Prima stație ecologică de epurare a apelor uzate din România

În satul Viscri a fost construită, în anul 2010, prima stație de epurare ecologică a apelor uzate din România. Sistemul este următorul: apele uzate care provin de la 147 gospodării din sat sunt preluate de trei lacuri artificiale, unde sunt purificate prin intermediul bacteriilor aerobe și anaerobe, întorcându-se apoi curate în circuitul natural. Soluția este deosebit de eficientă, din punct de vedere ecologic și economic. Lacurile au fost săpate foarte adânc, lângă pârâul satului; umplerea și deversarea acestora, dintr-unul într-altul, se face prin căderea apei, evitându-se astfel instalarea de pompe și consumul de curent electric. Lacurile au fost înconjurate cu garduri vii, iar pământul rezultat din excavare a fost distribuit peste fostul depozit de deșeuri al satului, care astfel a putut fi repus în folosință.

Pe parcursul derulării proiectului, locuitorii au contribuit cu muncă voluntară la lucrările de construcție; în prezent, ei întrețin întregul sistem și au grijă ca în apa uzată din gospodării să nu ajungă substanțe nocive. Această stație de epurare contribuie la întreținerea unui mediu curat, la ameliorarea stării de sănătate și îmbunătățirea nivelului de trai al populației. În plus, această soluție contribuie la menținerea aspectului tradițional al satului. Stația este rezistentă și durabilă în timp, iar costurile de construcție și exploatare sunt scăzute. Întreținerea este simplă, prin urmare modelul poate fi preluat de către orice comunitate rurală. Stația din Viscri a primit Premiul I la Categoria Dezvoltare Economică și Socială și Premiul pentru Durabilitate la Gala Societății Civile 2012.

Caroline Fernolend, președintele MET, povestind despre unul dintre proiectele importante ale Fundației:

„După primul târg de turism, organizat la București, în anul 1996, în care standul nostru era plin de fotografii ale satului Viscri și la care eu am participat  îmbrăcată în portul meu tradițional, pentru a atrage interesul, am început încet dezvoltarea turismului cultural responsabil. Trei ani mai târziu, prin intermediul Operation Village Roumain, s-a născut ideea proiectului de canalizare și stație de epurare ecologică, după ce am făcut o vizită în comuna înfrățită Bullingen, din Belgia. În acest loc am înțeles cum funcționează o stație de epurare ecologică.

Desigur, la început, autoritățile locale au considerat acest proiect unul „nebunesc”, așa cum catalogau, din păcate, multe alte proiecte importante pentru revitalizarea și dezvoltarea comunității noastre. Am început să facem lobby și demersuri pentru implementarea acestui proiect, care urma să contribuie foarte mult la ridicarea nivelului de confort și de viață în rândul membrilor comunității:

1. În primul rând, am reușit să convingem autoritățile locale din comuna Bunești să cesioneze terenul, pe durata realizării proiectului, Fundației Mihai Eminescu Trust.

2. Am reușit să găsim o firmă din România care să fie de acord să dezvolte un proiect atât de revoluționar, dar și consultanți și specialiști străini cu experiență în acest domeniu.

3. Am atras parteneri financiari, pentru susținerea cheltuielilor de proiectare, dar și pentru cele de implementare.

4. Am obținut toate avizele necesare.

5. Apoi am găsit o firma serioasă pentru realizarea lucrărilor.

6. În final, am organizat multe acțiuni de conștientizare și de implicare a membrilor comunității.

Azi – la peste 10 ani de când PRIMA STAȚIE DE EPURARE ECOLOGICĂ DIN ROMÂNIA cu o capacitate de deservire pentru 1.000 de persoane funcționează FĂRĂ A CONSUMA DELOC ENERGIE ELECTRICĂ și cu lucrări de întreținere minime, realizate de către membrii comunității – putem spune că munca cea mai grea a fost cea cu autoritățile locale, regionale și naționale. Ne-a fost dificil să obținem toate avizele, ulterior preluarea proiectului finalizat și funcțional de către Primăria Bunești reprezentând o altă piatră de încercare.

Consider că acest proiect a fost unul din cele mai importante proiecte implementate de către fundația MET în satul Viscri. Sperăm că și alte localități din țară, cu un număr până la 2.000 de locuitori și care nu au încă un sistem de canalizare și stație de epurare, vor fi inspirate și motivate de acest proiect pilot implementat la Viscri.

Mulțumim pentru sprijinul financiar acordat în acest proiect: The Prince‘s Foundation, Rompetrol, MET Londra, Deutsche Bundesstiftung Umwelt și Roman Gihr.

Alte proiecte

Civic Act

Creșterea nivelului de conștientizare a tinerilor privind importanța cetățeniei active Călin este un licean din…

Mai mult

Galerie foto

Scroll to Top