4 ani de muncă și o echipă cu suflet mare

Datând din secolul al XV-lea, fostă reşedinţă de vânătoare a familiei princiare maghiare Apafi, conacul se află în satul Mălâncrav din judeţul Sibiu. Timp de aproape un secol, clădirea a fost abandonată ajungând în pragul prăbuşirii. Mihai Eminescu Trust a achiziţionat conacul în anul 2000 de la Biserica Evanghelică începând renovarea şi reconstrucţia acestuia în 2003. Proiectul a durat 4 ani şi a implicat o echipă de specialişti şi meşteri de excepţie, localnici și străini. Arhitectul Jan Hulsemann împreună cu meşterii în construcţii Fritz Klutsch şi Ernst Linzing au restaurat Conacul conform planului original din secolul al XVIII-lea.

Rezultatul

Inaugurarea Conacului Apafi a avut loc pe 1 octombrie 2007. Conacul cuprinde în prezent 5 camere (4 camere duble şi o cameră single), un salon, o bibliotecă inspirată din biblioteca din secolul al XVII-lea a contelui Teleki de la Târgu Mureş, cu o colecţie de cărţi în cinci limbi străine, şi o bucătărie concepută pentru a facilita utilizarea conacului ca şi casă de oaspeţi. Decoraţiunile tradiţionale, cărţile şi mobilierul au fost donate de binefăcători şi de comunitatea locală. Conacul este înconjurat de grădini elegant amenajate, care păstrează atmosfera şi aspectul original al locului. Conacul este deschis pentru tururi ghidate şi pentru cazare, mesele tradiţionale fiind asigurate de locuitorii satului. Conacul găzduieşte frecvent evenimente culturale şi sociale cum ar fi: seminarii, conferinţe, concerte şi festivităţi locale tradiţionale. Reconstrucţia Conacului Apafi din Mălâncrav a primit premiul II la Green Apple Awards, 2009 și premiul Europa Nostra pentru reabilitarea patrimoniului cultural arhitectural.

În anul 2007, Fundația Mihai Eminescu Trust a sărbătorit câștigarea Premiului I pentru Serviciul Dedicat în slujba Conservării Patrimoniului European, oferit de Europa Nostra și Comisia Europeană, ca dovadă a recunoașterii internaționale de care se bucură patrimoniul arhitectural transilvănean. De-a lungul secolelor, Conacul Apafi a supraviețuit multor perioade istorice învolburate, devenind astfel un simbol al succesiunilor culturale și nu în ultimul rând al supraviețuirii identității naționale.

Deținut de către familia nobiliară maghiară Apafi timp de 400 de ani, până în secolul al XVIII-lea, conacul a fost ulterior vândut și a intrat într-un proces treptat de declin. În anii 1920 a devenit proprietatea Bisericii Evanghelice, dar a fost confiscat de regimul comunist în 1947, transformat apoi în cămin cultural și, în final, abandonat. După căderea regimului comunist, a fost restituit Bisericii Evanghelice, care l-a vândut, în stadiu de ruină, Fundației Mihai Eminescu Trust, în vederea restaurării. Timp de patru ani, Fundația a depus un efort susținut de a readuce conacul la forma sa inițială, fiind ajutată în acest scop de arhitecți și restauratori britanici, germani și români, alături de echipe locale de meșteri sași, români și romi. Toată piatra a fost scoasă de o echipă de muncitori din Mălâncrav din Râul Boului, cărămida manuală a fost produsă la Bățanii Mari, la fel și țigla, iar varul a fost ars și păstrat într-o groapă săpată în curtea livezii din Mălâncrav. Proiectul a fost finalizat de Jan Hülsemann împreună cu alți arhitecți. La început s-au făcut cercetări arheologice, s-au descoperit vechile fundații și au fost aduse de la arhiva de la Budapesta vechile planuri ale clădirii. Tâmplăriile au fost executate de domnul Căpățână de la Gura Râului, iar de construcție s-au ocupat meșterii Fritz Klutsch și Ernst Linzing din Mălâncrav. Încălzirea a fost făcută prin pardoseală și pereți, clădirea având centrală proprie. Procesul de restaurare a fost unul migălos, realizat la standarde înalte, cu implicarea, printre altele, a artizanilor locali pentru broderiile, perdelele țesute cu modele locale, și mobilierul pentru interior și exterior.

Astăzi, conacul face parte din rețeaua de case de oaspeți a Fundației – Experience Transylvania – este o locație apreciată pentru turnarea filmelor artistice – Cristi Puiu câștigând un premiu important în cadrul Berlinalei, cu un film realizat exclusiv aici. Este locul în care, toamnă de toamnă, locuitorii satului sărbătoresc comunitatea și dezvoltarea frumoasă a satului.

Articole relevante

Centre de învățare MET

Pentru o comunitate puternică, investițiile în copii și educație sunt obligatorii. Tocmai de aceea, ne-am…

Creștem generația ARC

Educație pentru Antreprenori Rurali în Cultură Știți bine că noi, aici, la MET, încurajăm antreprenoriatul…

Civic Act

Creșterea nivelului de conștientizare a tinerilor privind importanța cetățeniei active Călin este un licean din…

Micul arhitect

În 2015, timp de un semestru, 25 de elevi din clasa a II-a de la…

Florile Transilvaniei

Proiect de promovare a tradițiilor de restaurare și pictură pe lemn În 2014, MET a…

Scroll to Top