MET încurajează localnicii să își deschidă sau să administreze o casă de oaspeți

„La casele MET, oamenii intră zilnic în contact cu noi. Activitatea mea presupune să mă ocup de anumite lucruri, pe care le fac în mod normal și la mine acasă: gătesc, spăl, calc, servesc masa, nu e deloc greu, însă trebuie să-ți placă ceea ce faci.” ne-a spus Sorina, din Criț, care se ocupă de casele MET din sat și care îi încântă pe oaspeți și cu lucrurile făcute manual de ea.”

„E frumos să lucrez la casele MET, pentru că am ocazia să cunosc o mulțime de oameni și să comunic cu ei.” – Gabriela este administrator la casa nr. 102, din Mălâncrav, și ea este cea care face niște prăjituri cu gust divin.

„Este o experiență frumoasă și sunt foarte fericită când oaspeții mei sunt mulțumiți de serviciile și felurile de mâncare pe care le pregătesc. Este un mare avantaj că lucrez în sat și pot fi aproape de familia mea. Îmi place mult ceea ce fac, ador să descopăr oameni minunați, cu povești de viață unice.” Alexandra este responsabilă de casele fundației din Alma Vii și se ocupă, din proprie inițiativă, de o mică grădină din care oaspeții ei pot culege legume proaspete pentru salată.

În fiecare sat în care activează, MET încurajează localnicii să își deschidă sau să administreze o casă de oaspeți și să pună în valoare ceea ce dețin deja: o casă tradițională moștenită de la bunici, o șură consolidată și închisă, foste grajduri sau chiar casa în care locuiesc ei, unde pot oferi camere de închiriat. Este o afacere pe care localnicii o pot face împreună cu familia tot timpul anului sau doar vara. Pentru mai puțin de șapte locuri de cazare / unitate și o baie la două camere nu este nevoie de autorizare ISU, iar clasificarea se obține ușor, aceasta fiind „camere de închiriat”. Mai multe informații regăsești în broșura noastră: „Poți să fii și tu mic antreprenor în turism!” http://www.mihaieminescutrust.ro/…/Po%C8%9Bi-s%C4%83-fii-%C…

Lucrările de renovare la casă, grajd ori șură trebuie făcute cu materiale tradiționale. Nu e grav dacă zidurile nu sunt perfect drepte, dacă grinzile sunt afumate sau podeaua nu e șlefuită. Pentru turiști e mai important să simtă istoria și personalitatea casei, atmosfera caldă, umană.

În câteva sate, Alma Vii, Biertan, Breb, Criț, Florești, Mălâncrav și Viscri fundația a început, încă din anul 2003, să amenajeze case de oaspeți tradiționale pe care le puteți vizualiza aici: www.experiencetransylvania.ro. Prin această inițiativă ne-am dorit să motivăm localnicii să aibă curaj în a-și deschide și ei o casă de oaspeți, să fie un exemplu de bună practică a standardului de calitate MET – CASĂ DE OASPEȚI. Desigur turismul responsabil inițiat și dezvoltat de MET contribuie la dezvoltarea economiei locale și pune în valoare patrimoniul cultural existent.

Oamenii care aleg casele de oaspeți ale Fundației MET spun că vin la noi pentru liniște, pentru natură, tradiții, autenticitatea vieții rurale și gastronomia locală, pentru stilul de viață tihnit și alte lucruri pe care nu le pot găsi la ei acasă. Toate acestea se regăsesc în modul în care localnicii primesc sau tratează oaspeții, în care renovează, restaurează sau decorează casa, curtea și grădina.

MET a format în ultimii 20 de ani persoane care în prezent dețin sau administrează case de oaspeți în satele noastre. 18 doamne colaborează cu Experience Transylvania, rețeaua de case de oaspeți a Fundației, după ce au absolvit cursuri de formare ca lucrător în turism și bucătar.

Alte proiecte

Civic Act

Creșterea nivelului de conștientizare a tinerilor privind importanța cetățeniei active Călin este un licean din…

Mai mult

Scroll to Top