10 fotografii realizate de copiii din Alma Vii în vara lui 2020 au devenit, conform promisiunii, cărți poștale în toată regula.

Proiectul pe care Fundația îl desfășoară în satul Alma Vii, „REVEAL Alma Vii”, le-a adus copiilor din comunitate ocazii să descopere noi pasiuni și să deprindă noi abilități. Printre aceste acțiuni s-au numărat și atelierele de storytelling digital, pe care voluntarii Fundației le-au desfășurat timp de 7 zile alături de 15 copii cu vârste între 7 și 12 ani, în iulie, anul trecut.

La finalul săptămânii de practică, am selectat 10 fotografii realizate chiar de ei, pe care, în luna februarie, le-am transformat în cărți poștale, așa cum le-am promis celor mici în ultima zi de ateliere. Acestea vor fi amplasate în recepția din complexul de fortificații din sat, la loc de cinste, iar câte un set complet cu cele 10 cărți poștale va merge către fiecare participant în parte.

În total, este vorba de 1000 de cărți poștale și 15 copii mândri de rezultatul palpabil al muncii lor. Au realizat practic cum, punând în valoare frumusețile autentice și valorile satului lor, pot realiza un suvenir apreciat de oaspeții și vizitatorii comunității lor. Prin această activitate, prichindeii comunității au spus cu adevărat „Prezent Pentru Patrimoniu” – exact așa cum s-a intitulat programul de acțiuni organizate pentru ei de Fundație alături de voluntari în vara anului trecut.

Fotografiile selectate se regăsesc în galeria foto a acestui articol.
***

REVEAL Alma Vii – Redescoperiți Alma Vii” este un proiect complex integrat de restaurare și reconversie funcțională a bisericii fortificate din satul Alma Vii, comuna Moșna, județul Sibiu. Finanțarea în valoare de 500.000 de dolari a fost câştigată de Fundația Mihai Eminescu Trust în urma unui concurs de proiecte desfășurat anual la nivel mondial prin Fondul Ambasadorial pentru Conservarea Obiectivelor Culturale (AFCP) al Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii.

Scopul proiectului este salvarea unui monument de importanță internațională, construit la începutul secolului al XIV-lea de comunitate, și pus acum în pericol din cauza schimbărilor în structura comunității. În același timp, proiectul își propune să transforme satul Alma Vii într-un model internațional de bune practici de dezvoltare locală și regională autentică, durabilă, prin integrarea conservării și valorificării durabile a patrimoniului cultural.

Proiectul „REVEAL Alma Vii” include, pe lângă restaurarea bisericii evanghelice, acţiuni ce au ca scop redarea ei comunităţii şi folosirea ei în scopuri culturale, educative şi turistice. Acest proiect face parte din conceptul „Satul de Sine Stătător”, dezvoltat de Mihai Eminescu Trust; scopul acestuia fiind de a revitaliza comunităţile locale şi de a îmbunătăţi calitatea vieţii localnicilor prin valorizarea responsabilă a patrimoniului cultural şi natural.