Fundația Mihai Eminescu Trust a demarat pe data de 1 octombrie 2019 „REVEAL Alma Vii – Redescoperiți Alma Vii”, un proiect complex integrat de restaurare și reconversie funcțională a bisericii fortificate din satul Alma Vii, comuna Moșna, județul Sibiu. Co-finanțarea în valoare de 500.000 de dolari a fost câştigată în urma unui concurs de proiecte desfășurat anual la nivel mondial prin Fondul Ambasadorial pentru Conservarea Obiectivelor Culturale (AFCP) al Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii. În 2019, doar 9 proiecte din întreaga lume au fost desemnate câștigătoare, proiectul Fundației Mihai Eminescu Trust fiind cel care a câștigat cea mai mare finanţare la nivel mondial.

Comunitatea din Alma Vii a primit cu bucurie și încredere vestea începerii proiectului desfășurat în parteneriat cu Ambasada Statelor Unite ale Americii, membrii acesteia, considerând, în marea lor majoritate, că impactul proiectului asupra satului va fi unul benefic. Am adunat câteva dintre părerile lor aici:

Ossi, voluntar în Alma Vii:

„Cu siguranță îmi face plăcere să vorbesc despre Alma Vii. Îmi amintesc cu mult drag vara trecută cum, chiar înainte de a intra în sat, mă întâmpina, încă de la depărtare, imaginea bisericii fortificate veche de 700 de ani, măreață și neclintită. Apoi, intram în sat și era același domn octogenar care stătea pe bancă în fața casei și care îmi făcea cu mâna și îmi zâmbea. Apoi erau copiii care mă așteptau la „școala veche”, nerăbdători și plini de energie. Gândindu-mă la aceste trei aspecte, mă întreb câte generații de almeni vor aprecia sau se vor bucura de această moștenire culturală. Chiar mi-a sărit astăzi în ochi titlul unui articol: “Sute de biserici din Franța, tranformate în hoteluri de lux, cluburi de noapte și crame“. Mă bucur nespus că Mihai Eminescu Trust a reușit să atragă fonduri considerabile și va avea know-how-ul și echipa pricepută să restaureze biserica fortificată din Alma Vii. Încă o dată, felicitări! După câte știm însă, sașii nu se vor mai întoarce. Așa că le rămâne almenilor să știe să folosească această oportunitate. Sper ca această biserică fortificată să devină mai mult decât un simplu stop al unui autobuz de turiști care vin și pleacă. M-aș bucura tare să aud că acest lăcaș ar aduce comunitatea împreună, iar când clopotul va bate, să îi strângă laolaltă pe toți almenii, tineri și bătrâni.”

Sorin, elev

Mi se pare foarte interesant proiectul pentru restaurarea bisericii din cetate. Cred acest lucru pentru că turiștii vor veni în număr mai mare și satul meu va arăta mai frumos și voi putea să fiu mândru că locuiesc în el.

Liliana și Daniel, noi proprietari în sat

Considerăm că restaurarea bisericii fortificate din Alma Vii va avea un mare impact din punct de vedere istoric, turistic, cultural și al dezvoltării economice a satului, implicit a locuitorilor săi. Și îmi place să menționez faptul că, în momentul în care povestim despre micul nostru sat de poveste, cu case săsești, atât de vesel colorate, înconjurat de molcomele coline transilvănene, spunem cu mare mândrie că este una dintre zonele din Transilvania care are o frumoasă și foarte veche biserică fortificată. Deja cu poveștile noastre despre Alma Vii și biserica ei medievală, am creionat un punct de popas în agendele de vacanță ale prietenilor noștri.

Alexandra, membru în Asociața „Alma Viitor”

Acest proiect de restaurare este un mare plus pentru comunitatea Alma Vii. Țin să cred că impactul va fi uriaș, atât pentru turiști, dar și pentru locuitorii satului. Personal, cred că Alma Vii, cu pași mărunți, dar siguri, va deveni un sat de sine stătător. Statele Unite ale Americii au făcut un pas uriaș prin finanțarea restaurării bisericii fortificate. Ce ne impiedică pe noi să nu o facem? Zic să ne unim forțele și să fim un exemplu pentru alte comunități.

Sanda, angajată pensiune

Părerea mea despre proiect este una bună. Important este ca și drumul de acces către sat să fie reparat, pentru că este într-o condiție deplorabilă. Și realizarea sistemului de canalizare din sat este important pentru oameni.

Ciprian, antreprenor local

Găsesc că este un lucru foarte bun restaurarea bisericii fortificate din satul nostru. Această restaurare va aduce mai multe beneficii. 1. Începem să devenim cunoscuți datorită turiștilor care vin să viziteze obiectivele care sunt de vizitat. 2. Dorința localnicilor de a participa la diferite proiecte de dezvoltare personala, văzând că satul prosperă, o să se simtă oarecum obligați să avanseze și ei. Sper din tot sufletul că acest proiect va avea un impact puternic asupra satului și asupra mentalităților localnicilor din sat.


Proiectul „REVEAL Alma Vii – Redescoperiți Alma Vii” include, pe lângă restaurarea bisericii evanghelice, acţiuni ce au ca scop redarea ei comunităţii şi folosirea bisericii în scopuri culturale, educative şi turistice.

Acest proiect face parte din conceptul „Satul de Sine Stătător” dezvoltat de Mihai Eminescu Trust; scopul acestuia este de a revitaliza comunităţile locale prin implicarea oamenilor şi de a îmbunătăţi calitatea vieţii localnicilor prin valorizarea responsabilă a patrimoniului cultural şi natural.