În perioada 10-19 iulie 2019, Fundația Mihai Eminescu Trust a desfășurat un număr de 16 ateliere pentru copii cu tematică arhitecturală în patru sate din Transilvania: Alma Vii (comuna Moșna, județul Sibiu) Archita (comuna Vânători, județul Mureș) Mălâncrav (comuna Laslea, județul Sibiu) și Viscri, (comuna Bunești, județul Brașov). Acestea sunt parte a proiectului cultural „Micul arhitect – Program de educație non-formală în domeniul arhitecturii”, finanțat de Ordinul Arhitecților din România. Scopul proiectului este de a proteja și de a pune în valoare în mod sustenabil patrimoniul cultural local din mediul rural al Transilvaniei. Proiectul urmărește creșterea gradului de implicare în protejarea patrimoniului cultural local și consolidarea simțului de apartenență și responsabilitate față de acesta.

În prima etapă a proiectului, au fost organizate patru sesiuni de informare cu privire la proiect, la care au luat parte copiii din comunitățile celor patru sate menționate. Ele au avut ca scop atragerea copiiilor și tinerilor în proiect.

La atelierele creative și practice au participat copii cu vârste între 9-12 ani, ei fiind inițiați în domeniul arhitecturii prin implicarea într-o serie de activități creative menite să le dezvolte totodată abilitățile personale și profesionale. Atelierele practice și creative organizate au servit ca bază de selecție pentru participarea a 25 de copii la o tabără de vară, tot cu tematică arhitecturală, pe care Fundația o organizează la finalul lunii august. Lucrările copiiilor realizate în cadrul atelierelor și al taberei vor fi promovate cu ocazia unui eveniment public, prin amenajarea unei expoziții.

În fiecare sat implicat s-au desfășurat câte patru ateliere practice și creative care au fost pe placul micuților, ei implicându-se cu entuziasm în activitățile propuse de arhitectul coodonator al proiectului, Noemi Simo, membră a Ordinului Arhitecților din România.

Prezența copiilor în sate la ateliere a fost următoarea: Mălâncrav – 23 de copii, Alma Vii – 15 copii, Archita – 24 copii, Viscri – 31 de copii. În primul atelier, copiii s-au familiarizat cu noțiuni introductive de arhitectură și au alcătuit un colaj al locului lor preferat cu ajutorul cartoanelor, hârtiei creponate și al materialelor vegetale din curtea școlii: crenguțe, frunze, diverse plante și flori.

Cel de-al doilea atelier le-a dat ocazia copiilor să înțeleagă prin experimentare practică funcționalitatea structurilor, a forțelor fizice care acționează asupra lor și să se familiarizeze cu noțiuni elementare de statică a construcțiilor. Cu ajutorul bețișoarelor și al plastilinei, participanții au construit triunghiuri, cuburi și pătrate pe care le-au integrat în structura unui turn, pod, căsuță sau adăpost pentru animale sau chiar un igloo.

În cadrul celui de-al treilea atelier, intitulat „Ghid turistic al satului meu”, micuții au avut sarcina să reprezinte pe cartoane, cu ajutorul acuarelelor și al cariocilor, trei locuri preferate din satul lor. Scopul acestui atelier a fost descoperirea caracterului unic al fiecărui sat, dezvoltarea simțului de observare critic și a capacității de a prezenta spațiul și caracteristicile acestuia.

Ultimul atelier i-a invitat pe copii să-și construiască din lut, la scară redusă, macheta corpului lor. Ei au învățat cu această ocazie cum să măsoare la scară, cum să stabilească proporții și cum să privească în spațiu.  

Prin intermediul proiectului „Micul arhitect” se va crea și consolida un nucleu de copii și tineri care prin intermediul atelierelor vor fi sensibilizați asupra importanței protejării patrimoniului cultural și păstrării arhitecturii locale. Întregul proiect beneficiază de o finanțare nerambursabilă în valoare de 59.374 lei din partea Ordinului Arhitecților din România și de o contribuție proprie a Fundației Mihai Eminescu Trust de 9.665 lei.