Despre proiect

Ne bucurăm atunci când respirăm aerul curat al Transilvaniei. Alături de monumente istorice, de tradiții și datini, de cultură și meserii tradiționale, calitatea aerului din această regiune este un element prețios care face parte din patrimoniul local. Fundația MET a înțeles necesitatea protejării acestuia și, împreună cu grupul AccorHotels-Orbis, derulează din anul 2009 un amplu proiect de împădurire.

Fidelă principiilor sale verificate în timp, Fundația este implicată în proiecte care urmăresc să îmbunătățească viața comunităților transilvănene, în acord cu valorile moștenite de generații. În acest punct, viziunea MET s-a potrivit foarte bine cu proiectul Plant for the Planet, propus de grupul AccorHotels-Orbis: așa a început un proiect de succes, un proiect viu, de culoare verde crud.

Concept

Ne-am obișnuit să găsim la hotelurile de mai multe stele unde suntem cazați un cartonaș, pe care scrie că suntem rugați să folosim același prosop și a doua zi, pentru a reduce consumul de resurse. În cazul proiectului nostru, rezultatul nu este unul abstract. Este ușor să înțelegem la ce folosesc eforturile noastre: mai puține prosoape spălate se transformă în păduri, în frunzișul cărora cântă nenumărate păsări.

Grupul hotelier Accor-Orbis a început proiectul Plant for the Planet în 2009. Ideea proiectului a fost simplă: și-au convins o parte dintre clienți să nu schimbe prosoapele după o singură folosire. S-a diminuat astfel consumul de detergent și apă, iar grupul hotelier a folosit jumătate din fondurile astfel economisite pentru un amplu proiect de reîmpădurire. Plant for the Planet se întâmplă azi în 25 de țări din lume, iar România a fost singurul partener european al grupului până în 2014, când proiectul a devenit Planet 21. Proiectul se bazează pe o colaborare strânsă între clienții și angajații lanțului hotelier și apoi între lanțul hotelier și comunitățile locale. Toți au un rol cheie, iar de atitudinea fiecăruia depinde reușita proiectului.

Transilvania este unul dintre cei mai buni ambasadori de țară ai României. Bogăția patrimoniului cultural, oamenii locului, dar și peisajele pitorești și natura sănătoasă contribuie la bunul renume al regiunii. Acest prețios patrimoniu natural trebuie îngrijit cu atenție și predat în bună stare mai departe.

Lumea este în continuă schimbare, iar Transilvania se schimbă și ea. Peisajele tradiționale suferă din pricina activităților economice și practicării agriculturii intensive sau a diverselor proiecte de urbanism cu care se confruntă zona. Sunt puse în dificultate pășunile, terenurile agricole sau pădurile, iar rezultatele afectează atât patrimoniul ecologic, cât și ocupațiile primordiale ale comunităților. Plant for the Planet se implementează în România în două direcții.

– Acțiunile de reîmpădurire

– Livezile școlare

În primul rând, Fundația MET și grupul AccorHotels-Orbis au lansat o campanie de reîmpădurire pe suprafețe întinse din Transilvania, structurată pe mai mulți ani. Județele în care se plantează sunt Bihor, Bistrița-Năsăud, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș, Satu Mare și Sibiu. Soiurile alese sunt reprezentative pentru Transilvania, dar predomină stejarul. Reîmpăduririle previn dezechilibrele climatice, stopează deșertificarea sau inundațiile și stabilizează solul.

În paralel, Plant for the Planet urmărește creșterea nivelului de conștientizare și responsabilizare a locuitorilor acestor zone privind protecția mediului. Educația ecologică joacă un rol important în proiect. Instituțiile de învățământ și comunitățile locale sunt implicate în acțiunile de plantare, sub îndrumarea specialiștilor ocoalelor silvice. Proiectul implică și o sesiune de informare și educație ecologică privind importanța pădurilor, iar fiecare școală participantă primește un laborator mobil de ecologie. Toate aceste aspecte sunt priorități scrise cu roșu pe agenda proiectului.

Ne dorim ca toți copiii să mănânce cât mai multe fructe. Ne dorim și ca societatea în care trăim să dovedească o preocupare mai profundă pentru bunurile și spațiile care trebuie gestionate în comun. Prin activitatea sa, proiectul Plant for the Planet contribuie la îndeplinirea ambelor dorințe, iar rezultatele se văd deja.

Fundația MET a găsit un partener potrivit în grupul AccorHotels-Orbis pentru reînființarea livezilor școlare din Transilvania. Inițial au fost replantate 4 livezi, în județele Sibiu și Covasna, în localitățile Moșna, Biertan, Brăduț și Vârghiș, iar recent a fost reînființată și cea de la Plăieșii de Jos, județul Harghita. Ideea de a conserva soiuri de fructe tradiționale din Transilvania cu ajutorul elevilor din clasele V-VIII a fost una reușită; îngrijirea pomilor plantați este preluată în fiecare an de către elevii clasei a VI-a, astfel asigurându-se continuitatea acțiunii. Elevii s-au implicat în număr mare în acțiunile de plantare, sub îndrumarea profesorilor, ajutați fiind de pomicultori și de echipa MET. Elevii și profesorii participă la proiect de la faza de planificare și până la plantarea propriu-zisă. Atelierele de altoire și de tăiere a pomilor fructiferi transmit acestor comunități cunoștințe valoroase de pomicultură. Livezile școlare vor fi în viitor o sursă de altoi, readucând în grădinile oamenilor soiuri de pomi fructiferi tradiționali din zonă, dar proiectul stimulează și consumul de fructe sănătoase, mai ales în rândul copiilor. Până în prezent, au fost înființate în total 5 livezi școlare.

Orele de muncă strânse în cele 11 primăveri și 11 toamne în cadrul proiectului Plant for the Planet nu au fost calculate, dar putem să ne închipuim lesne că sunt de ordinul miillor. În perioada 2009-2020 s-au adunat cifre frumoase, care vorbesc despre amploarea proiectului. Transilvania are acum mai mulți copaci, mai mulți voluntari și un plan de viitor.

Prin proiectul grupului AccorHotels-Orbis au fost plantați, pe terenuri aparținând comunităților din Transilvania, 2.520.650 de puieți de stejar, fag, molid, frasin, tei, gorun, paltin de munte și cireș negru. În toți acești ani au fost implicați în activitățile educaționale și acțiunile de plantare de puieți peste 8.100 de elevi și 1.905 voluntari. La proiect au participat peste 117 școli, 28 de ocoale silvice, 60 de composesorate, 23 de primării și 7 episcopii și parohii. Au fost acoperite 576 de hectare în județele Brașov, Covasna, Harghita, Mureș, Bistrița-Năsăud, Bihor, Satu Mare și Sibiu. Ca o recunoaștere oficială a eforturilor depuse în această perioadă, proiectul Plant for the Planet a primit mai multe premii pentru implicare, consecvență și rezultate bune. Este vorba despre Premiul I obținut la secțiunile Mediu și Impact ale Galei Societății Civile, în anul 2014, și Premiul III la secțiunea Mediu, în anul 2010.

Pe parcursul întregului proiect ne-am bucurat de susținerea unor parteneri de excepție. Cei mai însemnați dintre aceștia ne-au făcut onoarea de a marca, alături de noi, pragurile importante care s-au transformat în tot atâtea victorii. Alături de echipa MET și de directorul executiv, Caroline Fernolend, Excelența Sa Klaus Werner Iohannis, Președintele României, a plantat pe 22 mai 2017, la Brașov, copacul cu numărul 2.000.000. Înainte de asta, în septembrie 2015, copacul cu numărul 1.500.000 a fost plantat de către MET împreună cu domnii Gilles Clavie, Președinte și CEO al Grupului Hotelier Orbis, și Laurent Picheral, Membru al Comitetului Executiv al AccorHotels. Tradiția a început în mai 2013, când copacul cu numărul 1.000.000 a fost plantat la Archita, județul Mureș, de către Alteța Sa Regală, Prințul de Wales, în prezența membrilor fundației și a comunității locale.

Arborii plantați sunt o investiție pe termen lung și tot pe termen lung se văd și rezultatele. Pentru că „Plantăm pentru viitor” este un proiect gândit pe mai mulți ani, comunitățile transilvănene au suficient timp să își întărească legătura cu mediul înconjurător și să învețe să lucreze din nou împreună, pentru un trai mai bun.

Încă de la început, proiectul a pornit la drum cu planuri mari, iar rezultatele așteptate sunt cu bătaie lungă. Pe lângă cifrele impresionante legate de arborii plantați, zi de zi se văd și altfel de rezultate. Între timp, cele 5 școli deja participante la Plant for the Planet își întrețin livezile si le monitorizează evoluția. Un rezultat ce decurge firesc din acest proiect este legătura strânsă, de bun augur, care s-a creat și continuă să se creeze între elevi și arborii plantați.

În același timp, continuă campania de informare și conștientizare a publicului larg despre importanța plantărilor și a protejării patrimoniului natural al țării noastre. Comunitățile locale în vecinătatea cărora au loc acțiunile de împădurire au de câștigat din punct de vedere ecologic, dar și economic. Copacii au puterea de a regenera solul, de a întreține biodiversitatea și de a oferi resurse suplimentare. Ca o concluzie, putem spune că proiectul Plant for the Planet a reușit nu doar să planteze mulți copaci, ci și să creeze coeziune socială și conexiuni vibrante între oameni și natură.

Alte proiecte exemplare

Implică-te

Galerie foto

Scroll to Top