Ce este patrimoniul?

V-ați întrebat vreodată ce este patrimoniul si câte categorii de patrimoniu există? Definiția clasică ne spune că patrimoniul reprezintă ansamblul bunurilor și drepturilor moștenite din trecut.

✅ Ce este patrimoniul cultural? Cuprinde toate bunurile materiale și imateriale create de oameni în decursul istoriei și care sunt considerate valoroase din punct de vedere cultural, istoric sau artistic. Acestea pot include monumente, opere de artă, artefacte, tradiții, obiceiuri, limbi, muzică și multe altele.

Patrimoniul cultural poate fi subdivizat in mai multe categorii:

⚜️ patrimoniu cultural imobil: se referă la bunurile materiale care nu pot fi mutate fără deteriorare sau distrugere și care sunt protejate de lege pentru conservare și protecție. Acestea includ monumente istorice, clădiri vechi, castele, biserici, palate, fortărețe și alte structuri fizice cu valoare culturală, arhitecturală sau istorică semnificativă.

Un exemplu de proiect implementat de MET în domeniul patrimoniului cultural imobil: proiectul Reveal Alma Vii – https://www.mihaieminescutrust.ro/proiec…/reveal-alma-vii/

⚜️ patrimoniu cultural mobil: se referă la bunurile materiale care pot fi mutate fără deteriorare sau distrugere și care sunt considerate valoroase din punct de vedere cultural, istoric sau artistic. Acestea includ obiecte precum artefacte arheologice, sculpturi, picturi, manuscrise, costume tradiționale, obiecte de mobilier și alte artefacte care pot fi expuse în muzee, galerii sau alte instituții culturale.

Un exemplu de proiect implementat de MET în domeniul patrimoniului cultural mobil: proiectul Florile Transilvaniei – https://www.mihaieminescutrust.ro/…/florile-transilvaniei/

⚜️ patrimoniu cultural imaterial: constă în practici, tradiții, cunoștințe și expresii culturale transmise de la o generație la alta, cum ar fi dansurile tradiționale, muzica, ritualurile religioase și poveștile.

Un exemplu de proiect implementat de MET în domeniul patrimoniului cultural imaterial: proiectul „Muzicarte – Muzică, arte și carte în comunități marginalizate” – https://www.facebook.com/Muzicarte

⚜️ patrimoniu cultural digital: cuprinde resurse digitale precum documente istorice, arhive, colecții de fotografii și înregistrări audio sau video care sunt considerate valoroase pentru cultura și istoria unei societăți.

Un exemopluAplicația Sarmizegetusa Regia, dezvoltată de Fundația Mihai Eminescu Trust, în colaborare cu Consiliul Județean Hunedoara.

✅ Ce este patrimoniul natural? Include locuri naturale sau peisaje care au o semnificație culturală sau istorică, cum ar fi parcurile naționale, siturile arheologice și rezervațiile naturale.

Un exemplu de proiect implementat de MET în domeniul patrimoniului natural: proiectul „Plantăm pentru viitorʺ – https://www.mihaieminescutrust.ro/…/plantam-pentru-viitor/

Protejarea și întreținerea patrimoniului cultural şi natural nu este însă o sarcină ușoară. Fundaţia Mihai Eminescu Trust (MET) se implică în revitalizarea și dezvoltarea sustenabilă a comunităților din România prin implicarea membrilor acestora în identificarea și punerea în valoare a patrimoniului cultural și natural.

Scroll to Top