Proiectul „Casa Noastră Viscri”, finanțat de către Institutul Național al Patrimoniului prin Timbrul Monumentelor Istorice ne dă șansa să vă povestim despre fiecare element al întocmirii unui proiect tehnic. Devizul este unul dintre cele mai importante dintre ele. Devizul este un subiect mai puțin atractiv, cel mai probabil din cauza matematicii. Însă devizele fac posibilă atât evaluarea lucrărilor propuse, cât și cererea de ofertă de la constructori, pentru a obține realist cel mai bun preț.
Devizele sunt de mai multe feluri, cel mai important fiind formularul F3 care poartă și numele de “Listă cu cantități”.
În aceasta se regăsesc cantitățile de materiale, necesarul de manoperă, transport și utilaje folosite pentru fiecare activitate necesară.
În mod normal, fiecare specialist implicat în proiect (arhitect, inginer structurist, inginer instalații electrice, sanitare, termice, peisagist etc.) transmite necesarul de lucrări (spre exemplu “10mp de zidarie din cărămidă nearsă + finisaj mediu pe baza de var”), împreună cu planșele de specialitate și memoriu de lucrări (unde se descriu lucrările) unui devizist. Acesta analizează lucrările și cantitățile propuse și purcede la întocmirea listelor de cantităti, adaugând lucrări conexe necesare.
Deși este posibilă întocmirea devizelor de către orice persoană, este de preferat ca devizistul să fie experimentat sau de profesie, întrucat există “norme” (sau articol de deviz) standardizate pe care acesta le poate folosi. Acest lucru înseamnă că statul a considerat facil să compună o listă de coduri pentru fiecare activitate necesară în construcții, care este compusă dintr-o retetă cu necesarul de ore de manoperă, ore de folosință a utilajelor și transportul necesare pentru fiecare unitate de măsură a unei activități de construcție.
Spre exemplu, în tabelul de jos avem 5 norme pentru amenajări ale pereților la interior. Devizistul alege articolul de deviz cel mai potrivit și inserează cantitatea pe care o regăsește în proiect. În cazul nostru, acesta trebuie să creeze un perete despărțitor din cărămidă de 10mp.
Apoi adaugă alte norme pentru lucrările de finisare a peretului (câte un strat de glet de priză, un strat de glet de finisaj și un strat de vopsea pentru fiecare parte a zidului). Veți vedea des că normele de deviz sunt puțin mai mari decat situația reală, acest fapt se datorează pierderii de material speculată (în timpul lucrului, se mai întâmplă să scăpăm vopsea pe jos, sau să mai spargem o placă de gresie). După cum vedeți, norma CD71A06 (1) conține și prețul pentru manoperă, utilajele folosite și transport, pentru fiecare metru pătrat de zidărie. Veți observa că prețul la utilaj este mic. Motivul pentru aceasta este că pretul nu reflectă cumpărarea acestuia, ci amortizarea lui (pentru a verifica exact ce utilaj este folosit, consultăm formularul C6 – Lista utilajelor – în cazul nostru este vorba de un utilaj pentru ridicat materialele la etaj).
Normele nu sunt bătute în cuie, însă dacă se dorește modificarea acestora, trebuie modificată denumirea (în cazul nostru s-a adăugat “(1)” după denumirea normei) și prezentată “rețeta” din care este compusă norma (care este consumul de material, manoperă, utilaje și transport per unitate de masură). De obicei, transportul se calculează separat folosindu-se o altă normă, precum TRA02A05.
În concluzie, de ce este important devizul F3 – Liste de cantități? Atunci când vrei să-ți ridici o casă, un garaj sau poate doar să-ți văruiești sufrageria, nu doar că îți poți calcula mai ușor materialele necesare, ci poți verifica oferta unei firme de construcții. Doar cunoașterea cantităților și prețului de material nu este suficient. Aprecierea dacă o ofertă este corectă sau nu din partea unui constructor este imposibilă fără a vedea câte ore de muncă sunt necesare per metru pătrat, care sunt consturile de transport și cu utilaje.
