Pe 25 iulie 2019, Excelenţa Sa, Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, Hans Klemm, a fost prezent la Alma Vii, în judeţul Sibiu, pentru a-i înmâna oficial Doamnei Caroline Fernolend, preşedintele Mihai Eminescu Trust, un cec simbolic de 500.000 de dolari pentru restaurarea bisericii fortificate din satul Alma Vii din judeţul Sibiu.

Acestă finanţare a fost câştigată în urma unui concurs desfăşurat anual la nivel mondial, în 2019 doar 9 proiecte din întreaga lume fiind desemnate câştigătoare. Proiectul Fundaţiei Mihai Eminescu Trust, „Reveal Alma Vii”, este cel care a câştigat cea mai mare finanţare la nivel mondial prin Fondul Ambasadorial pentru Conservarea Obiectivelor Culturale (AFCP).

Proiectul „Reveal Alma Vii” include, pe lângă restaurarea bisericii evanghelice, acţiuni ce au ca scop redarea ei comunităţii şi folosirea ei în scopuri culturale, educative şi turistice. Acest proiect face parte din conceptul „Satul de Sine Stătător” dezvoltat de Mihai Eminescu Trust; scopul acestuia este de a revitaliza comunităţile locale şi de a îmbunătăţi calitatea vieţii localnicilor prin valorizarea responsabilă a patrimoniului cultural şi natural. „Satul de Sine Stătător” urmăreşte implicarea oamenilor din comunitate, precum şi folosirea de cunoştinţe, unelte şi tehnici tradiţionale.

Biserica evanghelică din Alma Vii dateaza de la mijlocul secolului al XIV-lea. Două secole mai tarziu, au fost construite zidurile fortificate cu cele patru turnuri, iar corul bisericii a fost înălţat şi dotat cu diferite elemente de apărare. Aflându-se în varful dealului, în partea de nord a satului, biserica evanghelică este una din cele mai impozante şi bine păstrate biserici fortificate din Transilvania.

Excelenţa Sa Ambasadorul S.U.A a insistat pe valoarea ridicată a proiectului „Reveal Alma Vii”, propus de Mihai Eminescu Trust: „Faptul pentru care ne aflăm astazi aici demonstrează cât de puternic şi de bine scris a fost proiectul depus de fundaţia Mihai Eminescu Trust. Sunt foarte mândru; prin munca făcută de Fundaţia Mihai Eminescu Trust, România, Comuna Moşna, Alma Vii sunt câştigătorii celei mai mari finanţări din lume”.

Caroline Fernolend, preşedintele Mihai Eminescu Trust a declarat că: „Este o zi mare pentru noi, astăzi, aici, la Alma Vii. De ce Alma Vii? Pentru noi, Fundaţia Mihai Eminescu Trust, parteneriatul este cuvântul de bază, căci noi credem foarte mult în acesta. Există un parteneriat puternic în Alma Vii între comunitatea frumoasă de aici, primaria, şcoala, Biserica Evanghelică, Ministerul Culturii şi acum, un nou partener puternic, Ambasada Statelor Unite ale Americii. Şi toţi impreună facem lucruri minunate”.

Făcând referire la parteneriate, Ambasadorul S.U.A a transmis comunității din Alma Vii ca: „De acum, nu veţi găsi sprijini doar în Fundaţia Mihai Eminescu Trust, pentru că S.U.A, Congresul şi cetăţenii americani, prin această investiție, devin un partener de lungă durată. Aşteptăm cu interes să lucrăm împreună”.

La eveniment au participat Ministrul Culturii, domnul Valer Daniel Breaz, Primarul Comunei Moşna, domnul Eugen Roba, Secretarul General al Consitoriului Superior al Bisericii Evanghelice, judeţul Sibiu, domnul Friedrich Gunesch, membrii asociaţiei Alma Viitor, parteneri, voluntari, colaboratori şi prieteni ai fundaţiei.

Primii pași în implementarea proiectului „Reveal Alma Vii” de restaurare a bisericii vor fi făcuți până la finalul lunii septembrie. Până atunci, vor fi definitivate contractul de finanțare și etapele de implementare a proiectului şi va fi lansată licitația pentru contractarea lucrărilor de restaurare. Împreună cu Ambasada S.U.A, Fundația va organiza acțiuni de implicare și responsabilizare pentru membrii comunității din sat.

Proiectul va continua eforturile Fundației de reintregrare armonioasă a monumentului în viața comunității. Scopul proiectului „Reveal Alma Vii” este acela de a crește sentimentul de coeziune socială și de a-i motiva pe locuitori să lucreze la îmbunătățirea standardului de viață actual, păstrându-și totuși stilul de viață tradițional.