Noiembrie 2020

Vremea cețoasă și temperaturile scăzute nu au fost un impediement pentru echipa de constructori din proiectul REVEAL Alma Vii să continue lucrările de restaurare și în luna noiembrie. La fel s-a întâmplat și cu vizitele noastre săptămânale de monitorizare. Care sunt ultimele lucrări executate?

Au fost realizate lucrări de subzidire în perimetrul sacristiei în exterior și interior. Cu această ocazie, au fost reumplute săpăturile arheologice și s-au făcut subzidiri pe tronsoane de maxim 1 metru cu dulapi despărțitori. Restul de subzidiri va fi finalizat odată cu venirea primverii. Toate subzidirile, au fost făcute cu piatră de râu și mortar de var pastă cu adaos de var hidraulic. Injectările fisurilor s-au făcut tot cu suspensie pe bază de var pastă.

Pentru materialul lemnos din structura corului, cel care prezintă urme de insecte și de umezeală, a fost solicitat sfatul unui restaurator în lemn care a transmis soluții pentru curățarea și protejarea grinzilor. Tâmplăria de stejar cu vitralii va fi mutată în interiorul bisericii sau într-unul dintre turnuri și toate vor fi transportate cu atenție, fiind vorba de multe piese mici, precum rame și baghete de lemn, baghete de plumb, foi de sticlă subțiri – toate necesare pentru reconstituire.Podul a fost curățat, iar acoperișul a fost izolat și protejat din perspectiva în care lucrările s-au oprit înainte de prima ninsoare din sat, la finalul lunii noiembrie. Continuarea lucrărilor se va lăsa pentru primăvară, din cauza montajului olaneor cu mortar și care necesită vreme mai caldă.

REVEAL Alma Vii este proiectul nostru complex integrat de restaurare și reconversie funcțională a bisericii fortificate din satul Alma Vii, comuna Moșna, județul Sibiu. Finanțarea în valoare de 500.000 de dolari a fost câştigată în urma unui concurs de proiecte desfășurat anual la nivel mondial prin Fondul Ambasadorial pentru Conservarea Obiectivelor Culturale (AFCP) al Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii.