Șura nu a fost niciodată doar o simplă definiție.
O gospodărie cu şură spartă nu este gospodărie. Şurile sunt speciale, datorită faptului că nu au fundaţie, doar în Transilvania păstrandu-se această tehnică de contrucţie. În anul 2007, Fundația Mihai Eminescu Trust a iniţiat un proiect de conservare a anexelor gospodăreşti, în satele Viscri, Criţ şi Mălâncrav. Scopul proiectului a fost conservarea ansamblului gospodăresc tradiţional din cele trei sate, revitalizarea tehnicilor tradiţionale de contrucţie şi reluarea practicilor tradiţionale de îmbinare. Lucrările de reabilitare au fost realizate de echipe locale, coordonate de un arhitect
șură 1 sf [At: (a. 1551) D. BOGDAN, GL. 108 / V: (reg) șira / Pl: ~re, ~ri / E: ger dal Schûr, săs Schyren] 1 (Pop) Clădire anexă într-o gospodărie (rurală), de obicei cu mai multe încăperi, care servește mai ales la depozitarea nutrețului, a cerealelor, a uneltelor agricole etc. sau la adăpostirea vitelor și a cailor.
Șura nu a fost niciodată doar o simplă definiție.
Aceste structuri specifice satelor transilvănene erau foarte comune în Europa secolului al XVII-lea. În satele noastre, cam toate erau realizate exclusiv din lemn și acoperite cu țiglă tradițională. Archita, însă, este excepția de la regulă. Archita era un sat bogat, ai cărei locuitori aveau animale multe și șuri construite din piatră de râu și cărămidă. Apoi, vremurile s-au schimbat. Oamenii au plecat la oraș, animalele au fost vândute, iar unele șuri, din păcate, au fost lăsate în paragină ori dezmembrate și vândute, ca materiale de construcție, pe o sumă derizorie, un fapt dureros și regretabil. Pentru a veni în sprijinul păstrării șurilor din Archita, aceste embleme ale satului, au fost formați meșteri locali, care pe lângă alte proiecte de restaurare, au făcut intervenții în cazul mai multor șuri.
Șura este un personaj în sine, astăzi redescoperit, iubit mai mult și îngrijit. Pe lângă șurile care își îndeplinesc rolul lor de secole, există astăzi o altă cultură a șurii. Antreprenori cu inițiativă transformă șurile în boutique-restaurante, ori locuri neconvenționale pentru cazarea turiștilor și organizarea evenimentelor. Cu cât e mai veche, cu atât este mai valoroasă. Exact ca vinul. Reconversia șurilor în bucătării comunitare, spații de cazare ori restaurante tradiționale este noua șansă pe care șurile o au, tocmai de aceea Mihai Eminescu Trust motivează proprietarii să păstreze și să repare aceste șuri, care fac parte din ansamblul tradițional al unui sat transilvănean.
Șurile au ajuns în atenția noastră, a celor de la MET, prima dată prin anii 2007-2008. Atunci i-am învățat pe localnici, prin multe ore de formare împreună cu specialiști locali și internaționali, într-un mediu informal, cum trebuie să repare șurile, cum să reașeze, o dată la fiecare 5-10 ani, stâlpii din lemn de stejar.
Proiectele noastre de restaurare a șurilor sunt considerate proiecte sustenabile.
De ce?
Ei bine, pentru că șura este unul dintre cele mai importante elemente ale unei gospodării tradiționale din Transilvania. O gospodărie fără șură e mult mai puțin valoroasă pentru structura tradițională a satului în ansamblul său. Șura a fost și este importantă pentru o gospodărie din mediul rural fiindcă aici se depozitează fânul și sunt adăpostite animalele. Șurile sunt acelea care fac ca satele din Transilvania să fie speciale, să aibă un caracter aparte, unic.
Astăzi, localnicii care administrează case de oaspeți folosesc șurile și anexele ca locuri primitoare, calde, în care servesc masa turiștilor, locuri liniștite pentru relaxare, înconjurate de viță-de-vie bogată și umbroasă.
Prin aceste proiecte, Mihai Eminescu Trust sensibilizează localnicii asupra importanței păstrării patrimoniului existent al șurilor la volumetria actuală și, în unele cazuri, a reconversiei șurilor. Procesul de refacere a șurilor include tehnici specifice de restaurare, precum îmbinări specifice ale grinzilor din lemn de stejar sau molid, pe care localnicii le învață. Ei sunt încurajați să folosească tehnici tradiționale și materiale naturale, atunci când repară o șură, nefiind indicat să utilizeze materiale moderne care pot distruge autenticitatea acesteia.
Între anii 2000-2020, MET a finalizat cu succes 54 de proiecte de restaurare și reconversie a șurilor, costurile acestora ridicându-se la 131.851 de euro.
Proiecte similare
Centre de învățare MET
Pentru o comunitate puternică, investițiile în copii și educație sunt obligatorii. Tocmai de aceea, ne-am…
Creștem generația ARC
Educație pentru Antreprenori Rurali în Cultură Știți bine că noi, aici, la MET, încurajăm antreprenoriatul…
Civic Act
Creșterea nivelului de conștientizare a tinerilor privind importanța cetățeniei active Călin este un licean din…
Micul arhitect
În 2015, timp de un semestru, 25 de elevi din clasa a II-a de la…
Florile Transilvaniei
Proiect de promovare a tradițiilor de restaurare și pictură pe lemn În 2014, MET a…
Taberele de vară pentru copii
Taberele de vară pentru copii Mihai Eminescu Trust 2015 este primul an în care Maria…