Comunicat de presă: Proiectul CULTFORT se încheie cu un târg cultural interactiv

Evenimentele din proiectul CULTFORT – Fortăreață de cultură urbană – s-au încheiat în 31 octombrie. În ziua pe care am dedicat-o finalului proiectului am organizat cu succes un târg cultural interactiv, cu ajutorul căruia am marcat așadar finalul proiectului nostru. Patru artiști din zonă au lucrat, simultan, cu 20 de copii și tineri din Sighișoara. Ei i-au învățat pe tinerii participanți cum să picteze pe lemn și pe pânză, cum să creeze un bostan folosind materiale reciclate și cum să creeze un design original pe tricouri, transformându-se în mici artiști.

Acest târg cultural interactiv a avut loc chiar în Turnul Măcelarilor, etajele restaurate transformându-se în mici ateliere de creație,pe nivelurile 1 și 2. A fost minunat să fim martori la modul creativ prin care Turnul a prins viață. Copiii concentrați au participat la alte două ateliere și în bastion, într-o zi cu mult soare. Alături de ei au fost prezenți bunici și părinți, frați mai mici sau mai mari, care i-au admirat și încurajat.

Prin acest târg cultural am adus o dovadă fermă legată de multiplele opțiuni culturale ale Sighișoarei, copiii având ocazia să „practice” mai multe meșteșuguri, cu gândul că, poate, într-o ocazie viitoare, vor ști către ce să se îndrepte dintre mai multe opțiuni. Spațiul Turnului și al Bastionului au fost perfecte pentru aceste activități, iar copiii au fost foarte încântați, mai ales că participanții au plecat acasă în finalul evenimentului cu roadele creativității lor, mândri de ceea ce au reușit să realizeze: un dovleac cusut din materiale reciclate, o pictură pe pânză, o pictură pe lemn și un tricou cu propriul lor design.

Târgul a însumat mai multe elemente cheie ale proiectului nostru per ansamblul său: accesul și încurajarea tinerei generații la cultură, revitalizarea și reînsuflețirea Turnului și Bastionului Măcelarilor, valorificarea meșteșugurilor tradiționale și moderne, promovarea artiștilor locali.

După participarea celor 20 de copii la cele patru ateliere de artă, am deschis expoziția cu cele 30 de fotografii ale copiilor din proiect, realizate în august, alături de fotograful Ștefan Buga din Cluj-Napoca. Micuții au fost încântați să își vadă lucrările expuse într-o expoziție adevărată.

A urmat „Punct și de la capăt”, un eveniment în care am mulțumit prietenilor și colaboratorilor. I-am avut alături pe artiștii care au lucrat vara alături de peste 100 de copii, pe câțiva participanți de la sesiunile de formare de antreprenoriat cultural.

Tinerii din oraș au ajuns în final la un film cu tematica zilei de 31 octombrie, într-un eveniment organizat alături de Interact Club Sighisoara.

Ne-am reamintit lucrurile frumoase făcute în proiect, alături de voi toți. Mulțumim! Evenimentele în acest an din bastion se încheie aici, însă proiectul CULTFORT a deschis ușa pentru noi oportunități de finanțare pe care încercăm să ne identificăm în prezent. Vrem ca Bastionul să continue să fie locul în care sighișorenii și oaspeți de pretutindeni își dau întâlnire cu exprimări culturale autentice cât mai felurite.

***

Ne susțin:

EEA and Norway Grants

Programul RO-Cultura

Granturi SEE & Norvegiene

Ministerul Culturii

Unitatea de Management a Proiectului – UMP

#eeagrants#rocultura

Scroll to Top