Patrimoniu multietnic viu
Acest proiect a fost implementat în satul Mălâncrav, între anii 2015-2016, și a vizat dezvoltarea durabilă a acestei comunități din județul Sibiu. Proiectul a fost finanțat printr-un grant oferit de Islanda, Liechtenstein și Norvegia, iar scopul său a constat și constă în valorificarea optimă a patrimoniului cultural local. Urmând traseul astfel creat, turiștii vizitează monumente istorice importante cum sunt cele trei biserici din sat, fapt care arată toleranța religioasă specifică acestei zone: Biserica Evanghelică, de la mijlocul secolului al XIV-lea, fortificată și decorată cu picturi murale unice în peisajul cultural transilvănean, Biserica Ortodoxă, ridicată la sfârșitul anilor 1600, și Biserica Romano-Catolică, construită în anul 1865.
Urmează Conacul Apafi, readus la viață de către Fundația MET, și vechea livadă din vârf de deal cu poteca tematică cu „Soiuri tradiționale de fructe”. Turiștii au ocazia să cunoască acest loc într-un mod creativ și personal, prin participarea la atelierele interactive de meșteșuguri tradiționale.
Promovarea egalității de șanse și păstrarea autenticității sunt printre obiectivele cheie ale proiectului. Pentru promovarea proiectului au fost organizate expoziții tematice în București, Tg. Mureș, Brașov și Sibiu, unde meșteșugarii din Mălâncrav și-au prezentat satul ca pe o destinație de turism cultural, ecologic și durabil.
Alte proiecte exemplare
Plantăm pentru viitor
Despre proiect Ne bucurăm atunci când respirăm aerul curat al Transilvaniei. Alături de monumente istorice,…