Taberele de vară pentru copii Mihai Eminescu Trust

2015 este primul an în care Maria din Mălâncrav participă la o tabără de vară pentru copii, organizată de MET. După cinci ani de tabere consecutive, dintr-un copil timid și foarte tăcut, ea s-a transformat într-o persoană responsabilă, fiind coordonatorul nostru voluntar de bază, atunci când organizăm activități la ea în sat.

La prima tabără la care a participat, Maria a învățat să coase și să facă papuci din lână, anul următor a pictat modele de fațade de case și a meșterit case din forme de lut. În 2018, la Mălâncrav, chiar la ea în sat, a fost fata babei în piesa de teatru „Fata babei și fata moșneagului”. A urcat pe scenă și și-a jucat bine rolul. Piesa de teatru a fost jucată în patru sate, copiii aflându-se practic într-un mini-turneu. În anul 2019, din participant, Maria a devenit coordonator al activităților. În acel an, tabăra s-a axat asupra arhitecturii, iar copiii au construit macheta satului lor ideal de peste 50 de ani. Maria a organizat jocuri pentru cei mici și i-a supravegheat permanent. Taberele au însemnat pentru ea mai multă încredere în sine și nenumărate experiențe care mai de care mai inedite. La fel ca ea, au crescut și alți tineri din satele în care activăm.

Din 2014 și până în 2020, membrii echipei MET au organizat 7 tabere de vară în satele Alma Vii, Archita, Nou Săsesc și Mălâncrav. În total, au participat peste 180 de copii, adică peste 180 de povești diferite. De fiecare dată s-a constituit un grup de copii din mai multe sate. Pentru mulți dintre ei, a fost ocazia cu care au plecat pentru prima dată singuri, departe de familia lor. Prima tabără de vară a fost finanțată de Fundația Horizon, următoarele fiind organizate prin alte finanțări, cum sunt cele venite din partea AFCN sau a Ordinului Arhitecților din România. Pe lângă tabere, în cadrul acestor proiecte, fundația a organizat sesiuni de informare, pentru a atrage copiii și tinerii în activitățile proiectului, iar ele au fost urmate de ateliere practice și creative. Rezultatele activităților creative au fost promovate în cadrul unui eveniment public, prin amenajarea unor expoziții.

Satele incluse în proiecte au fost Alma Vii, Archita, Mălâncrav, Viscri, sate care dispun de un patrimoniu cultural bogat inclus în Lista Monumentelor Istorice, categoria A, Viscri fiind pe lista patrimoniului mondial UNESCO. Aceste comunități sunt unice, datorită patrimoniului lor multietnic și multicultural, care, pe termen lung, este amenințat de slaba implicare a generațiilor tinere în viața comunității. Deși există o bază construită, aceste comunități au nevoie de o motivare și implicare constantă în activități de protejare și promovare a patrimoniului cultural local, iar generațiilor tinere trebuie să li se acorde o atenție specială.

Taberele de vară sunt parte din cele 24 de proiecte educaționale desfășurate de MET, din anul 2000 până în prezent, având costuri totale de 217.970 de euro.

Alte proiecte

Civic Act

Creșterea nivelului de conștientizare a tinerilor privind importanța cetățeniei active Călin este un licean din…

Mai mult
Scroll to Top