În perioada 26-30 august 2019, Fundația Mihai Eminescu Trust a organizat în satul Mălâncrav din județul Sibiu tabăra de vară cu tematică arhitecturală „Micul arhitect”, la care au participat 25 de copii din patru sate transilvănene: Alma Vii (comuna Moșna, județul Sibiu) Archita (comuna Vânători, județul Mureș) Mălâncrav (comuna Laslea, județul Sibiu) și Viscri, (comuna Bunești, județul Brașov).

Tabăra de vară face parte din proiectului cultural „Micul arhitect – Program de educație non-formală în domeniul arhitecturii”, finanțat de Ordinul Arhitecților din România. Scopul proiectului este de a proteja și de a pune în valoare în mod sustenabil patrimoniul cultural local din mediul rural al Transilvaniei. Proiectul urmărește creșterea gradului de implicare în protejarea patrimoniului cultural local și consolidarea simțului de apartenență și responsabilitate față de acesta.

În urma desfășurării a 16 ateliere practice și creative în cele patru sate implicate în proiect, cei mai activi 25 dintre copii au fost selectați să participe la tabăra de vară. Aceasta a pus accentul pe transmiterea de informații despre arhitectura specifică satelor din care provin copiii, dar și pe inițierea în meșteșuguri tradiționale conexe precum cărămidărie sau împletitul de nuiele. 

Pe parcursul a cinci zile, copiii au lucrat individual și împreună, încercând să descopere și să cerceteze patrimoniul cultural dintr-o perspectivă diferită, sub îndrumarea arhitectului Noémi Simó, membră a Ordinului Arhitecților din România. Din materiale reciclate, copiii au realizat o machetă a satului lor ideal de peste 50 de ani, iar în ultima zi au prezentat-o invitaților sosiți special pentru încheierea taberei. Macheta construită de micuți seamănă mult cu satele tradiționale de astăzi din Transilvania, singura noutate fiind casele care beneficiază de multe panouri solare și prezența turbinelor eoliene. Situat între dealuri, satul e plin de verdeață și flori, iar biserica fortificată rămâne în centrul atenției. Copiii din patru sate diferite au reușit într-un timp foarte scurt să se împrietenească, să formeze o echipă adevărată și să lucreze de minune împreună. 

Programul taberei a cuprins seri tematice și alte activități recreative menite să-i destindă pe participanți: seara de film, seara de karaoke, mult-așteptatul foc de tabără, drumeții prin sat, jocuri și concursuri distractive organizate de cei patru voluntari implicați în acest proiect. Doi foști participanți în alte tabere ale Fundației Mihai Eminescu Trust, Maria (15 ani) și Sorin (16 ani), au revenit anul acesta în calitate de coordonatori locali de tineret. 

Prin intermediul proiectului cultural „Micul arhitect” s-a creat și se va consolida un nucleu de copii și tineri care, prin intermediul atelierelor și al taberei, vor fi sensibilizați asupra importanței protejării patrimoniului cultural și păstrării arhitecturii locale. Întregul proiect beneficiază de o finanțare nerambursabilă în valoare de 59.374 lei din partea Ordinului Arhitecților din România și de o contribuție proprie a Fundației Mihai Eminescu Trust de 9.665 lei.