Detalii despre Fondul Ambasadorial pentru Conservarea Patrimoniului Cultural, programul prin care Fundația a câștigat jumătate de milion de dolari pentru restaurarea bisericii din Alma Vii

Fundația Mihai Eminescu Trust a demarat pe data de 1 octombrie 2019 „REVEAL Alma Vii – Redescoperiți Alma Vii”, un proiect complex integrat de restaurare și reconversie funcțională a bisericii fortificate din satul Alma Vii, comuna Moșna, județul Sibiu.

Finanțarea în valoare de 500.000 de dolari a fost câştigată în urma unui concurs de proiecte desfășurat anual la nivel mondial prin Fondul Ambasadorial pentru Conservarea Obiectivelor Culturale (AFCP) al Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii

Programul Fondul Ambasadorial pentru Conservarea Patrimoniului Cultural sprijină conservarea siturilor şi artefactelor culturale, precum şi a formelor de expresie culturală în peste 100 de ţări din întreaga lume. În seria obiectivelor sprijinite se numără sculpturi, clădiri istorice și situri arheologice, obiecte și colecții culturale și de patrimoniu, obiecte arheologice și etnografice, picturi, muzică autentică, manuscrise și meșteșuguri.

Finanțatorul acestor proiecte este Departamentul de Stat al SUA, iar opratorul de program este Ambasada SUA. În fiecare an, în urma unei unei selecții riguroase, sunt finanțate proiecte cu specific cultural din întreaga lume. Proiectele instituțiilor, organizațiilor, ONG-urilor sau entităților culturale trebuie redactate în totalitate în limba engleză, iar procesul de participare la selecție cuprinde înainte de toate înregistrarea în bazele fiscale americane DUNS și SAM.

Sursă fotografie: Ambasada Statelor Unite ale Americii în România

Conform paginii de internet a Ambasadei Statelor Unite în București, pe lista proiectelor finanţate în România prin intermediul Fondului Ambasadorial pentru Conservarea Patrimoniului Cultural figurează:

2002 – Restaurarea picturilor murale ale bisericii Sf. Nicolae din Densuș

2003 – Restaurarea curții interioare a Mănăstririi Stravropoleos din București

2004 – Film documentar despre tradițiile meșteșugărești din România

2005 – Biblioteca digitală de imagini etnografice „Dimitrie Gusti”, creată de Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”

2006 – Restaurarea Muzeului Național de Artă din Cluj-Napoca

2007 – Colecția de obiecte și înregistrări din cultura tradițională romă

2008 – Restaurarea și interpretarea caselor vechi din Rîmetea

2009 – Conservarea unor artefacte din situl archeologic al Cetății Alba Iulia

2010 – Restaurarea bisericii fortificate din satul Moardăș, județul Sibiu

2012 – Restaurarea fostei mari Sinagogi Ortodoxe din Oradea

2016 – 2017 Restaurarea bisericilor fortificate din satele Movile, Agârbiciu din județul Sibiu și Daia din județul Mureș

Programul acordă finanțări mai reduse, pe de o parte și altele substanțiale, pe de cealaltă parte. Acestea din urmă vizează proiecte care au ca scop conservarea preventivă, stabilizarea, consolidarea sau restaurarea siturilor arheologice. Finanțarea de 500.000 de dolari pentru proiectul „REVEAL Alma Vii – Redescoperiți Alma Vii” este cea mai substanțială dintre cele oferite în 2019 de către AFCP din lume la categoria Large Grants. Nu sunt acceptate proiecte propuse că către persoane particulare sau societăți comerciale.

Legat de proiectul „REVEAL Alma Vii – Redescoperiți Alma Vii”, Excelența Sa, Ambasadorul Hans Klemm, a declarat cu ocazia înmânării cecului simbolic în cadrul ceremoniei festive din  Alma Vii din 25 iulie 2019: „ Acest proiect nu vizează doar o clădire, ci este o investiție în comunitatea din Alma Vii. Faptul că ne aflăm aici demonstrează forța și viziunea proiectului propus de Fundația Mihai Eminescu Trust.”