Luna Artei Urbane în proiectul CULTFORT

În luna august, Fundația Mihai Eminescu Trust desfășoară Luna Artei Urbane, o serie de patru ateliere gratuite, fiecare cu durata de câte o săptămână, dedicate copiilor și tinerilor din Sighișoara. Atelierele au loc chiar în Bastionul Măcelarilor, recent amenajat în cadrul Proiectului CULTFORT – Fortăreață de cultură urbană.

Fundația colaborează pentru organizarea atelierelor cu artiști și meșteri din Sighișoara: alături de Rareș Kerekeș, un tânăr pictor apreciat din oraș, copiii au învățat să picteze pe pânză, iar Teli Iacșa, artist plastic din Țopa, județul Mureș, a construit împreună cu cei mici o domniță medievală din materiale reciclate, folosind diferite tehnici. Structura domniței este în întregime realizată din PET-uri recuperate, învelită în izolație pentru parchet și pânză de sac, iar rochia este pictată de copii și cu vopsea acrilică. Cureaua este manufacturată din plastic, piele și alte resturi de materiale, capul este construit din papier maché (hartie cu făină și apă), masca este pictată și decorată cu resturi de materiale și „păr” de cânepă și gablonțuri pe care nu le mai purtăm. Copiii au experimentat și au învățat să folosească tehnici diferite: papier maché (sculptură în hârtie), pictura cu acrilic pe plastic (au decorat măști și au căpătat noțiuni despre tehnica picturii pe sticlă). Alte tehnici au fost: print-ul textil, cusăturile, nodurile, cornetele, spray-uri acrilice. Lucrarea va fi expusă la Bastionul Măcelarilor, mulțumită Fundației Mihai Eminescu Trust, timp de o lună.
A treia serie de ateliere este dedicată fotografiei, unde Ștefan Buga, un tânăr fograf din Cluj-Napoca a sosit la Sighișoara pentru a le arăta copiilor tehnici ce țin de această artă. Au parcurs deja noțiuni teoretice, iar zilele acestea îi găsiți prin cetate, punând totul în practică. Urmează alte zile pline, cu sesiuni de colaje fotografice. La finalul seriei de ateliere, Fundația va organiza o expoziție cu fotografiile copiilor. Seria de ateliere se va încheia cu o săptămână plină de workshop-uri de pictură pe lemn, pe tematica motivelor florale, alături de Zsolt Máthé, restaurator și pictor pe lemn. Atelierele încep pe 28 august, participanții urmând să descopere motive care se regăsesc pe piese de mobilier vechi. Vor învăța despre culorile tradiționale, folosite în trecut în decorarea mobilierului, dar și despre tehnici de pictat pe lemn.

152 de copii și tineri cu vârste între 6 și 17 ani s-au înscris pentru Luna Culturii Urbane. Atelierele se vor încheia pe 31 august. Fundația va organiza începând cu luna septembre și alte serii de activități și evenimente în cadrul proiectului, de asemenea în incinta Bastionului Măcelarilor: șase proiecții de film și patru evenimente senzoriale: clase culinare și videomapping.
Detaliile evenimentelor vor fi publicate pe pagina de Facebook a proiectului: https://www.facebook.com/cultfort/


 

Despre proiect

Fundația Mihai Eminescu Trust din Sighișoara a demarat în anul 2022 proiectul: CULTFORT – Fortăreață de cultură urbană, un proiect finanțat prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului RO-CULTURA, Apelul 4 – Consolidarea antreprenoriatului cultural și Dezvoltarea audienței publicului. Proiectul are o durată de 24 de luni și beneficiază de o finanțare totală nerambursabilă de 794.115 lei, 11% din această sumă fiind contribuția proprie a Fundației Mihai Eminescu Trust – 98.149 lei.

Proiectul răspunde nevoilor identificate de echipa Fundației în cadrul dezbaterilor publice organizate în 2019 la Sighișoara: nevoia de îmbunătățire a managementului cultural, de implicare a mediului de afaceri, de amenajare de spații culturale multifuncționale și de îmbogățire a agendei culturale locale.


Prin acest proiect, Fundația urmărește dezvoltarea integrată a sectorului cultural creativ din Sighișoara, prin consolidarea competențelor de planificare strategică, antreprenoriat și management cultural a 30 de profesioniști și practicanți din sectorul cultural-creativ, până în 2023. Proiectul țintește totodată către creșterea gradului de acces la cultură a publicului larg, prin îmbogățirea ofertei culturale a Sighișoarei cu 23 de evenimente de artă clasică, modernă, populară sau contemporană, atrăgând un minim de 750 de vizitatori în sezonul estival 2022-2023. Un alt obiectiv este dezvoltarea publicului consumator de cultură în rândul generației tinere din Sighișoara, prin crearea unui spațiu cultural neconvențional și implicarea a 250 de copii și tineri într-un program non-formal de educație cultural-artistică, până în 2023.

Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice. Aceste mecanisme sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, ce reunește statele membre UE și Islanda, Liechtenstein ș Norvegia ca parteneri egali pe piața internă. În total, cele trei state au contribuit cu 3,3 miliarde de euro între 1994 și 2014 și 1,55 miliarde de euro pentru perioada de finanțare 2014-2021. Mai multe detalii sunt disponibile pe www.eeagrants.org și www.eeagrants.ro


Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural. Bugetul Programului este de aproximativ 34 milioane de euro. Mai multe detalii sunt disponibile pe
www.ro-cultura.ro

Fundația Mihai Eminescu Trustîși are sediul în Turnul Cojocarilor din Sighișoara. Mihai Eminescu Trust are o experiență de peste 20 de ani în revitalizarea și revigorarea comunităților, a patrimoniului cultural și natural transilvănean și a implementat până în prezent peste 1300 de proiecte de restaurare, dezvoltare comunitară, împădurire, educație non-formală pentru copii și cursuri de instruire profesională pentru adulți. https://www.mihaieminescutrust.ro/

Scroll to Top