Între 7 și 14 iulie, 11 voluntari super-simpatici au participat la un stagiu în cetatea din Alma Vii, organizat în parteneriat cu U.S. Embassy Bucharest în cadrul proiectului ”REVEAL Alma Vii – Redescoperiți Alma Vii”.
Rebeca, Damian, Manu, Sorin și Sabin – cinci tineri harnici din sat, alături de Lucia, Silvia, Ingrid, Lucreția, Robert și Vlad – voluntari MET veniți din diverse colțuri ale țării – au participat la „Ulei de In – Voluntariat în cetate”, un program în care, timp de șapte zile, au fost implicați în activități la Alma Vii – Centru de interpretare a culturii tradiționale.
Responsabilitatea lor principală a fost ca, timp de câteva ore pe zi, să se implice în lucrări de mentenanță ale structurilor din lemn aferente zidurilor și turnurilor fortificației. Etapa I: șlefuire și curățare, etapa II: aplicarea uleiului de in. Totul a mers strună, voluntarii terminând sarcina chiar cu câteva zile mai repede.
În partea a doua a zilei, voluntarii noștri s-au bucurat de tot ce are Alma Vii mai frumos să le ofere, au făcut drumeții alături de copii pe coline desprinse parcă din vise, au făcut ture de biciclete în satele vecine, au interacționat cu sătenii și și-au făcut mulți, mulți prieteni.

Cu ce impresii au terminat voluntarii stagiul? Iată ce ne-au scris:
„Mulțumesc MET pentru o experință deosebită și inedită de care am avut parte. Fără să exagerez, am venit alt om acasă și privesc oamenii cu alți ochi. Se pare că România mai are o șansă cu oamenii aceia simpli pe care am reușit să îi cunosc într-o localitate desprinsă parcă de realitate. Noi am ajuns acasă, dar eu recunosc că o bună parte din mine a rămas în Alma. Vă mulțumesc pentru această experiență.”

„Oamenii din sat și cei de la fundație au fost geniali, extrem de amabili și prietenoși. Satul și sătenii au fost foarte primitori și de ajutor în orice moment. Le mulțumim și fetelor Cristina și Alexandra pentru mâncarea extrem de gustoasă.”

„Mulțumesc frumos pentru o experiență minunată!”

„M-am distrat dând cu ulei. Și mi-a plăcut mâncarea foarte mult.”

„Mi-a plăcut faptul că am lucrat în echipă și mâncarea a fost delicioasă.”

Mulțumim:
CONSTRUCT MAPCOM TÂRGU MUREȘ, http://mapcom.ro/, pentru că ne-au susținut programul cu o donație de pensule și mănuși
Lianca Mircea din Mediaș pentru că a intermediat donația de mai sus
Mike și Marion de la Alma Via Guesthouse pentru că le-au împrumutat voluntarilor biciclete și echipament pentru o tură până în satele vecine, toți având astfel parte de o experiență pe cinste
Alexandra cea care le-a oferit cadou voluntarilor legume proaspete din grădinița pe care o are la casa MET și care a răspuns prompt la orice nevoie a acestora.
Sorin, el a motivat tinerii din sat să se alăture programului și a organizat drumețiile cu cei mici.

***
REVEAL Alma Vii este un proiect de restaurare și de refuncționalizare a bisericii fortificate Alma Vii, care a adus comunității satului din județul Sibiu și Fundației Mihai Eminescu Trust un nou partener de încredere: Ambasada Statelor Unite ale Americii în România.

Finanțarea proiectului, în valoare de jumătate de milion de dolari, a fost câștigată de Fundația noastră în urma unui concurs de proiecte inițiat de Fondul Ambasadorial pentru Conservarea Obiectivelor Culturale al Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii.