Realizările Fundației noastre – mai precis cele 1.267 de proiecte implementate din anul 2000 până în prezent – nu ar fi fost posibile fără sprijinul susținătorilor și finanțatorilor noștri.

Susținători permanenți

MET Londra

În anul 1987, la Londra, a fost înființată Fundația Mihai Eminescu Trust cu scopul de a pune în legătură intelectualii români, oprimați de regimul comunist, cu personalități din domenii similare, aflate în Vestul Europei. Activitatea MET Londra a luat amploare în anul 1988, odată cu intervenția promptă de stopare a planului de sistematizare a lui Nicolae Ceaușescu, prin care se dorea demolarea a mii de sate cu valoare istorică. MET Londra și-a îndreptat atenția spre România din ce în ce mai mult în anii 1990, iar în anul 2000 a luat naștere Fundația Mihai Eminescu Trust, care este astăzi condusă de Caroline Fernolend.
Activitatea Fundației Mihai Eminescu Trust România și proiectele implementate în comunități de o echipă foarte mică au fost susținute, în mare parte, de către MET Londra, prin sprijinul substanțial acordat de către Hewlett Packard Foundation, cea care timp de 10 ani a fost unul din partenerii principali ai fundației MET Londra.
În anul 2006, MET Londra a accesat pentru prima dată un grant european, prin care au putut fi salvate de la degradare multe case tradiționale din Transilvania. În primii ani de activitate, intervențiile punctuale la clădirile de patrimoniu, făcute cu ajutorul MET Londra, au contribuit la munca de pionierat desfășurată în Transilvania. De-a lungul anilor, proiectele Fundației au evoluat progresiv, de la reabilitarea fațadelor, șurilor și bisericilor fortificate, la turismul cultural responsabil și la dezvoltarea și implementarea conceptului „SATUL DE SINE STĂTĂTOR”, un concept de dezvoltare comunitară care are la bază valorizarea patrimoniului cultural și natural.


Acest parteneriat, consolidat în timp, dintre MET Londra și MET România, a generat o bază solidă în procesul de dezvoltare a organizației noastre, asigurând continuitatea intervențiilor în domeniul restaurării și conservării patrimoniului cultural și natural al României.

Horizon Foundation

Horizon Foundation este o organizație familială din Olanda și unul dintre partenerii noștri apropiați. În anul 2000, chiar de la începutul activității noastre, am reușit să motivăm membrii Consiliului Director al Horizon Foundation să susțină activitatea noastră. De atunci, sprijinul lor continuu arată încrederea în acțiunile și misiunea noastră de revitalizare a comunităților locale din România, prin punerea în valoare a patrimoniului cultural și natural. Parteneriatul nostru pe termen lung cu Horizon Foundation are la bază corectitudinea în gestionarea proiectelor și respectul față de valorile multiculturale unice ale Transilvaniei, amenințate de dispariție în noul context economic și social al regiunii.
Prin intermediul Horizon Foundation, au fost implementate în jur de 200 de proiecte de valorizare a patrimoniului cultural, de dezvoltare comunitară și organizațională. Datorită sprijinului lor, au fost posibile investiții de peste 1,5 milioane de euro, în 12 sate și în orașul Sighișoara. De la susținerea primei tabere de vară pentru copii din patru localități în care activează fundația MET, la proiecte de restaurare de mobilier tradițional, Horizon Foundation a sprijinit nenumărate proiecte pilot ale MET, care au avut impact și rezultate vizibile în comunități. Acest lucru ne-a ajutat în a motiva mai ușor alți parteneri care să susțină astfel de proiecte bazate pe conceptul nostru „Satul de sine stătător”.
Proiectele de formare, în care au fost implicați viitorii meșteri, sau proiectele pentru administratorii de case de oaspeți tradiționale, implementate prin parteneriatul cu Horizon Foundation, sunt un exemplu de acțiuni care au generat autosustenabilitate în comunități și au contribuit la consolidarea legăturii emoționale dintre membri comunității și patrimoniul cultural și natural al României.
În același timp, ceea ce evidențiază în mod special parteneriatul cu Horizon Foundation este contribuția la dezvoltarea organizațională și la consolidarea echipei Fundației Mihai Eminescu Trust, contribuind astfel la sustenabilitatea organizației noastre.

Grupul AccorHotels-Orbis

În anul 2009, Mihai Eminescu Trust și grupul AccorHotels-Orbis au început împreună unul din cele mai ample proiecte de reîmpădurire din România și din lume: proiectul ,,Plantăm pentru viitor”.


Din 2014, acest proiect se derulează sub denumirea „Planet 21” și are ca scop plantarea a 10 milioane de puieți, cu partenerii pe care AccorHotels-Orbis îi susține în diferite colțuri ale lumii. Dacă vă întrebați de unde provin fondurile necesare acestor plantări, răspunsul este simplu: acești bani sunt chiar banii pe care dumneavoastră îi plătiți atunci când dormiți la unul din hotelurile grupului care susține acest proiect. În cazul în care NU schimbați prosoapele dumneavoastră în fiecare zi, deja contribuiți la plantarea unui puiet de stejar, din economia pe care o face hotelul respectiv, care spală astfel mai puține prosoape.
Rezultatul este unul de care suntem foarte mândri: în 12 ani de parteneriat cu AccorHotels-Orbis am reușit să plantăm, în România, 2.520.650 de puieți, în peste 100 de localități. În toți acești ani, pe lângă cifrele impresionante legate de plantarea puieților, în acțiunile de plantare au fost implicați peste 9.500 de elevi și 1.800 de voluntari. Plantarea celor peste două milioane și jumătate de puieți contribuie la refacerea fondului forestier din Transilvania și din țară. Totodată, prin implementarea acestui proiect am încercat să responsabilizăm în primul rând tinerii, în ceea ce privește protejarea mediului înconjurător.


Ne dorim ca acest parteneriat cu AccorHotels-Orbis să continue încă mulți ani de acum înainte, deoarece plantările de puieți sunt acțiuni de care avem mare nevoie, pentru a-i reda naturii frumusețea și bogăția, iar ecosistemelor sale echilibrul firesc. Echipa fundației MET speră că acest parteneriat de succes va încuraja și motiva și alte firme din țară și din străinătate în susținerea demersurilor noastre.

PUR Projet

PUR Projet dezvoltă pe scară largă proiecte agro-forestiere, de reîmpădurire și de conservare a pădurilor, împreună cu ferme și comunități. PUR Projet este o întreprindere socială specializată în soluții care creează un echilibru între activitățile economice și felul în care acestea afectează ecosistemele în care activează.

Din 2012, PUR Projet este partenerul tehnic, de implementare, coordonare și promovare al grupului Accor Hotels-Orbis. Mulțumim echipei de la Pur Projet din Franța pentru consilierea, îndrumarea și promovarea acțiunilor noastre de plantare.

Parteneri în programe pilot

Hewlett Packard Foundation
Wirtschaftskammer Liechtenstein
Südtiroler Schützenbund
Rompetrol – Programul Împreună pentru Fiecare
The Prince’s Charitable Foundation
Rothschild Foundation
One Tree Planted
Fundația Liviu Tudor
National Trust

Susținători privați

Jessica Douglas Home
Mary Walsh
Jeremy Amos
Noel Malcom
Liviu Tudor
Susanne & Burkhart Vohwinkel
Markus Schmitz
Valeria & Steven van Groningen
Cory & Amy Reid
Christoph Bergner

Colin Richards & Shropshire team
Steven & Operation Sabre Shropshire
Helmut Ignat
Mircea Liancă
Erika&Kurt Gruber
Daniel Boaje
Anca & Vlad Riedel
Ion Tudor
Sorin Moisa
Anamaria Stamp

Programe de finanțare accesate

Fiind un ONG, Fundația Mihai Eminescu Trust își poate desfășura și dezvolta activitatea doar cu surse de finanțare atrase prin diferite căi, granturile la care aplicăm și pe care reușim să le câștigăm prin competiții naționale și internaționale fiind vitale pentru continuarea proiectelor noastre de revitalizare a comunităților locale. Michaela, colega noastră, este cea care întocmește proiectele, atunci când sunt lansate apelurile de finanțare. La baza acestor aplicații stau strategiile și planurile de acțiune locale, pe care le-am realizat împreună cu membrii comunității și care reflectă nevoile adevărate din comunitate.

Până în prezent, am câștigat încrederea și finanțarea pentru mai multe proiecte importante din partea următoarelor entități:

 • Fondul Ambasadorial pentru Conservarea Obiectivelor Culturale al Departamentului de Stat al S.U.A.
 • Unitatea de Management a Proiectului din Ministerul Culturii
 • Fundația pentru Parteneriat
 • Departamentul pentru Relații Interetnice
 • Consiliul Federal al Elveției
 • SEE – statele Spațiului Economic European
 • Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile
 • Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi
 • Comisia Europeană
 • United Nation Development Program
 • Citibank
 • Administrația Fondului Cultural Național
 • Ministerul Tineretului și Sportului din România
 • Ordinul Arhitecților din România

Colaboratori

Parteneriatele durabile cu autoritățile, școlile și ONG-uri locale și regionale sunt vitale pentru desfășurarea de acțiuni care să asigure o dezvoltare unitară și integrată a regiunii. Parteneriatele cu universități, instituții și organizații culturale și de mediu din țară și străinătate sunt deosebit de valoroase pentru Fundația Mihai Eminescu Trust, asigurând multiplicarea bunelor practici dezvoltate pe parcursul anilor, prin acțiuni și proiecte concrete și îmbunătățirea continuă a activității noastre.

 • Ambasada Republicii Federale Germania în România
 • Consulatul General Sibiu al Republicii Federale Germania
 • Ambasada Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord în România
 • Ambasada Statelor Unite ale Americii în România
 • Ambasada Confederației Elvețiene în România
 • Ambasada Austriei în România
 • Consiliul Europei
 • FARO Convention Network
 • Congress of Local and Regional Authorities
 • Comisia Europeană
 • USAID
 • Ministerul Culturii din România
 • Institutul Național al Patrimoniului din România
 • Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale din România
 • Ministerul Turismului din România
 • Universitatea Babeș Bolyai din Cluj-Napoca
 • Academia de Studii Economice din București
 • Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București
 • Universitatea Transilvania din Brașov
 • Colinele Transilvaniei
 • Federația pentru Patrimoniul Transilvănean – TransylvaNET
 • WWF România
 • Fundația Adept Transilvania
 • Asociația Mioritics
 • UCIMR – Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România
 • Institutul Intercultural Timișoara
 • Primăria Municipiului Bistrița
 • Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Țara Făgărașului
 • Consiliul Județean Brașov, Consiliul Județean Sibiu, Consiliul Județean Mureș
 • Primăriile comunelor: Biertan, Bunești, Laslea, Moșna, Vânători.

Construim pe trecut pentru un viitor sustenabil

Scroll to Top