Mihai Eminescu Trust, „REVEAL Alma Vii – Redescoperiți Alma Vii”, fiind cel care a câștigat cea mai mare finanţare la nivel mondial.

Proiectul „REVEAL Alma Vii” include, pe lângă restaurarea bisericii evanghelice, acţiuni ce au ca scop redarea ei comunităţii şi folosirea ei în scopuri culturale, educative şi turistice. Acest proiect face parte din conceptul „Satul de Sine Stătător” dezvoltat de Mihai Eminescu Trust, fundație care a implementat proiecte în sat încă din anul 2008; scopul acestuia este de a revitaliza comunităţile locale şi de a îmbunătăţi calitatea vieţii localnicilor prin valorizarea responsabilă a patrimoniului cultural şi natural. „Satul de Sine Stătător” urmăreşte implicarea oamenilor din comunitate, precum şi folosirea de cunoştinţe, unelte şi tehnici tradiţionale.

„REVEAL Alma Vii – Redescoperiți Alma Vii” se va desfășura pe o perioadă de 27 de luni și va cuprinde 16 etape importante de implementare, între octombrie 2019 și decembrie 2021.