Sud-estul Transilvaniei este o zonă atât de iubită și pentru că a reușit să-și păstreze patrimoniul cultural și natural în mare parte neatins. Peisajele din aceste locuri sunt fermecătoare, iar oamenii gospodari care își văd de treburile lor, parcă neafectați de timp, au știut să aibă grijă de natura ce le îmbracă frumos colinele. Satele de aici au rămas fidele arhitecturii tradiționale, iar numeroasele biserici fortificate răspândite printre văile împădurite atrag vizitatori din toată lumea.

Toate aceste lucruri s-au menținut în bună formă, dar au nevoie permanentă de multă grijă și de acțiuni concrete. De 20 ani încoace, Fundația Mihai Eminescu Trust susține activ satele transilvănene prin sute de proiecte. Restaurarea clădirilor importante pentru comunitate, sprijinirea localnicilor pentru a putea să se adapteze la prezent fără să-și schimbe fundamental stilul de viață, revigorarea și păstrarea meseriilor tradiționale se află printre priorități. În colaborarea cu comunitățile locale, fundația s-a concentrat zi de zi pe implicarea oamenilor în păstrarea naturii și a obiceiurilor și pentru folosirea sustenabilă a resurselor locale.

Și în 2019 avem foarte multe planuri frumoase pe care abia așteptăm să vi le împărtășim. Dar, pentru a putea face toate aceste lucruri, avem nevoie de susținere și aici puteți interveni dumneavoastră cu un pas simplu, însă foarte important: direcționând către noi cei 2% din impozitul pe venit.

Nevoia de susținere a proiectelor noastre se simte mai ales în zona de educație a copiilor și tinerilor. În acest sens, ne propunem să implementăm programe de educație sanitară în școlile din mediul rural, atât de necesare astăzi. O altă cauză pentru care puteți contribui se leagă tot de copii și tineri: lor le este destinat câte un centru de recreere și educație, pe care ne propunem să îl ridicăm și dota în fiecare sat în care activăm. Până acum, am deschis centre de învățare în Alma Vii și Viscri, urmează satele Mălâncrav și Archita. Micii producători, antreprenorii locali și meșteșugarii au mare nevoie de sprijin pentru a putea să își desfășoare activitatea în niște spații anume. Dacă reușim asta, generațiile tinere vor avea șansa să continue tradiția meseriei părinților lor chiar pe meleagurile natale. Proiectul de împădurire și de plantare a livezilor școlare desfășurat în parteneriat cu grupul AccorHotels – Orbis poate fi multiplicat. În loc de înființarea unei singure livezi școlare pe an, ne dorim mult să extindem proiectul pentru 2 sau chiar mai multe livezi. Asta înseamnă că le asigurăm mai multor copii șansa unui viitor mai verde.

Puteți descărca Cererea privind destinația sumei reprezentând până la 2% din impozitul anual pe venituri din salarii și asimilate salariilor completată cu datele noastre printr-un clic aici. Cererea poate fi completată în format digital, dar trebuie semnată și depusă în original. Datele noastre sunt: Fundația Mihai Eminescu Trust, Strada Cojocarilor Nr. 10, 545400 Sighișoara, Județul Mureș, Cod de identificare fiscală 13601258, Cont RO94RZBR0000060004622691, Raiffeisen Bank. Formularul completat trebuie să ajungă la sediul ANAF de care aparțineți. Pentru asta, există trei variante:

  1. Îl trimiteți prin poștă cu scrisoare recomandată sau cu confirmare de primire la sediul ANAF de care aparțineți.
  2. Îl depuneți personal la sediul ANAF de care aparțineți.
  3. Îl depuneți online folosind Spațiul privat virtual.

Ne-am bucura să veniți să ne vizitați în satele în care lucrăm, să vedeți cu ce ne ocupăm și cum arată rezultatele. Mulțumim.