Jurnalul Școlii de vară MET Heritage 01

MEeT Heritage 01 

JURNAL DE ȘANTIER – prima zi  – 10 iulie

Școala de vară „MEeT Heritage 01” a început în după amiaza zilei de 10 iulie, când ne-am adunat cu toții în bastionul Turnului Măcelarilor. Acolo am făcut cunoștință, apoi am pornit într-un traseu prin cetatea Sighișoarei. Turul a avut intenția de a ne informa și de a ne familiariza cu tipologiile de locuințe construite în cetate. Am observat pe diferite clădiri timpanul cu balcon de lemn utilizat pentru urcarea proviziilor, streșinile puternic ieșite în consolă, simbolurile pe fațade cu sigla breslei sau diferite decorații pictate, tâmplăriile de ferestre „la două rânduri”, formele neregulate din volumul clădirii care pot indica mai multe etape de construire, am aflat și despre învelitorile care până la încendiul din 1676, erau din șindrila. Pe parcurs, am intrat într-o clădire din piață, unde am avut șansa de a vedea un frumos tavan casetat de lemn policrom și o cameră cu frescă medievală și elemente decorative baroce. Traseul s-a încheiat cu prima vizită pe situl (principal) în care urma să fie realizată practica de restaurare a prispei – la Casa Șerbu. Pentru că activitatea pe șantier să aibă un start cât mai bun, profesorii coordonatori ne-au făcut un mic istoric al acestui monument. O casă medievală, cu mai multe etape de construcție, inclusiv o încercare de restaurare în 2006 care a compromis multe elemente de patrimoniu.

JURNAL DE ȘANTIER – ziua a doua  – 11 iulie

Ne-am trezit (doar băieții) la ora 7 și am constatat că a fost cam devreme. La Casa Şerbu ni s-a prezentat în detaliu proiectul, am răsfoit împreună studiile (istoric, biologic, de parament, expertiza), am văzut fotografii de arhivă, am parcurs documentația tehnică și în special propunerea de arhitectură.Următorul pas a fost să schițăm prispa în forma existentă și să decidem ce elemente vor fi înlocuite. Christian Rummel ne-a făcut turul casei cu care ne-a „încântat” prin o serie de intervenții eșuate, urme ale așa zisei restaurări din 2006: beton, scări nemaivăzute, tencuieli și compartimentări „fantastice”, portale (prin care mai târziu s-a strecurat cineva). Am participat la prezentarea uneltelor și a unor metode de a lucra cu diferite materiale. Am și improvizat puțin la schelă. A mers. A doua parte a zilei a fost rezervată desfacerii învelitorii prispei și depozitării țiglelor în anexă, a elementelor planșeului, a contra-laților și a laților. Mare a fost plăcerea când unul dintre cei care au demontat și-a luat o bluză de praf cu mâneci negre. 

JURNAL DE ȘANTIER – ziua a treia  – 12 iulie

În ziua a treia, echipa noastră a lucrat la Turnul Măcelarilor, la două activități: 1. Marcarea la nivelul pavimentului Bastionului a locului a unei structuri arheologice, situate la aproximativ 1 m sub nivelul de călcare, descoperite în timpul cercetărilor și aflate în stadiul de conservare 2. Curățarea rosturilor și a zidăriei de piatră la interiorul parterului Turnului Măcelarilor. Marcarea pavimentară presupune transpunerea desenului documentat al structurii arheologice în forma fizică, prin:

– identificarea punctelor reper ale conturului și trasarea acestuia;

– îndepărtarea pavimentului existent format din pietriș; 

– capitonarea cu nisip bătut cu maiul și nivelat;

– stabilirea contururilor pietrelor-reper în desenul-proiect;

– aducerea materialului de paviment și montarea lui (pietre rotunde și unghiulare, cărămizi);

– fixarea pietrelor în poziția stabilită conform desenului-proiect;

– activități auxiliare: alegerea pietrelor potrivite și încărcarea lor în camion, transportul nisipului în bastion cu găleți sau cu roaba, executarea unei mostre de montaj pavimentar pentru a înțelege și stăpâni tehnica de montaj, montarea a șase umbrare pentru îmbunătățirea condițiilor de lucru;

– termen de execuție: trei zile (miercuri-vineri) pentru pavajul arheologic am început miercuri și am lucrat până sâmbătă dimineața, când am găsit ultimele pietre potrivite pentru a monta mijlocul. 

JURNAL DE ȘANTIER – ziua a patra  – 13 iulie

În ziua a patra a școlii de vară, dimineața a început ca în restul zilelor, cu micul dejun la ora 8:00, urmând ca după terminarea acestuia să ne reluăm activitatea. Pentru restaurarea prispei Casei Șebu, am început prin continuarea chertării tălpii inferioare a prispei, pe care o începusem cu o zi înainte, urmând apoi să o rindeluim și să o șlefuim până la masa de prânz, la ora 14:00. După aceasta, a urmat o prezentare a unor invitați specialiști dendrocronologi. Ne-au fost prezentate mai multe informații utile referitoare la datarea lemnului, calitatea acestuia, locurile în care acesta trebuie să fie înlocuit, și cum putem să ne dăm seama de etapele constructive ale unei clădiri. De asemenea, ne-au făcut și o demonstrație practică de extragere a unei mostre dintr-o grindă de lemn, care urmează să fie prelucrată în laborator. Totodată, am putut experimenta și noi acest proces de extragere a mostrei, câțiva dintre noi fiind invitați să încerce. După această prezentare, ne-am întors la lucru și am început realizarea unui nou element constructiv al prispei și anume stâlpul lipsă de capăt, pentru care am reușit să facem chertările până la masa de seară. Ziua s-a încheiat cu o discuție despre arhitectură la masa, alături de profesorul coordonator.

 

JURNAL DE ȘANTIER – ziua a cincea  – 14 iulie

După o scurta ședința de lucru, în curtea căminului, echipele au continuat lucrul la prispa casei Șerbu, monument istoric din Sighișoara. Am început cu refacerea fundației din partea de mijloc a prispei. Săpată la o adâncime de 80 cm, fundația a fost realizată în mare parte din zidărie de piatră și cărămidă recuperată din vechea fundație. Unde a fost neapărat necesar am intervenit cu cărămidă plină nouă. Rosturile au fost umplute cu mortar de nisip, var și apă 3/1/1. Zidăria de la nivelul solului de 40x50x90 cm se înalță până sub talpa prispei. În paralel, am participat și la decaparea stratului de vopsea de pe lemnul pe care l-am refolosit la stâlpii prispei. După prânz, s-a trecut la execuția chertărilor pentru cosoroaba de sus. După trasarea tuturor chertărilor cu instrumente de tâmplărie și folosind schițele primite, am trecut la debitarea lemnului cu dălți și ciocane de lemn. S-a lucrat cu precizie pentru ca îmbinările cu celelalte elemente să fie exacte. Finisajul s-a făcut cu ajutorul rindelelor de lemn cu lama și șmirghel. Pe seara am participat la turul orașului alături de oameni pasionați de istorie și arhitectură. Acesta a început din cetate, de lânga Bastionul Măcelarilor și s-a continuat în Orașul de jos. Printre multe alte monumente istorice prezentate în turul ghidat putem aminti Școala de fete, Liceul Teoretic Joseph Haltrich sau Banca istorică din Sighișoara.

JURNAL DE ȘANTIER – ziua a șasea  – 15 iulie

Sâmbăta, în ziua a șasea, evenimentul principal de pe șantier a fost instalarea pardoselii prispei. Acest proces a constat în aducerea la nivel a grinzilor cu pene de lemn. Ulterior nivelării a urmat pregătirea scândurilor pentru dușumea care au fost rindeluite la 45° de-a lungul muchiei. Scândurile au fost pregătite pentru asamblare și puse deoparte pentru a putea fi finalizate la locul faptei. Pe lângă structura de lemn, s-a continuat și la fundația de zidărie a hornului, cu cărămida și mortar de var. De asemenea am continuat și procesul de decapare a vopselii stâlpilor originali. Aceste activități au ținut până la ora 14 după care a urmat masa de prânz în grădina MET. Ca noutate față de celelalte zile, după amiază am avut programul liber pentru a explora cetatea și a ne relaxa după o săptămână plină. Unii dintre noi au urcat cele 176 de trepte ale Scării Elevilor pentru a vizita Biserica din Deal și cimitirul, de unde se observă toată cetatea și orașul de jos, o priveliște impresionantă. Mai târziu, ne-am adunat cu toții în spațiul primitor al Bastionului și am petrecut seara povestind despre proiectul de restaurare pentru Turnul Macelarilor și pavajul la care unii dintre noi am lucrat. Am avut ocazia de a dezbate mai amănunțit în ce constă restaurarea unui obiectiv arhitectural, am împărțit păreri, sfaturi dar și râsete împreună. Seara de sâmbăta a fost un moment în care ne-am apropiat mai mult și am consolidat prieteniile formate pe parcursul acestei școli de vară. 

JURNAL DE ȘANTIER – ziua a șaptea  – 16 iulie

În dimineața zilei de 16 iulie am pornit spre Viscri, unde, odată ajunși am luat la pas satul către biserica evanghelică, despre care am aflat că a fost construită din calcar. Acum majoritatea spațiilor care înconjoară biserica sunt amenajate ca muzeu, așa că am străbătut fiecare colțișor din incinta fortificației. După ce ne-am întors pe cărările satului, ne-am întâlnit cu doamna Caroline Fernolend, președinta fundației MET. Aceasta ne-a prezentat două case, la restaurarea cărora a pus suflet, așa cum a procedat la toate proiectele care s-au realizat în Viscri și nu numai. Am înțeles că elementul de mobilier principal este patul cu sertar, în interiorul căruia se ascund povești unice cu personaje remarcabile. Apoi am mers la casa cu numărul 140, unde am fost uimiți de primirea călduroasă făcută de familia doamnei Fernolend și unde ni s-a prezentat proiectul de restaurare al clădirii de către coordonatorii noștri. Aceasta urmează să servească nevoilor comunității, fiind propusă amenajarea unor spații dedicate oamenilor de toate vârstele. La prezentare au participat și câțiva locuitori, mai vechi sau mai noi ai satului. Am pornit mai departe, iar prânzul l-am luat la Archita, într-o șură conservată și proaspăt restaurată și reamenajată. Spațiul servește la desfășurarea activităților colective ale comunității și este prevăzut cu o bibliotecă și o bucătărie. Lumina, care pătrunde în încăpere, prin golurile obloanelor de lemn, are un concept deosebit. Atmosfera spațiului rămâne cea de odinioară, datorită acestor infiltrații ale luminii, care au ca referință golurile date de vechile materiale, care acopereau șura. Am putut vedea și o construcție anexă din aceeași gospodărie (șura mică) aflată în plin proces de restaurare. Ultima oprire am făcut-o în centrul satului pentru a vizita biserica fortificată săsească și apoi o casă aflată în imediata vecinătate a bisericii. Construcția reabilitată urmează să fie pusă în funcțiune ca locuință unifamilială. 

JURNAL DE ȘANTIER – ziua a opta – 17 iulie

Casa Șerbu:

  • Continuarea subzidirii în zona cenușarului;
  • Completarea țesături de zidărie și nivelare cu mortar a pilei-suport pentru prispă;

Desfășurarea acțiunilor a constat în:

  • Alegerea cărămizilor vechi (de preferat cele fără mortar) prin spălarea acestora și țeserea cu cele noi – înmuiate anterior; 
  • Cernerea nisipului din beciul casei (care avea altă granulometrie decât cel folosit anterior) și menținând raportul de 3:1:1 (nisip-var-apă) am obținut un mortar de o rugozitate crescută;
  • Decaparea părților structurale (stâlpi, contrafișe, cosoroabă) din cadrul prispei pe direcția fibrei de lemn. Procedeul s-a efectuat cu șpaclu, perie de plastic, decapant, vată și lamele speciale; acesta a scos în evidență cele 3 straturi de vopsea; 
  • Înfiletarea dulapilor de grinzișoarele prispei (suprafața de călcare), acestea fiind rindeluite pe muchiile superioare, a fațetei externe, dar și tăierea pentru a se racorda la geometria exterioară pereților din zona coșului de fum;
  • Înfiletarea pe direcția grindă superioară – grinzișoare – grindă inferioară, cât și cheratarea locului de înfiletare prin scobire în profil pătrat (pentru a putea înșuruba cu șaibă și piuliță barele filetate, procedeu ce ajută la o rigidizare corectă; 
  • Baterea barelor metalice prin găurirea  în prealabil a unor spații cilindrice în ultima grindă tangenta cu peretele (burghiul era băgat în ulei de alunecare special pentru a nu freca lemnul iar odată cu înfiletarea s-a utilizat o substanță cu priză rapidă); 
  • Tăierea cu flex a extremităților rămase;
  • Pentru nivelarea soclului de cărămidă au fost utilizate țigle crestate și sparte prin apăsare; 

Turnul Măcelarilor:

  • Curățarea rosturilor și a zidăriei de piatră, la interior, la nivelul de jos al turnului și evidențierea unui gol zidit pe fața exterioară a zidului bastionului;

Desfășurarea acțiunilor a constat în:

  • La interior, nivelul de jos al turnului a fost multă vreme umplut cu moloz, cu ajutorul scoabei metalice și a periei de perie de sarma au fost curățate rosturile, respectiv pietrelor nefasonate sau cărămizile de completare;
  • Acolo unde existau guri de tragere zidite, acestea au fost marcate prin adâncirea rostului de contur și a rosturilor zidăriei de umplutură;
  • S-a început operațiunea de marcare a unui fost gol din zidul exterior al bastionului, operațiune continuată pe parcursul zilei următoare;

JURNAL DE ȘANTIER – ziua a noua – 18 iulie

Pentru noi ultima zi a școlii de vară a început la bastion, unde am lucrat pe zidul exterior pentru a marca un gol zidit (posibil o fostă intrare a drumului de strajă). Golul a fost identificat în timpul șantierului de restaurare dar nu a fost corect marcat, iar intervenția noastră a urmărit remedierea acestui lucru. Primul pas a fost curățarea zidului de mortarul în exces din jurul arcului de cărămidă pentru a permite evidențierea acestuia. Pentru acest lucru am folosit atât dalta și ciocanul, cât și scoaba. A urmat să decidem condiția fiecărei cărămizi, pentru a vedea pe care le scoatem și pe care le păstrăm. Cinci dintre ele au fost înlocuite. A urmat apoi prepararea mortarului pentru a rezidi arcul și alegerea și potrivirea cărămizilor. Înainte de aplicarea mortarului am udat atât lăcașul unde trebuiau puse cărămizile, cât și pe acestea, pentru a nu absorbi apa din mortar. După ce arcul a fost gata, am continuat cu marcarea golului pe contur prin adâncirea rosturilor, un proces lung ce a necesitat atenție. Acum la finalul școlii de vară, pot afirma clar: cea de-a noua zi mi-a plăcut cel mai mult, deși în fiecare zi am avut ceva de învățat sau mi-am consolidat cunoștințe deja existente. Astăzi am simțit la alt nivel că mi-am lăsat amprenta prin ceea  ce am făcut și sunt sigură că va rezista mult timp de acum înainte. (B.) Pentru mine ultima zi a fost cea mai productivă deoarece am simțit că mi-am pus amprenta, în contextul în care în celelalte zile am lucrat mai mult la casa Șerbu, făcând bucățele din mai multe joburi dar nu ceva concret. Așadar, a însemnat ceva mai mult pentru mine aceasta zi. (I.) P.S. Între timp, la Casa Șerbu, în ziua a noua, s-a lucrat intens la asamblarea și ridicarea pe poziție a structurii de lemn a prispei.

JURNAL DE ȘANTIER – ziua a zecea – 19 iulie

Ultima zi a fost un bun prilej pentru a trece în revistă toate locurile, proiectele, oamenii cu care ne-am întâlnit în cele zece zile. În loc de final, am ales câteva fragmente extrase din chestionarul de feedback completat la câteva zile după încheierea școlii de vară. Ne bucurăm că ne-am cunoscut și așteptăm cu nerăbdare următoarea ediție!

Echipa MEeT Heritage 01

Dacă mă gândesc la alte experiențe similare, aș spune că o particularitate pozitivă a acestei școli de vară este…

„Implicarea participanților cu adevărat în proiectul de restaurare, atât al Turnului Măcelarilor, cât și a Casei Șerbu, prin prezentarea proiectului și a tuturor etapelor sale. De multe ori, într-un voluntariat de arhitectură sau o școală de vară, nu ți se povestește de ce lucrezi acolo și pentru ce, dar faptul că în această școală de vară, ni s-a prezentat fiecare detaliu, consider că ne-a implicat cu mai multă considerare și entuziasm.”

Un gând sau o concluzie de final…

„O școală de vară care m-a ajutat să învăț lucruri practice, să am ocazia de a întâlni oameni de la care am ce învăța, să îmi asum responsabilități pe șantier, să gândesc ceea ce pun în practică, să mă implic și să iau decizii, nu doar să execut niște comenzi. Toată munca din spatele unui proiect a fost dezvăluită, s-a adăugat și vizitarea unor exemple finalizate, care motivează această munca, experiențe care m-au atras și mai tare spre acest domeniu.”

 „Mi-a plăcut totul, de la prezentări, excursie până la munca depusă împreună. Prezența lui Christian care s-a implicat atât de mult în a ne învăța pe fiecare și a oferi fiecăruia posibilitatea să lucreze peste tot, zidărie, dulgherie etc. a adus un mare plus acestei școli de vara. De asemenea, cel mai mult am apreciat, faptul că ni s-a prezentat cu amănunt de detaliu fiecare proiect de restaurare. Consider ca nu a fost o școală de vară strict bazată pe munca fizica, ci și pe partea teoretică, iar echilibrul între aceste doua aspecte, nu este de multe ori prezent în alte școli de vară.” 

„Un parcurs nou, cu 9 zile care au trecut rapid, timp în care mi-am aprofundat cunoștințele teoretice și practice despre restaurare. Am avut acces la dosarele de proiectare, am avut parte de îndrumători care veneau mereu cu explicații clare și sunt recunoscătoare pentru întâlnirile surprinzătoare, sau nu, cu oamenii și personalitățile din vizitele noastre. A fost o experiență care cu siguranță a contribuit la întregirea mea ca viitor arhitect și pe care as repeta-o oricând cu drag.”



Jurnal” este redactat de către participanți pe parcursul școlii de vară MEeT Heritage 01, proiect organizat de Fundația Mihai Eminescu Trust, susținut de Ordinul Arhitecților din România din timbrul de arhitectură și Fundația Prințul de Wales. Parteneri: Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu, Ordinul Arhitecților din România filiala Sibiu-Vâlcea

Scroll to Top