La final de octombrie ne-am alăturat unui spectaculos proiect de promovare turistică a României inițiat de Romania Food Tours. Ne-a făcut mare plăcere să fim parteneri în organizarea vizitei lui Mark Wiens, cel mai influent vlogger la nivel mondial specializat în tradiții culinare. Numărul urmăritorilor lui este impresionant: peste 5 milioane pe YouTube și aproape 1 milion pe platforma de Instagram. Mark a fost invitat timp de o săptămână într-o aventură culinară a României, iar între Brașov, Sibiu, Delta Dunării și București, a ajuns și în Transilvania, unde noi i-am fost gazde.

Mark Wiens călătorește în întreaga lume și vânează cele mai strașnice destinații culinare, iar turiștii care îi urmăresc fiecare mișcare își aleg obiectivele turistice în funcție de recomandările lui Mark.

Vizita a fost organizată și susținută benevol de un grup de persoane și organizații interesate de dezvoltarea turismului românesc și de valorificarea potențialului tradițiilor românești locale, inclusiv cele culinare. Romania Food Tours își propune să aducă în atenția publicului internațional experiențe reprezentative și atractive care să încurajeze creșterea fluxului de turiști străini în România.

Primul loc în care l-am dus pe Mark a fost Mălâncrav, la cuptorul de pâine cu miros divin al domnului Mihuț. Cuptorul și mica afacere sunt parte a proiectului finanțat de Fundația Horizon cu titlul „Archita, Criț, Mălâncrav: Antreprenoriat Social”. Aici a avut parte de pâine proaspătă, abia scoasă din cuptor, unsă cu untură și cu zacuscă de casă, pregătită cu grijă de doamna Silvia.

Am continuat aventura culinară în curtea casei de la numărul 297, acolo unde împreună cu doamnele care au grijă de casele Fundației din Mălâncrav i-am pus la cale multe momente faine, numai bune de filmat: am scos legumele din grădină, am tăiat cocoșul, am frământat pâinea și aluatul pentru lichiu, iar tăițeii au fost și ei meșteriți de la zero. Toate acestea s-au întâmplat într-o zi cu vreme nespus de caldă, pe terasa frumos decorată cu flori de toamnă, bostani dolofani și ștergare tradiționale. Aici Mark a primit în dar o cămașă tradițională decorată toată cu motive populare specifice zonei, despre care trebuie să recunoaștem că îi stătea neașteptat de bine. Mark s-a transformat imediat într-un român adevărat, în aplauzele pline de entuziasm ale tuturor.

Am lăsat pentru câteva ore mâncarea pe foc și ne-am îndreptat în căruță către livada cu meri ecologici de deasupra bisericii evanghelice, un proiect al Fundației noastre, finanţat de Elveţia, în cadrul Programului de Cooperare Elveţiano-Român. Am profitat de vremea prietenoasă și l-am invitat pe Mark la un picnic în livadă, cu slănină pe jar, brânză de burduf, ceapă roșie și pâine de casă, toate acompaniate de un rachiu de-al locului. Mark a fost impresionat și de priveliști, și de masa simplă, și de plimbarea în căruță. A întrebat despre istoria locului și, așa cum obișnuiește, a înregistrat totul pe cameră pentru milioanele de oameni care îl urmăresc.

Următoarea destinație a fost satul Florești, acolo unde Mark a fost invitat la stâna colaboratorilor fundației, administratori ai casei noastre de oaspeți din sat. Aici a trecut direct la mulsul caprelor, activitate care l-a binedispus nespus, întâlnirea cu animăluțele fiind unul foarte așteptat de Mark. Balmoșul, ceaunul de vițel și tipurile de brânză cu care a fost servit au fost pe placul lui, el declarând ulterior în interviurile de la televiziunile din țară că preparatele de aici l-au impresionat în mod deosebit.

Seara s-a încheiat cu o cină îmbelșugată la conac, unde Mark a avut parte de preparatele la a căror pregătire a luat parte în jurul prânzului: supă de cocoș și tăiței de casă, ceaun de vițel cu mămăligă și varză călită. Mark nu a plecat din Mălâncrav înainte de a lua parte la o degustare de siropuri și dulcețuri tradiționale, amenajată ad-hoc în atelierul de țesătorie al unui meșteșugar local.

Apreciem mult invitația celor de la Romania Food Tours pentru a fi parteneri în acest proiect.