Povestea „Livezii voluntarilor Mihai Eminescu Trust” a început într-o zi însorită de martie, mai precis în 26 martie, când 35 de voluntari care au activat în cadrul MET în ultimii doi ani au primit în dar propriul lor pomișor de soi tradițional: un măr, un păr sau un gutui.

Ei au fost plantați, cu mare grijă, în numele lor, în grădina de la Centrul de învățare MET Alma Vii, de alți voluntari care au spus „Prezent” la acțiunea din 26 martie. În câțiva ani, micuții comunității se vor bucura de fructe proaspete, ori de câte ori vor veni la ateliere, iar voluntarii Fundației își vor vizita pomișorul – simbolul statornic al impactului muncii lor în comunitățile satelor în care Fundația este activă.

Puieții de pomi fructiferi au fost achiziționați grație proiectului REVEAL Alma Vii – Redescoperiți Alma Vii, la plantarea lor participând în total 50 de voluntari și reprezentați ai comunității satului de toate vârstele, inclusiv primarul Comunei Moșna, cea din care face parte și satul Alma Vii. Munca în echipă a întregii comunități a făcut casă bună cu entuziasmul tuturor. O acțiune exemplară pe mai multe planuri. Puieții au fost plantați în grădina centrului de învățare MET Alma Vii, loc în care, vară de vară, copiii și tinerii comunității vin să participe la atelierele de educație non-formală organizate de Fundația noastră. Grădina din față, un spațiu amplu, cândva umbrit de un castan bătrân, părea, după tăierea acestuia, golaș și lipsit de viață. Livada cu cei 35 de pomi de soi tradițional va fi în câțiva ani mândră dovadă a implicării comunității în inițiativele Fundației, dar și simbolul voluntarilor MET din țară sau din străinătate.

Fiecare copăcel are eticheta cu numele voluntarului, „proprietarul” său simbolic, astfel încât persoanele care s-au implicat voluntar în proiectele Fundației vor putea veni oricând în recunoaștere să facă cunoștință cu pomișorul lor.

Livada este îngrijită în prezent de oamenii comunității, care s-au autoresponsabilizat în ceea ce privește această livadă, iar la două luni de la plantare pomișorilor le merge tare bine, fiecare dintre ei prinzând rădăcini puternice.

„Livada Voluntarilor MET” este parte a „REVEAL Alma Vii” – „Redescoperiți Alm Vii”. Acesta este proiectul nostru complex integrat de restaurare și reconversie funcțională a bisericii fortificate din satul Alma Vii, comuna Moșna, județul Sibiu. Finanțarea în valoare de 500.000 de dolari a fost câştigată în urma unui concurs de proiecte desfășurat anual la nivel mondial prin Fondul Ambasadorial pentru Conservarea Obiectivelor Culturale (AFCP) al Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii.

Proiectul continuă eforturile Fundației de reintegrare armonioasă a monumentului în viața comunității. Scopul proiectului „REVEAL Alma Vii – Redescoperiți Alma Vii” este acela de a crește sentimentul de coeziune socială și de a-i motiva pe locuitori să lucreze la îmbunătățirea standardului de viață actual, păstrându-și totuși stilul de viață tradițional.Acest proiect include, pe lângă restaurarea bisericii evanghelice, acţiuni ce au ca scop redarea ei comunităţii şi folosirea ei în scopuri culturale, educative şi turistice.

Acest proiect face parte din conceptul „Satul de Sine Stătător”, dezvoltat de Mihai Eminescu Trust; scopul acestuia este de a revitaliza comunităţile locale şi de a îmbunătăţi calitatea vieţii localnicilor prin valorizarea responsabilă a patrimoniului cultural şi natural. „Satul de Sine Stătător” urmăreşte implicarea oamenilor din comunitate, precum şi folosirea de cunoştinţe, unelte şi tehnici tradiţionale.