Un motiv de sărbătoare comună, Ziua Mărului de pe 13 octombrie din Mălâncrav a fost așteptată cu foarte mare nerăbdare atât de localnici, cât și de vizitatori.

Organizată în întinsa grădină a conacului flancată de castani arămii, sărbătorea a fost un eveniment la a cărui reușită au contribuit, pe lângă vremea de poveste, producătorii bio prezenți, gospodinele satului implicate în organizatea brunch-ului marca Experience Transylvania, jocurile și activitățile pentru copii, atelierul de împletituri facilitat de Fundația noastră, dar și programul artistic și muzical pus la cale cu interpreți de muzică populară din zonă. Și cei mai mici locuitori ai satului au contribuit cu dansuri și cântece cu tematică autumnală, spre încântarea părinților lor.

Tradiția acestei sărbători dedicate simbolului satului – mărul gustos și crocant aflat la mare căutare în zonă – a început în urmă cu zece ani, la inițiativa Fundației Mihai Eminescu Trust. De-a lungul timpului, locul și perioada desfășurării s-au modificat de câteva ori. În perioada cât era organizată primăvara fusese denumită „Sărbătoarea florii de măr”, iar apoi ziua desfășurării a fost mutată toamna, în prima sau în a doua duminică a lunii octombrie. Denumită și „Ziua recoltei”, evenimentul poartă în prezent numele de „Ziua Mărului”. 

Programul artistic a cuprins recitaluri de muzică populară alături de interpreții Matthias Belean, Ileana Popa, Vasile Luca și Ștefania Pârva și, în premieră, dansuri pregătite de cei mai mici locuitori ai satului. Timp de mai multe săptămâni, sprijiniți de Fundația noastră, 25 de copii din sat au făcut pregătiri sub îndrumarea profesorului coordonator Cornel Câmpian, cel care se ocupă la Clubul Copiilor din Sighișoara de celebrele trupe de dans K-BOOm, Diamonds și Karisma. De altfel, prezența trupei Diamonds la Ziua Mărului a fost foarte apreciată de public, talentații tineri dansatori impresionând cu un dans de folclor reinterpretat și unul cu influențe din cultura romă.

Ocazia aceasta a fost aleasă și pentru expunerea lucrărilor copiilor implicați în proiectul „Micul arhitect”, un program de educație non-formală în domeniul arhitecturii” finanțat de Ordinul Arhitecților din România. Vizitatorii au admirat impresionați macheta satului ideal de peste 50 de ani al copiilor participanți la tabăra de vară organizată în luna august în Mălâncrav, dar și structuri din lut, lemn și plastilină pe care micuții le-au meșterit în cadrul celor 16 ateliere creative desfășurate cu ocazia aceluiași proiect. 

Voluntarii locali Maria Căușanu și Elena Pascu au fost premiați pentru implicarea lor în proiectele fundației. Cu ajutorul lor am reușit să organizăm și cu această ocazie un atelier de împletituri tradiționale pentru copii și adulți, concursuri și jocuri pentru doritorii de voie-bună. Valeria Guțuleac, o altă voluntară a fundației, ne-a încântat cu un recital la pian, chiar în interiorul conacului.

Programul artistic a inclus reprezentația tinerilor artiști de la PercussionEscu, un moment care este inclus în Transylvania Live. Acest program promovează spațiile de patrimoniu ale Transilvaniei, încurajând totodată scena tânără de muzicieni români. Programul Transylvania Live este organizat de UCIMR în parteneriat cu Fundația Mihai Eminescu Trust, un proiect co-finanțat de AFCN. 

Vremea a fost cum nu se poate mai potrivită pentru această sărbătoare, iar participanții în număr record și-au găsit bucuroși locul pe iarbă, pe preșurile tradiționale amplasate strategic în unghiurile cu cea mai bună vedere către conac.

Unul dintre cele mai asaltate standuri a fost fără doar și poate cel cu suc de mere ecologic din livada satului, vizitatorii făcându-și provizii serioase de suc de mere.

Vremea minunată, numărul mare de activități interesante și frumoasa colaborare între membrii comunității au contribuit la reușita evenimentului. Ne revedem anul viitor!