Sighișoara, 28 noiembrie, 2018În perioada 7 – 14 octombrie, în satul Alma Vii, județul Sibiu, a fost organizată o tabără de ucenici la care au luat parte 21 de tineri voluntari din Lichtenstein. Finanțată de Camera de Comerț din Lichtenstein, tabăra a avut ca scop repararea și utilarea vechiului atelier de tâmplărie al satului.Tabără internațională pentru ucenici la Alma Vii, 2018

Cu ajutorul meșterilor din sat, ucenicii au dus la capăt restaurarea fațadei și au realizat lucrări de reparații la vechea tâmplărie din sat, o clădire abandonată și care se afla în stare de degradare. Timp câte 8 ore pe zi, voluntarii au lucrat la înlocuirea podelelor din cele două încăperi ale atelierului și au realizat sistemul de drenaj din jurul clădirii. Fațada a fost restaurată, iar câteva dintre vechile utilaje ale tâmplăriei au fost readuse la viață.

Atelierul a fost dotat cu utilaje moderne și, în perioada următoare, în această clădire va funcționa și o fierărie. Printe utilajele care se regăsesc acum în atelier, se numără mai multe tipuri de fierăstraie, mașini pentru mortezat și șlefuit, mașini de înșurubat, rendeluit și degrosat. Inițiatorii taberei au donat, pe lângă acestea, un compresor, prese manuale, mașini de frezat și polizat. Valoarea totală a echipamentelor este de 11.767 euro.

După o săptămână de lucru, tabără și-a atins scopul: acela de a facilita schimbul de experiență dintre tinerii ucenici voluntari și meșterii din Alma Vii. Cei 21 de tineri din Lichtenstein, dintre care 3 fete si 18 băieți cu vârste cuprinse între 16 și 21 de ani, au fost impresionați de frumusețea satului, de liniștea locurilor și de localnicii prietenoși. Au experimentat bucătăria tradițională a satului, bucatele fiind pregătite de membrii Asociației Alma Viitor și de reprezentanții casei de oaspeți Alma Via.

Tinerii au fost încântați să aibă parte de o experiență inedită, mulți dintre ei mărturisind că, în mod normal, își petrec cea mai mare parte a zilei la birou, în fața monitorului calculatorului. Tabăra a reprezentat pentru ei ocazia potrivită de a se implica și în alte tipuri de activități, dar și de a descoperi cultura unei noi țări.

Cele șapte zile petrecute în Alma Vii le-au oferit voluntarilor oportunitatea de a experimenta modul autentic de viață al sătenilor, ei fiind cazați în case tradiționale de oaspeți. S-au alăturat bucuroși sătenilor în activitățile pe care aceștia le realizează la fel ca în trecut. În această categorie putem aminti de transportul materialelor cu calul și căruța.

Ciprian, tânărul tâmplar din sat, care, până nu demult, era nevoit să lucreze în afara țării, are acum un motiv întemeiat să rămână acasă, în Alma Vii. Pentru el, ajutorul pe care l-a primit din partea voluntarilor înseamnă foarte mult. De-acum, își poate desfășura în bune condiții activitatea, iar lucrările pe care le va finaliza vor contribui la păstrarea aspectului tradițional al satului.

În noul atelier de tâmplărie, pot fi realizate acum cu ușurință porți, uși, obloane și ferestre cu modele tradiționale. Acestea vor fi folosite pentru restaurarea vechilor case și monumente de arhitectură din zonă. Locuitorii satului au, la rândul lor, un motiv de bucurie: Ciprian le va confecționa, chiar la ei în sat, obiectele de care au nevoie. Asta îi va scuti în viitor de drumurile până în satele învecinate, acolo unde există tâmplari.

Pe parcursul taberei a fost realizat și un teren de fotbal cu dimensiunea de 30 m lungime și 15 lățime, situat în apropierea satului. Acesta a fost dotat cu porți, iar voluntarii au delimitat perimetrul terenului. Pentru a sărbători, tinerii din Lichtenstein și băieții din sat s-au arătat bucuroși să poată inaugura noul teren de fotbal în cadrul câtorva meciuri neoficiale. La finalul taberei, voluntarii au primit diplome de participare.

Proiectul a beneficiat de o donație de 20.000 de euro din partea Camerei de Comerț din Lichtenstein și de o contribuție de 10.000 de euro din partea fundației noastre.