Definiția turismului responsabil o putem găsi pe internet și este una foarte bună. Pentru noi, cei care facem parte din Fundația Mihai Eminescu Trust, turismul cultural responsabil face parte din conceptul nostru practic de implementare a „Satului de sine stătător”, care are ca scop final îmbunătățirea calității vieții membrilor comunității.

Turismul cultural responsabil inițiat și dezvoltat de noi ajută locuitorii unui sat să pună în valoare patrimoniului cultural, material și imaterial existent în localitatea lor.

Foarte important este ca turismul cultural responsabil să nu fie singurul drum ales pentru revitalizarea unei comunități.

Noi considerăm că turismul cultural responsabil poate fi dezvoltat într-o comunitate dacă există următoarele premise:

– membrii comunității sunt conștienți de valoarea patrimoniului construit și îl pun în valoare într-un mod sustenabil – pentru noi înseamnă să păstrăm ansamblul autentic al unei localități, să păstrăm echilibrul peisajului cultural existent, așa cum a fost el creat pe parcursul a câteva sute de ani.

– membrii comunității sunt interesați și au posibilitatea să practice agricultura la scară mică sau, de ce nu?, și la scară mare.

– membrii comunității încă practică unele meșteșuguri tradiționale și creează produse tradiționale, dar și reinterpretate, adaptate noilor nevoi.

– membrii comunității au grijă de mediul înconjurător, de pădurile și pajiștile din jurul satului și sunt atenți la colectarea deșeurilor.

Dar, cel mai important lucru, este ca fiecare membru din comunitate să contribuie, dar și să beneficieze, la dezvoltarea economiei locale din așezare lui.

Atunci când banii care intră în localitate, prin serviciile de turism cultural responsabil oferite, putem spune că noi toți contribuim la bunăstarea comunității noastre.

În concluzie, turismul cultural responsabil este un domeniu important al activității noastre, de aceea, în anul 2015, am creat un SRL, www.experiencetransylvania.ro, care să gestioneze și să promoveze acest gen de turism în satele „noastre”, cu scopul de a motiva și alte comunități

Alte proiecte

Civic Act

Creșterea nivelului de conștientizare a tinerilor privind importanța cetățeniei active Călin este un licean din…

Mai mult
Scroll to Top