Ne bucurăm să anunțăm că acțiunile întreprinse pentru tinerii și copiii din satul Alma Vii, comuna Moșna, în cadrul proiectului „REVEAL Alma Vii – Redescoperiți Alma Vii” dau roade.


Sorin, unul dintre tinerii comunității, a înțeles importanța punerii în valoare a patrimoniului cultural din sat, în prezent el promovând satul, biserica evanghelică și frumoasele peisaje din zonă prin fotografii și postări în rețelele de social media. El îi îndeamnă și pe ceilalți membrii ai comunității să facă același lucru. Iată care sunt cuvintele lui: „Într-adevăr, satul unde locuiesc este un sat de neuitat, unii localnici nu știu să îl prețuiască. Alma Vii are mare nevoie de ajutorul nostru ca să îl facem și mai frumos. Nu în ultimul rând, nu trebuie să uităm că este vizitat frecvent de turiști.” a scris el într-o postare din grupul Satul nostru, Alma Vii din platforma Facebook.


Sorin a participat în 2020 la trei work-shopuri dedicate tinerilor și adolescenților din sat, la o școală de vară de fotografie și la un stagiu de voluntariat în cetate alături de alți 10 voluntari din toată țara. Toate au făcut parte din proiectul „REVEAL Alma Vii.

Atelierele de storytelling digital s-au întâmplat între 1-7 iulie 2020, când voluntarii MET le-au pregătit în fiecare zi câte o tematică specială. Copiii și adolescenții au făcut cunoștință cu aparate foto profesioniste, apoi au învățat cum să facă portrete, iar în drumețiile în natură au aflat despre concepte precum „macro”, „wide”, „check your backgroud”, „regula lui 3”. Voluntarii le-au prezentat modalități prin care pot face fotografii în mișcare, pe terenul de sport, cum să fotografieze un obiectiv turistic și ce înseamnă fotografia de produs ori de grup.

În cadrul acestor acțiuni, dar și în cadrul celorlalte stagii de voluntariat participanții, copii și adolescenți, au fost încurajați să promoveze, păstreze în bune condiții valorile satului, în primul rând biserica fortificată. Demersurile lui Sorin sunt în exemplu excelent că îndemnurile noastre de protejare și valorificare a „cetății”, așa cum amintesc toți de complexul de fortificații și de biserica evanghelică ce se află în mijlocul lui, dau roade.

***
REVEAL Alma Vii este proiectul nostru complex integrat de restaurare și reconversie funcțională a bisericii fortificate din satul Alma Vii, comuna Moșna, județul Sibiu. Finanțarea în valoare de 500.000 de dolari a fost câştigată în urma unui concurs de proiecte desfășurat anual la nivel mondial prin Fondul Ambasadorial pentru Conservarea Obiectivelor Culturale (AFCP) al Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii.