Săptămâna trecută o parte a colegilor noștri s-a aflat în Hunedoara pentru a participa la al treilea workshop bilateral româno-norvegian din proiectul Capitala Daciei – muzeu viu al patrimoniului cultural european, unde suntem parteneri.
Au fost două zile foarte pline alături de Møre og Romsdal fylkeskommune și Consiliul Judetean Hunedoara, mai ales cu informații și perspective în ceea ce privește modul prin care putem proteja patrimoniul arheologic și pe cel construit și cum se întâmplă dezvoltările urbanistice în zonele istorice.
Concluziile generale ale discuțiilor au fost:
1. Avem nevoie de abordări inovative în prezentarea poveștilor patrimoniului.
2. Sunt necesare implicarea tuturor factorilor interesați și corelarea inițiativelor.
3. Tinerii răspund excelent proiectelor de digitalizare.
4. Rezultatele cercetărilor pot fi prezentate într-un limbaj foarte accesibil.
5. În sustenabilitate, deschiderea către public are câștig de cauză.
6. Proiectele pot apropia comunitățile de identitatea locului.
7. Idei cu lipici la public: muzeul-călător, activități educaționale de experimentare în muzee (așa cum sunt gătitul, grădinăritul, realizarea unor replici ale obiectelor de patrimoniu), gaming cu concepte de patrimoniu, aplicații IT de realitate augumentată.
𝕀𝕥𝕚 𝕡𝕠𝕧𝕖𝕤𝕥𝕚𝕞 𝕕𝕖𝕤𝕡𝕣𝕖 𝕡𝕣𝕠𝕚𝕖𝕔𝕥:
Capitala Daciei – muzeu viu al patrimoniului cultural european este numele proiectului depus de Consiliul Judetean Hunedoara și desfășurat în parteneriat cu Mihai Eminescu Trust și Møre & Romsdal County Council din Norvegia.
Proiectul de restaurare și revitalizare a sitului arheologic Sarmizegetusa Regia este un proiect finanțat prin Granturile SEE 2014-2021, în cadrul Programului RO-CULTURA, apelul „Restaurarea și revitalizarea monumentelor istorice”.
Unitatea de Management a Proiectului – UMP