Punerea în valoare a patrimoniului cultural și natural
Acest domeniu cuprinde proiecte de restaurare a patrimoniului civil, a anexelor gospodărești și a patrimoniului religios, proiecte de mediu (plantări de copaci pe terenuri degradate, conștientizare ecologică, acțiuni de ecologizare) și proiecte de reconversie a patrimoniului civil.
Patrimouniul civil
Atunci când nu mai respirăm, trupul nostru piere.
La fel se întâmplă și în cazul unei case. Când zidul unei clădiri nu mai poate respira, apare igrasia, iar tencuiala începe să cadă. Casă crapă, mucegăiește, miroase neplăcut, devine rece, neprimitoare, fără viață.
De aceea, cele mai potrivite materiale pentru repararea sau restaurarea unei case sau clădiri vechi sunt cele tradiționale, folosite extrem de inteligent timp de sute de ani în zona Transilvaniei: piatră, cărămidă făcută manual, pământ galben, nisip, var stins de cel puțin 6 luni, lemn de brad și de stejar.
Casele și gospodăriile tradiționale au o valoare istorică și culturală remarcabilă și conferă valoare arhitecturală ansamblului satului și peisajului cultural. Fațadele caselor conferă armonie străzilor și sunt un motiv de mândrie pentru localnici. Caracterul unei clădiri istorice este dat, în mare parte de patina, finisajele și elementele decorative ale fațadei, principalul element vizibil din stradă. Fațadele trebuie tencuite cu mortar de var, ornamentele trebuie păstrate, la fel și volumetria clădirii. Pentru refacerea fațadelor este necesar să fie folosite culori potrivite cu stilul arhitectural tradițional. Cel mai bine este să folosim, la restaurare sau reparare, exact acele materiale de construcții din care a fost construită clădirea acum 100 sau chiar 200 de ani.
O fațadă reabilitată în mod tradițional înseamnă o clădire care poate respira, o zidărie protejată, care are o viață mai lungă, înseamnă o valoare mai mare a casei și, bineînțeles, un peisaj armonios al satului. Viscrenii spun: „Casele reparate corect arată ca un șirag de mărgele frumoase.”
Rețetă pentru o fațadă restaurată corect
Trebuie să știți că repararea fațadelor este un proces complex care cuprinde rezidirea părților din zid sau cornișe și asta doar cu piatră de râu sau cărămidă făcută manual din pământ. Apoi se rostuiește zidul și, după ce s-a uscat rostuirea, se aplică primul strat de tencuială, din 3 părți de nisip și o parte de var stins de cel puțin 6 luni.
MET a început să restaureze fațadele caselor private ale localnicilor, din diferite sate, în anul 2000, imediat după ce a fost înființată Fundația MET. Anterior, începând cu 1992, Caroline Fernolend, în acea perioadă consilier local în comuna Bunești, a făcut demersuri pentru a motiva autoritățile locale, regionale și naționale să susțină conservarea și protejarea patrimoniului din Viscri, însă fără succes. În anul 2000, la Viscri, MET desfășura pentru localnici cursuri de zidărie în tehnici tradiționale și începuse să facă intervenții de urgență la clădiri, pentru că unele erau în pericol să se prăbușească. Autoritățile au fost foarte uimite văzând că localnici au învățat cum să lucreze la aceste clădiri cu valoare istorică și culturală.
Activitatea Fundației MET a început, așadar, în anul 2000, la Viscri, și s-a extins în alte 10 sate în primii patru ani de activitate. În fiecare sat, primul pas începe cu formarea noilor meșteri, cei care se vor ocupa ulterior de repararea și restaurarea fațadelor care se află într-o stare avansată de degradare.
Povestea restaurării fațadelor a început diferit decât ceea ce este astăzi: în primii ani de activitate în România, consiliul director al Fundației MET Londra a fost de acord să susțină această inițiativă, considerând că este foarte important să contribuie la salvarea patrimoniului vernacular din satele săsești din Transilvania.
Fundația MET România urmărea prin această inițiativă:
1. Să ofere posibilitatea locuitorilor din sate sa învețe cum să repare fațadele caselor, folosind tehnici de lucru și materiale tradiționale;
2. Să contribuie la păstrarea patrimoniului construit și la revitalizarea comunităților rurale;
3. Să genereze pe termen lung mândrie și responsabilizare în rândul membrilor comunității.
Am dezvoltat și implementat cu succes, între anii 2000-2020, un număr de 674 de proiecte de reabilitare a patrimoniului civil, în 25 de localități și 3 orașe, costurile totale ale acestora fiind de peste 2.700.000 de euro. Informații utile, precum și un ghid de întreținere și reparații a fațadelor a fost publicat de Fundația Mihai Eminescu Trust:
http://www.mihaieminescutrust.ro/…/Fatade-Ghid-de-intretine…
Broșura: „Restaurarea caselor tradiționale din Transilvania – o activitate înfloritoare”
http://www.mihaieminescutrust.ro/…/Brosura%20restaurare%20b…
Patrimoniul religios
Chiar de la înființarea sa în România, Fundația MET a fost implicată în conservarea și protejarea bisericilor fortificate din satele transilvănene. Acțiunile din acest domeniu au început în anul 2000, cu lucrări de intervenție de urgență la biserica fortificată din satul Cloașterf, fără a primi o sugestie în acest sens din partea comunității. Prin lucrările de restaurare efectuate de meșterii locali care au participat la cursuri de formare, comunitatea satului s-a apropiat mai mult de acest patrimoniu religios pentru care, înainte, nu aveau sentimentul că le aparține. Proiectele de restaurare ale patrimoniului religios ortodox au început în anul 2002 și sunt întotdeauna demarate la sugestia preotului și cu acordul comunității, pentru că preotul ortodox și învățătorul din sat sunt cele mai respectate persoane din comunitate.
Primele proiecte din acest domeniu, care au fost propuse de comunitatea însăși a unui sat, au fost în Viscri, în anul 2002, apoi în satul Mălâncrav, în anul 2004.
În afară de patrimoniul religios evanghelic și ortodox, MET a facilitat intervenții pentru diferite clădiri care aparțin altor confesiuni: amintim aici de patrimoniul catolic, greco-catolic, romano-catolic sau evreiesc. Mai multe clădiri de acest tip fuseseră abandonate, erau într-o stare de degradare avansată și ar fi dispărut dacă nu ar fi existat aceste intervenții. Una dintre provocările cu care comunitățile se confruntă în încercarea de a-și proteja patrimoniul este aceea că membrii ei provin dintr-un background cultural diferit, iar posibilitățile lor financiare sunt limitate.
Printre cele mai importante proiecte de restaurare a patrimoniului religios se numără:
1. Biserica evanghelică din Florești
2. Biserica fortificată din Viscri
2. Biserica ortodoxă din Viscri
3. Casa parohială evanghelică din Viscri
4. Casa parohială ortodoxă din Viscri
5. Reconstrucția integrală a unui turn de la biserica fortificată Bunești
7. Refacerea a două turnuri de la biserica fortificată din Meșendorf
8. Reparații la casa parohială evanghelică Meșendorf
9. Reparații la casa parohială ortodoxă Meșendorf
10. Reparații la casa parohială ortodoxă Criț
11. Reparații la toate turnurile bisericii fortificate din Cloașterf
12. Reparații la biserica ortodoxă din Cloașterf
13. Reparații la biserica fortificată din Mălâncrav
14. Reparații la casa parohială evanghelică din Mălâncrav
15. Reparații la biserica catolică din Mălâncrav
16. Reparații la casa parohială catolică din Mălâncrav
17. Reparații la biserica fortificată din Roadeș
18. Reparații la sinagogile din Sighișoara și Mediaș
19. Reparații la casa Rabinului din Mediaș
20. Reparații la bisericile din Richiș și Beia
În perioada 2000-2020, Fundația Mihai Eminescu Trust a derulat 99 de proiecte de restaurare ale patrimoniului religios, în 16 sate și orașe diferite, costul total al acestor proiecte ridicându-se la valoarea de peste 450.000 de euro.
Restaurarea clădirilor anexe
Șura nu a fost niciodată doar o simplă definiție. O gospodărie cu şură spartă nu…
Conservarea habitatelor de pajiști și pășuni cu stejari seculari
Implicarea comunităților locale Un arbore secular a oxigenat mai multe generații. Proiectul a fost dezvoltat…